«Εχουμε βρεί κοινό τόπο στις προβλέψεις για το 2015 – 2016, τα μεγέθη- στόχους για το δημοσιονομικό πακέτο και μεγάλο μέρος των μέτρων που πρέπει να ληφθούν» είναι το μήνυμα που μεταδίδεται από κύκλους των διαπραγματευτών ενόψει της τηλεδιάσκεψης του Euroworking Group που θα ξεκινήσει αργά το απόγευμα της Τετάρτης.
Ωτσόσο όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Αλεξάντερ Βιντερστάιν «η Ελλάδα είναι αυτή που θα πρέπει να κάνει κάποια κίνηση» εννοώντας, όπως λένε οι ίδιοι κύκλοι το ένα ή δύο μέτρα κλειδιά, που θα καλύψουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό που υπάρχει στα σενάρια για το 2915 και το 2016.
Ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι στην συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης θα γίνει αποτίμηση της κατάστασης, σε σχέση με τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις ενώ οι συζητήσεις με τους δανειστές θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.
Μάλιστα είναι προγραμματισμένη διαδοχική συνεδρίαση του Euroworking Group τη Μεγάλη Πέμπτη.
«Αγκάθι» το ασφαλιστικό
Πέραν των δημοσιονομικών μέτρων τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης παραμένουν στις «βαθειές μεταρρυθμίσεις» που όλοι συμφωνούν ότι έχει ανάγκη η χώρα ειδικά στο ασφαλιστικό σύστημα και τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης με πρώτη τη φορολογική διοίκηση και ακολούθως τη Δικαιοσύνη.
Ειδικά για το ασφαλιστικό η κυβέρνηση θέλει χρόνο, προκειμένου όπως είπε ο κ. Βαρουφάκης ο στόχος είναι να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα σε μόνιμη βάση, να υπάρξει λύση για δεκαετίες κι όχι να αλλάζει καθε ένα ή δύο χρόνια και όλα αυτά απαιτείταια εξανλτητικός και ουσιαστικός κοινωνικός διάλογος.
Κάτι ανάλογο που αποφάσισε να κάνει η κυβέρνηση με τις αλλαγές στο εργασιακό ζήτημα.
Από την πλευρά τους οι εταίροι ζητούν να υπάρξουν αποφάσεις τουλάχιστον για τον περιορισμό των πρόωρων συντάξεων και να μην ανατραπεί η ρήτρα μηδενικού ελλείματος στα επικουρικά ταμεία, καθώς θα επιβαρυνθεί ο προυπολογισμός ή θα φτάσουν στο σημείο να μην έχουν να καταβάλουν συντάξεις.
Το ομιχλώδες τοπίο που επικρατούσε τουλάχιστον στο δημοσιονομικό πεδίο, φαίνεται να ξεκαθαρίζει καθώς χθές και σήμερα εργάζονται κανονικά τα τεχνικά κλιμάκια σε Αθήνα και Βρυξέλλες εστιάζοντας την προσοχή τους στην αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ που είναι και η «μεγάλη πληγή» της ελληνικής οικονομίας ενώ αναλυτικά στοιχεία για την κατάσταση και τα προτεινόμενα μέτρα παραδόθηκαν κατά τις επαφές Βαρουφάκη με τα στελέχη του ΔΝΤ και την Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσιγκτον.
Στο τραπέζι ο ΦΠΑ στα νησιά
Παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις η κατάργηση των εκπτώσεων 30% σε αναπτυγμένα τουριστικά νησιά – κι όχι της άγονης γραμμής του Αιγαίου – βρίσκεται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Ομως το πρόβλημα είναι ότι εκτός από τους βουλευτές Κυκλάδων και Δωδεκανήσου όλων των κομμάτων, ενστάσεις προβάλουν και οι ΑΝ.ΕΛ.
Ετσι αναζητούνται «ισοδύναμα μέτρα» – ενισχύσεις για τα νησιά τουλάχιστον της άγονης γραμμής που ούτως ή άλλως επιδοτούνται με 100 εκατ. ευρώ ετησίως από τον προυπολογισμό για τη σύνδεση τους με τον Πειραιά.
Η ακτοπλοΐα μένει στον ΟΛΠ
Προσέγγιση φαίνεται να υπάρχει στο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων καθώς η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι εντός του έτους θα κλείσει την πώληση πλειοψηφικού πακέτου του ΟΛΠ και η παραχώρηση των αεροδρομίων.
Οπως μεταδόθηκε για τον ΟΛΠ όπου το ενδιαφέρον των ξένων και των Κινέζων είναι μεγάλο η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει στο διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ με αλλαγές στους όρους της διαγωνιστικής διαδικασίας.
Η βασικότερη τροποποίηση αφορά τη μείωση του ποσοστού που θα διατεθεί στους ξένους, από 67% που προβλεπόταν αρχικά θα δοθεί τελικά το 51%, κάτι που όμως θα αποδώσει λιγότερα άμεσα έσοδα στο κράτος ενώ αποφασίστηκε να μείνει υπό δημόσιο έλεγχο η ακτοπλοία.
Για τα αεροδρόμια γίνονται παρασκηνιακές επαφές ώστε να εξαιρεθεί το αεδρόμιο των Χανίων από το “πακέτο” της παραχώρησης – καθώς έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και γίνονται έργα ανάπτυξης του. Το ζήτημα θα ξεκαθαρίσει εντός του μηνός καθώς αναμένεται στην Αθήνα η διοίκηση της Fraport για διαβουλεύσεις.
Εργασιακές σχέσεις
Στο μεταξύ επιστολή με 20 σημεία πάνω στα οποία θα διεξαχθεί αμέσως μετά το Πάσχα ο διάλογος για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις απηύθυνε την Μεγάλη Τρίτη, στους κοινωνικούς εταίρους ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης. Να σημειωθεί ότι τα εργασιακά είναι ένα από τα σημεία τριβής της κυβέρνησης με τους θεσμούς, αλλά αναλυτές εκτιμούν ότι η απόσταση μεταξύ τους αμβλύνεται.
Το ΒΗΜΑ