Οι πολίτες της Σύμης γέμισαν την αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου, παρά την καταρρακτώδη βροχή, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Τομεάρχη Τουρισμού και Βουλευτή Δωδεκανήσου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάνου Κόνσολα.
Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου στην ομιλία του αναφέρθηκε στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν νησιά, όπως η Σύμη, επισημαίνοντας ότι το Κράτος των Αθηνών δυσκολεύεται να αντιληφθεί το μέγεθος, τη μοναδικότητα και την ιδιαιτερότητα αυτών των προβλημάτων.
Έκανε ειδική αναφορά στο ζήτημα των δασικών χαρτών, υπενθυμίζοντας ότι από τις 29 Μαρτίου του 2017 είχε αναδείξει το συγκεκριμένο πρόβλημα στη Βουλή, όταν άλλοι δεν είχαν αντιληφθεί ακόμα το μέγεθος και τη σοβαρότητα του προβλήματος. Τόνισε ότι είχε ζητήσει να ανασταλεί, αρχικά, η διαδικασία ανάρτησης δασικών χαρτών για την Πάτμο και στη Σύμη και στη συνέχεια να επανεκκινηθεί η σχετική διαδικασία, αφού ληφθούν υπ’ όψιν τα ακριβή δεδομένα και οι ιδιαιτερότητες που υπάρχουν στο κτηματολογικό καθεστώς της Δωδεκανήσου.
«Ουσιαστικά, έρχεται το Ελληνικό Κράτος και βάζει σε μια μεγάλη περιπέτεια πολίτες της Σύμης, οι οποίοι υποβάλλονται σε ταλαιπωρία και έξοδα για να υπερασπιστούν τα αυτονόητα για την περιουσία τους.
Υπάρχει και ζήτημα αφερεγγυότητας του Κράτους που εισέπραττε από εσάς φόρους για ακίνητα και τώρα αμφισβητεί τη δική σας ιδιοκτησία. Υπήρχαν πολίτες που αγόρασαν εκτάσεις και ακίνητα για να επενδύσουν στο νησί με βάση αυτά τα δεδομένα, πληρώνοντας, μάλιστα, και τους σχετικούς φόρους και τις συνακόλουθες υποχρεώσεις στο Κράτος.
Το Κράτος, όμως, έρχεται σήμερα, αφού έχει εισπράξει αυτά τα έσοδα, να αμφισβητήσει τα ιδιοκτησιακά τους δικαιώματα.
Η λύση, την οποία θα πρέπει να δώσουμε, είναι μία: κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης για την άρση του αδιεξόδου», τόνισε ο Μάνος Κόνσολας.
Στη συζήτηση που ακολούθησε με τους πολίτες, όλοι έθεσαν τα προβλήματα της δημόσιας υγείας και της υποστελέχωσης του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Σύμης. Απαντώντας στις ερωτήσεις των πολιτών, ο κ. Κόνσολας είπε:
«Η λύση δεν είναι να αντιμετωπίζει το Κράτος τη Σύμη, στο ζήτημα των προσλήψεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, όπως αντιμετωπίζει μια περιοχή στην Αττική. Γιατί, πολύ απλά, ο γιατρός που θα έρθει στη Σύμη και σε ένα άλλο απομακρυσμένο νησί του Αιγαίου δεν θα έρθει με τους ίδιους μισθολογικούς και βαθμολογικούς όρους.
Η λύση είναι μια πρόταση που έχω καταθέσει εδώ και τρία χρόνια. Είναι μία δέσμη πέντε (5) μέτρων, που συνιστούν πέντε (5) ουσιαστικά και γενναία κίνητρα για τους γιατρούς που θα υπηρετούν σε δομές δημόσιας υγείας σε νησιά, όπως η Σύμη:
1ον: Η χορήγηση επιδόματος στέγης στους γιατρούς που θα επιλέξουν να υπηρετήσουν σε νησιωτικές περιοχές.
2ον: Η εκχώρηση θεσμοθετημένων πόρων στους μικρούς νησιωτικούς δήμους για την υποστήριξη της λειτουργίας των περιφερειακών ιατρείων.
3ον: Δωρεάν εισιτήρια στους γιατρούς που υπηρετούν σε νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές αλλά και φορολογικές ελαφρύνσεις.
4ον: Επιπλέον μοριοδότηση για τις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ.
5ον: Παροχή δυνατότητας στους γιατρούς που θα υπηρετήσουν 18 μήνες σε νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές να ξεκινήσουν την ειδικότητά τους σε νοσοκομείο, εκτός επετηρίδας.
Ο Μάνος Κόνσολας αναφέρθηκε, παράλληλα, στην επόμενη μέρα, επισημαίνοντας την ανάγκη να ενισχυθεί η αναπτυξιακή προοπτική της Σύμης μέσα από τρείς (3) οριζόντιες πολιτικές όπως:
1ον: Ένας νέος επενδυτικός νόμος για τις νησιωτικές περιοχές με καθορισμό ειδικών επενδυτικών και φορολογικών ζωνών, με φορολογικά κίνητρα και σταθερό φορολογικό πλαίσιο για τις επενδύσεις στα νησιά, σε συνάρτηση με τις νέες θέσεις απασχόλησης και το ύψος της επένδυσης.
2ον: Ένα νέο χωροταξικό για τον τουρισμό στις νησιωτικές περιοχές, που δεν θα έχει οριζόντια χαρακτηριστικά, αλλά θα αντιμετωπίζει κάθε νησί ως διαφορετική οντότητα, αφού οι ανάγκες, οι φυσικοί πόροι και τα τοπικά αναπτυξιακά πρότυπα διαφοροποιούνται από νησί σε νησί. Η Σύμη δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο, που αντιμετωπίζεται η Ρόδος.
3ον: Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης των παράκτιων περιοχών, που θα έχει στόχο τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη των ελληνικών ακτών και νησιών και θα παρέχει γενικές και ειδικές αρχές για τη διαχείριση των περιοχών αυτών. Το απαιτεί η πολυπλοκότητα των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, των φυσικών συστημάτων και των ζητημάτων ιδιοκτησίας στην παράκτια τουριστική ζώνη.