Ο φυλακισμένος τρομοκράτης Σάββας Ξηρός είναι ένας εκ των δύο φυλακισμένων σήμερα που θα μπορέσουν να κάνουν χρήση της ευνοϊκής διάταξης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για υπό όρους αποφυλάκιση βαρέως ασθενών κρατουμένων, είπε ο κ. Ν. Παρασκευόπουλος νωρίτερα σήμερα στη Βουλή.
Με αφορμή επισημάνσεις εκπροσώπου του συλλόγου θυμάτων της τρομοκρατίας, ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι στην εν λόγω ρύθμιση, η οποία προβλέπει «κατ’ οίκον» κράτηση φυλακισμένων που πάσχουν από σοβαρότατες ασθένειες, βάσει των υπαρχόντων στοιχείων εμπίπτει εκτός του Ξηρού και ένας ακόμα, καρκινοπαθής σε προχωρημένο στάδιο της ασθένειάς του. Υπήρχε ένας τρίτος, επίσης καρκινοπαθής που όμως απεβίωσε.
«Ο Ξηρός έχει σύμφωνα με διάγνωση διεύθυνσης ΙΚΑ, 98% αναπηρία. Καταλαβαίνετε ότι μιλάμε για έναν άνθρωπο που δεν μπορεί πλέον να κάνει τίποτα. Εχουμε επιπλέον και απόφαση Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η οποία κρίνει ότι οι προσφερόμενοι όροι νοσοκομειακής περίθαλψης στις ελληνικές φυλακές δεν είναι κατάλληλοι για βαρέως πάσχοντα άτομα» είπε ο κ. Παρασκευόπουλος.
Εσπευσε, πάντως, να σημειώσει ότι η επίμαχη ρύθμιση δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ένα είδος «αθώωσης» των φυλακισμένων και εν προκειμένω του τρομοκράτη Σάββα Ξηρού: «Αυτή η μετατροπή της εκτέλεσης της ποινής σε κράτηση κατ οίκον, δεν είναι άφεση ή αθώωση. Εχουμε αλλαγή τρόπου έκτισης ποινής» τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης. «Αυτό σημαίνει ότι η τιμωρία συνεχίζεται. Η μομφή της ελληνικής δικαιοσύνης για ανθρωποκτονίες παραμένει ανεξίτηλη. Δεν υπάρχει ελάφρυνση στίγματος μέσω της ρύθμισης. Η σωματική τιμωρία του ανθρώπου, συνεχίζει στο μέγιστο βαθμό. Να μην μνημονεύσω τις επιμέρους παθήσεις του» συμπλήρωσε.
«Βεβαίως», πρόσθεσε, «το θέμα της αδυναμίας του σωφρονιστικού συστήματος να παράσχει απαιτούμενη περίθαλψη, είναι διαχρονικό. Δεν κατάφεραν κάτι ούτε οι προηγούμενες κυβερνήσεις, καθώς υπάρχουν δυσκολίες και οικονομικού χαρακτήρα» συνέχισε ο κ. Παρασκευόπουλος και κατέληξε: «Πρέπει κάποτε να δώσουμε προτεραιότητα στο θέμα της περίθαλψης. Ως τότε, όμως, δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν μπορεί ή δεν πρέπει να γίνει κάτι. Ζητήματα που άπτονται ανθρώπινης αξιοπρέπειας, όπως είναι η μη περίθαλψη σε βαρέως πάσχοντα άτομα, δεν μπορούμε να τα ανεχτούμε ούτε για λίγο».
Στη συνέχεια ξέσπασε κόντρα ανάμεσα σε βουλευτές της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης:
Ν. Βούτσης: Aποσύρεται η τροπολογία για μεταφορά υπουργείου Δικαιοσύνης από Εσωτερικών στο Δικαιοσύνης. Δεν υπάρχει ως ζήτημα. Η κυβέρνηση σε εύλογο χρόνο, που δεν μπορούμε τώρα να προσδιορίσουμε, και αφού δούμε όλες τις πλευρές που έχουν σχέση με σειρά διοικητικά θέματα, θα το επαναφέρει.
