Ειδήσεις

«Μαύρο»…από το κανάλι της Βουλής στην συζήτηση του ν/σ για την ΕΡΤ

Αν και το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ αποτελεί, σύμφωνα με τις διακηρύξεις της κυβέρνησης, μια από τις πρώτες νομοθετικές πρωτοβουλίες αιχμής με ευρύτερους πολιτικούς και κοινωνικούς συμβολισμούς, λόγω του «μαύρου» που επέβαλλε τον Ιούνιο του 2013 η κυβέρνηση Σαμαρά στην δημόσια ραδιοτηλεόραση, η συζήτηση που ξεκίνησε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή δεν μεταδίδεται απευθείας από το κανάλι της Βουλής, παρά τις σχετικές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Μάλιστα όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του καναλιού της Βουλής «προτεραιότητά του είναι η μετάδοση των κοινοβουλευτικών συνεδριάσεων».

Ωστόσο, η επίμαχη συνεδρίαση αναμένεται να μεταδοθεί μαγνητοσκοπημένη προς το βράδυ. Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις δε, η μη απευθείας μετάδοση της συζήτησης κρίθηκε πρακτικά αναγκαία καθώς είναι προγραμματισμένη για τις 4.00 μ.μ. απευθείας μετάδοση της συνέντευξης Τύπου της κυρίας Κωνσταντοπούλου για την επιτροπή λογιστικού ελέγχου του χρέους και εξ αυτού του λόγου εικάζεται ότι δεν κρίθηκε θεμιτό να μεταδοθεί η συνεδρίαση της επιτροπής καθώς θα έπρεπε να διακοπεί για την συνέντευξη.

Όσον αφορά το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ, ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς τόνισε ότι πρόθεση της κυβέρνησης δεν είναι «να αναλώσουμε το χρόνο μας και τις προσπάθειές μας για να αλληλοκατηγορούμαστε, αλλά να δούμε πώς θα είναι μια αξιόπιστη δημόσια ραδιοτηλεόραση στο διηνεκές και όχι για έναν πολιτικό κύκλο». Σχετικά με το προσωπικό του νέου φορέα είπε ότι θα είναι 2.500 το μέγιστο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η ΕΡΤ όταν έκλεισε είχε 2.911 απασχολούμενους (2655 τακτικό προσωπικό, 202 με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και 55 μετακλητοί κ.ά.). Από αυτούς οι 350 έχουν υποβάλλει αίτημα για συνταξιοδότηση ή έχουν συνταξιοδοτηθεί και έτσι το σύνολο των τακτικών υπαλλήλων χωρίς αυτούς είναι 2305. Από αυτούς οι 652 απασχολούνται από την περίοδο της ΔΤ και 94 με συμβάσεις στη ΝΕΡΙΤ. Ο κ. Παππάς είπε ότι «1559 παραπάνω είναι αυτοί που έχουν δικαίωμα να απασχοληθούν», ενώ το μισθολογικό κόστος για κάθε υπάλληλο υπολογίζεται σε 24.000 ευρώ ετησίως (20.000 ευρώ για τους νεοπροσλαμβανόμενους) και το συνολικό κόστος θα ανέρχεται σε 50-60 εκ. ευρώ ετησίως.

Με διατήρηση του τέλους υπέρ ΕΡΤ στα 3 ευρώ, τα έσοδα υπολογίζονται σε 190 εκ. ευρώ. «Δεν πρόκειται για μια προσπάθεια με σπατάλες», τόνισε ο κ. Παππάς, ενώ κατέστησε σαφές ότι «δεν είναι στις προθέσεις μας να κάνουμε εις βάθος συζήτηση που να πυροδοτήσει διχογνωμίες». «Είναι προς το συμφέρον όλων των πτερύγων της βουλής ο νέος φορέας να προκύψει ως αποτέλεσμα συναινέσεων», υπογράμμισε, ενώ συμπλήρωσε ότι «το πιο κρίσιμο είναι ο νέος φορέας να προκύψει ως προϊόν μεγάλων συναινέσεων και αυτό θα είναι πάρα πολύ καλό για την Δημοκρατία». Ενώ εμφανίστηκε ανοιχτός σε παρατηρήσεις και προτάσεις «για να κάνουμε ένα βήμα όλοι μαζί που θα εγγυηθεί έναν δημόσιο φορέα που αξίζει στον ελληνικό λαό», όπως είπε.

Δάκρυα

«Δεν ακούγεται η δική μου φωνή, αλλά η φωνή των εκατοντάδων συναδέλφων μου, που επί 22 μήνες αγωνίζονται με νύχια και με δόντια για να κρατηθούν όρθιοι, αγωνιώντας καθημερινά για το ψωμί των παιδιών του», είπε φανερά συγκινημένη η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Αγλαία Κυρίτση, αναφερθείσα στο κλείσιμο της ΕΡΤ και τους αγώνες που έδωσαν όσοι επέμειναν «να κρατήσουν την αξιοπρέπεια και την ελπίδα ζωντανή», όπως είπε. Η ίδια ως πρώην εργαζόμενη στην δημόσια ραδιοτηλεόραση δάκρυσε όταν αναφέρθηκε σε όσους πρώην συναδέλφους της έφυγαν στο διάστημα αυτό από την ζωή : «Είμαι εδώ, στο όνομα και όσων δεν άντεξαν… Και, κυρίως, στο όνομα όσων συναδέλφων μου έφυγαν από τη ζωή άκαιρα, μεγαλώνοντας την ευθύνη και τη δέσμευσή μας, αναγκάζοντάς μας να αναμετρηθούμε με τις δυνάμεις μας, μετρώντας απώλειες. Μιλάμε για 18 ανθρώπους, που λείπουν από το σημερινό προσκλητήριο», είπε η κυρία Κυρίτση.

Ενώ οι αναφορές της στο κλείσιμο της ΕΡΤ το οποίο χαρακτήρισε «πραξικόπημα ενάντια στην ενημέρωση και τον πολιτισμό, πραξικόπημα ενάντια στην ίδια τη δημοκρατία», προκάλεσαν την αντίδραση της εισηγήτριας της ΝΔ Σοφίας Βούλτεψη που είπε ότι είναι άλλο πράγμα το πραξικόπημα, ο φασισμός και η χούντα. «Πραξικόπημα είναι φυλακίσεις, ξερονήσια, το περίστροφο στην πλάτη, είναι Μπουμπουλίνας και δεν είναι το κλείσιμο της ΕΡΤ», ανέφερε η πρώην κυβερνητική εκπρόσωπος, σπεύδοντας μάλιστα να επισημάνει ότι «το μόνο που έκλεισε η χούντα ήταν το κοινοβούλιο, ούτε την τηλεόραση ούτε τίποτα άλλο».

Όσον αφορά την ουσία του νομοσχεδίου τόνισε ότι «είναι γεμάτο δημιουργικές ασάφειες» και ότι καθίσταται «απόλυτος άρχων ο εκάστοτε υπουργός Επικρατείας». Ακόμα ανέφερε ότι γίνεται χωρίς έλεγχο η αναβίωση συμβάσεων και χαρακτήρισε μεγάλο λάθος το ότι «εξαιρείται κάποια κατηγορία εργαζομένων». «Αφήνετε απ’ έξω 100 συμβασιούχους», σημείωσε.

Το ΒΗΜΑ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου