Περισσότερα από 26 εγκαταλελειμμένα νεογέννητα μωράκια φιλοξενούνται αυτή την ώρα στα κρατικά μαιευτήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, χωρίς να μπορούν να συνειδητοποιήσουν τον Γολγοθά που τους επεφύλαξε η ζωή και για να ακριβολογούμε, η οικονομική κρίση και οι κοινωνικές συνθήκες.
Τα νεογέννητα σε όλες τις περιπτώσεις «αφήνονται» στο μαιευτήριο από γονείς, που δεν έχουν, είτε για οικονομικούς λόγους είτε για λόγους υγείας, τη δυνατότητα να τους προσφέρουν τα στοιχειώδη.
Οι περισσότεροι γονείς τα αφήνουν στα χέρια των γιατρών με την υπόσχεση προς τον εαυτό τους ότι όταν καλυτερεύσουν οι συνθήκες διαβίωσής τους, θα επιστρέψουν για να τα πάρουν.
Δυστυχώς, όμως, εκείνοι που τελικά τα καταφέρνουν είναι, πολύ λίγοι… Και είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλλεξε το www.topontiki.gr , μόνο μέσα στο 2014 τα δημόσια μαιευτήρια φιλοξένησαν 89 βρέφη μέχρι να βρουν καταφύγιο σε κάποιο ίδρυμα.
Σύμφωνα με την κοινωνική υπηρεσία του Μαιευτηρίου «Έλενα», τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, οι γονείς εγκαταλείπουν τα μωρά τους κυρίως για κοινωνικούς και οικονομικούς λόγους (χρήση εξαρτησιογόνων, άστεγοι, κακοποιημένες μητέρες κ.τ.λ.)
«Τα παιδιά αυτά είναι υγιή, δεν διαφέρουν από τα άλλα, θέλουν αγκαλιά, φροντίδα, ησυχία, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που δενόμαστε μαζί τους. Είναι ένα πρόβλημα αυτό, αλλά το διαχειριζόμαστε», μας είπε η διευθύντρια του νοσοκομείου Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης.
Την ίδια ώρα, η κοινωνική υπηρεσία του «Αλεξάνδρα» φροντίζει 13 βρέφη, τα οποία αναμένεται να μεταφερθούν στους νεογνολογικούς θαλάμους του «Έλενα».
Οι εργαζόμενοι και των δύο νοσοκομείων τονίζουν ότι θα έπρεπε να προσληφθεί εξειδικευμένο προσωπικό για αυτά τα παιδιά, ενώ ειδικά από το «Αλεξάνδρα» επισημαίνουν ότι η δυνατότητα φιλοξενίας μπορεί να φτάσει έως τους έξι μήνες: «Υπάρχουν παιδιά που κοιμούνται στα ειδικά βρεφικά κουνάκια έως και τους 6 μήνες της ζωής τους σε κάποιες περιπτώσεις, αφού δεν υπάρχουν ειδικές κούνιες να τα βάλουμε, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος ακόμη και να πέσουν».
Ο χώρος φιλοξενίας, πάντως, είναι εξοπλισμένος με παιχνίδια, συρτάρια με ρουχαλάκια, relax και κούνιες, έτσι ώστε να νιώθουν άνετα, από την άλλη μεριά όμως το ιατρικό προσωπικό φαίνεται να μην επαρκεί.
«Η παιδιατρική κλινική αντιμετωπίζει συνεχείς μειώσεις και απομακρύνσεις νοσηλευτικού προσωπικού, με αποτέλεσμα όσοι εργάζονται στο τμήμα αυτό να καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες ώστε η παραμονή των νεογνών να είναι όσο το δυνατόν ευχάριστη και με ελάχιστη ψυχολογική φόρτιση», αναφέρει η διευθύντρια της κλινικής Αττικόν, η κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου.
Για όποιον λόγο όμως και να βρίσκονται στα νοσοκομεία αυτά τα μωρά, η κατάληξή τους είναι τελικά τα ιδρύματα, όπως το «Μητέρα», το ΠΙΚΠΑ κ.ά., και από εκεί – αν σταθούν τυχερά – η υιοθεσία τους, μια νέα οικογένεια, μια νέα ευκαιρία στη ζωή.
«Το νοσοκομείο δεν έχει δικαιοδοσία αλλά ούτε και την αρμοδιότητα να εμπλέκεται στις υιοθεσίες και τις αναδοχές. Τα βρέφη παραμένουν με εισήγηση της κοινωνικής υπηρεσίας και εντολή του εισαγγελέα ανηλίκων, και εφόσον εξασφαλιστούν οι κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης παίρνουν εξιτήριο εντός δύο μηνών», επισημαίνουν από τη διοίκηση του «Έλενα».
topontiki.gr