Β. Κικίλιας: Τίθεται σοβαρό θέμα. Τί είναι το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ο φούρνος του Χότζα να πηγαινοέρχεται; Χθες το βράδυ στο Πολυτεχνείο και έξω από τη Βουλή γινόταν χαμός. Είναι καθαρό ιδεολογικό ζήτημα για τον ΣΥΡΙΖΑ η προστασία του δράστη.
Πήγε στα κανάλια ο κ. Υπουργός και ανακοίνωσε αυτά που μας είπε εδώ. Δεν θα αποκρύψουμε ότι ο σημερινός τρομοκράτης είναι για κάποιους κοινωνικός αγωνιστής. Επιχειρείται να αφήσετε ελεύθερους εγκληματίες και τρομοκράτες, για λόγους δήθεν αποσυμφόρησης των φυλακών.
Τότε παρενέβη η κ. Κατριβάνου, τονίζοντας: Προπαγανδίζει τρομολαγνεία ο συνάδελφος. Δημοκρατικό και ανθρωπιστικό το νομοσχέδιο.
Κικίλιας: Με διακόπτετε συνεχώς.
Χαρ. Αθανασίου: Bάσιμα όσα είπε ο κ. Κικίλιας. Χαιρετίζουμε την απόσυρση της τροπολογίας. Αλλά και να μείνει ανεξάρτητο το Υπουργείο.
Ν. Βούτσης: Είναι πραγματικά κοινοβουλευτικό ατόπημα όταν εμείς μπορούμε να μιλάμε σε 4 συνεδριάσεις με άνεση, την ημέρα που είναι να ακούσουμε τους φορείς, να προσπαθούμε «απελπισμένα» να αλλάξουμε την ατζέντα.
Η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει με σφικτό σχήμα –που «προϋποθέτει» αλλαγές στην διάρθρωση υπηρεσιών, είναι σταθερή και με βάση αυτή κινούμαστε.
Μετά από εύλογο διάστημα θα κάνουμε απολογισμό και θα δούμε ποιές αλλαγές ενδεχομένως μπορούν να προκύψουν είτε στην κατεύθυνση της τροπολογίας, είτε προς άλλες. Ολα θα τα ξαναδούμε με βάση την αποτελεσματικότητα και τη γενναία μεταρρύθμιση που θέλουμε να προωθήσουμε. Μπορεί να προασκούσε περισσότερα προβλήματα απ όσα θέλαμε να λύσουμε. Γι αυτό η απόσυρση και θα το συζητήσουμε. Δεν είναι κακό, όταν κάνεις καινοτομίες, να βλέπεις και να ξαναβλέπεις το ζήτημα.
Βγάζει οποιαδήποτε υπόνοια ότι είχε οποιαδήποτε σχέση με υποτιθέμενες ενδοκυβερνητικές διαφωνίες. Το αφήγημα δεν ήταν πραγματικό, πολύ απλά.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν τιμά την κυβέρνηση το γεγονός ότι υπό την πίεση υπουργικών δηλώσεων πριν από μία εβδομάδα καταθέσατε την τροπολογία και τώρα να την αποσύρετε, πρωτοφανής προχειρότητα και έλλειψη προετοιμασίας. Υπάρχει μια εσωτερική διαπάλη υπουργών, καταλαβαίνω ότι εσείς επικρατήσατε. Αυτό αφορά τα εσωτερικά της κυβέρνησης. Ζητώ άμεσα από υπουργό, να έρθουν σε ειδική συνεδρίαση, να ενημερώσουν την επιτροπή πώς το Υπουργείο αντιλαμβάνεται τη δημόσια τάξη. Είμαστε μάρτυρες μιας πρωτοφανούς έξαρσης βίας στην πόλη. Πώς η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την τήρηση της δημόσιας τάξης;
Ν. Βούτσης: Χρειάζεται περισσότερη μελέτη. Καμία σχέση με συστήματα ισχύος μέσα στην παρούσα κυβέρνηση. Αυτά είναι στερεότυπα από προηγούμενες καταστάσεις που δεν μας αφορούν. Ελπίζω ότι δεν θα μας αφορούν και στο μέλλον.
Καθημερινή