Σε ρυθμούς δύο ταχυτήτων φαίνεται να κινούνται οι κρατήσεις για τις γιορτές του Πάσχα, με την κίνηση, όμως όπως επισημαίνουν στο Capital.gr ξενοδόχοι από διάφορους προορισμούς, να παραμένει φέτος υποτονική: από τη μία οι πληρότητες στις ορεινές περιοχές βρίσκονται σε ικανοποιητικά επίπεδα, δεδομένου πως το Πάσχα πέφτει νωρίς, εντούτοις δεν θυμίζουν σε τίποτα την ζήτηση προηγούμενων χρονιών. Εντελώς αντίθετη είναι η κατάσταση στους νησιωτικούς προορισμούς. Με την τουριστική σεζόν να ξεκινά στα τέλη Απριλίου, ελάχιστα είναι τα ξενοδοχεία που αποφάσισαν να ανοίξουν για τις διακοπές του Πάσχα. Το κλίμα αυτή τη χρονιά, συμπληρώνουν οι ξενοδόχοι, δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, αφού οι περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες των Ελλήνων εκδρομέων σε συνδυασμό με τα «τερτίπια» του καιρού αποθάρρυναν όσους σχεδίαζαν να εγκαταλείψουν το κλεινόν άστυ. Έτσι ο μεγαλύτερος όγκος των εκδρομέων του Πάσχα μάλλον θα καταλήξει και αυτές τις γιορτές στους τόπους καταγωγής τους.
Καλύτερα φαίνεται να εξελίσσεται η ζήτηση για τα καταλύματα της Αράχοβας. Όπως σημειώνουν οι ξενοδόχοι, το γεγονός πως το χιονοδρομικό είναι ακόμη ανοιχτό ευνόησε τις κρατήσεις, με την πληρότητα να αγγίζει το 80%. Οι τιμές από την άλλη είναι χαμηλότερες σε σύγκριση με πέρσι και ξεκινούν από 40 ευρώ για δίκλινο δωμάτιο, ενώ η διαμονή σε τετράστερο ξενοδοχείο από 80 ευρώ. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ξενοδόχους της περιοχής, η ζήτηση την προηγούμενη χρονιά κινούνταν σε υψηλότερα επίπεδα.
Ίδια φαίνεται να είναι μέχρι στιγμής η κατάσταση και στα χωριά του Πηλίου, όπου η πληρότητες δεν ξεπερνούν το 75%. Οι τιμές στα ξενοδοχεία για μια τετραμελή οικογένεια κυμαίνονται κατά μέσο όρο στα 100 ευρώ. Στο 70% υπολογίζεται ότι βρίσκονται οι πληρότητες και στα Καλάβρυτα. Οι ξενοδόχοι πάντως ελπίζουν στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, καθώς ο καιρός προβλέπεται να είναι πολύ καλύτερος από τις αρχικές προβλέψεις.
Ικανοποίηση υπάρχει και στην Κέρκυρα, η οποία βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων για τις πασχαλινές εορτές. Σύμφωνα με την Ένωση ξενοδόχων του νησιού, οι πληρότητες βρίσκονται σο 80%, υπάρχει όμως αισιοδοξία και για μεγαλύτερη ζήτηση. Οι τιμές ξεκινούν από 50 ευρώ και βρίσκονται στα περσινά επίπεδα.
Στα ίδια επίπεδα και οι πληρότητες για Καλαμάτα και νότιο Πελοπόννησο. Οι νησιωτικοί προορισμοί από την άλλη, δεν φαίνεται ότι θα αγγίξουν τις πληρότητες του παρελθόντος. Εντούτοις η Μύκονος και η Σαντορίνη εξακολουθούν να προσελκύουν επισκέπτες, με τις πληρότητες να φτάνουν περίπου το 70%.
Για τους υπόλοιπους- καλοκαιρινούς κυρίως- τουριστικούς προορισμούς η κατάσταση είναι διαφορετική. Τα περισσότερα καταλύματα θα ξεκινήσουν να λειτουργούν σε τρεις εβδομάδες από τώρα, οπότε οι περισσότεροι επιχειρηματίες προτίμησαν να αποφύγουν τα λειτουργικά έξοδα που θα σηματοδοτούσε το άνοιγμα την περίοδο του Πάσχα. Είναι μάλιστα ενδεικτικό πως στη Χαλκιδική μόνο πέντε μεγάλα ξενοδοχεία θα είναι ανοιχτά για τις επόμενες ημέρες. Οι πληρότητες είναι της τάξεως του 60% – 70%, με τις κύριες αγορές να προέρχονται από τα Βαλκάνια, και σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από την Ελλάδα.
Πηγή:capital.gr