Τον οδικό χάρτη για την αποκλιμάκωση των μέτρων της πανδημίας που θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας Αθανάσιος Πλεύρης, μιλώντας στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Όπως είπε ο κ. Πλεύρης οι ανακοινώσεις θα αφορούν από τον Μάιο μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Ωστόσο, τόνισε ότι δεν πρέπει να δοθεί λάθος μήνυμα, καθώς η όποια αποκλιμάκωση δεν γίνεται για οικονομικούς λόγους, αλλά γιατί το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά στοιχεία.
«Δεν αγνοούμε την πανδημία, αλλά μπαίνουμε σε μια νέα κανονικότητα με άρση των περιορισμών, ωστόσο θα είμαστε προετοιμασμένοι για το φθινόπωρο, για εμβολιασμό και για ενίσχυση του ΕΣΥ», σημείωσε ο κ. Πλεύρης, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι δεν είναι αυτοσκοπός οι δείκτες, αλλά η προστασία του πολίτη ώστε να μπει σε μια κανονικότητα. Επίσης, αναφέρθηκε στα διαχρονικά προβλήματα του ΕΣΥ που, όπως είπε, οι εκάστοτε κυβερνήσεις τα έβαζαν κάτω από το χαλί.
Με τη φράση «ευελπιστούμε για το καλύτερο, αλλά ετοιμαζόμαστε για το χειρότερο», έκλεισε την παρέμβασή του ο Σωτήρης Τσιόδρας, αφού πρώτα επεσήμανε ότι αυτή τη στιγμή η επιστημονική κοινότητα εξετάζει 4 με 5 σενάρια εξέλιξης της πανδημίας. Ο καθηγητής σημείωσε ότι χρειαζόμαστε καλύτερα εμβόλια, καθώς χάνουμε την προστασία από μόλυνση όλο και περισσότερο, σημειώνοντας ότι χρειαζόμαστε εμβόλια που δεν θα κάνουμε 3-4 φορές τον χρόνο.
Ο καθηγητής επεσήμανε την ανάγκη να περάσουμε στην επιτήρηση όχι απλά των αριθμών αλλά της σοβαρής νόσου και της αποτελεσματικότητας εμβολίων και φαρμάκων. Τέλος, τόνισε τη σημασία καθαρών μηνυμάτων που δεν θα αποπροσανατολίζουν την κοινωνία, γιατί, όπως είπε, η επιδημία της κακώς δοσμένης πληροφορίας αδίκησε και έκανε κακό στην επιστήμη.
Επιφυλακτικός ως προς την εξέλιξη της πανδημίας εμφανίστηκε ο Pierre Delsaux, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αρχής Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης στον τομέα της Υγείας. «Φοβάμαι ότι δεν έχουμε εξέλθει της κρίσης. Κανείς δεν ξέρει τί θα γίνει μετά το καλοκαίρι», ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αρχής Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης στον τομέα της Υγείας, επισημαίνοντας τον κίνδυνο μίας νέας μετάλλαξης λόγω του ανεμβολίαστου πληθυσμού. Επίσης, επεσήμανε την ανάγκη για καλύτερη πρόληψη και οργάνωση και τάχθηκε υπέρ της κοινής αντιμετώπισης του προβλήματος, σημειώνοντας ότι όποιος προσπάθησε μόνος δεν τα κατάφερε.
Στο φαινόμενο των επαναλοιμώξεων αναφέρθηκε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης, σημειώνοντας ότι από τα τέλη Δεκεμβρίου έχει αυξηθεί ο αριθμός τους. Παρόλα αυτά, είπε ότι αναλογικά αποτελούν το 3% όλων των λοιμώξεων και επειδή όποιος νοσεί έχει ήδη έναν βαθμό ανοσίας, τα περιστατικά είναι λιγότερο σοβαρά και παρουσιάζουν μειωμένη θνητότητα. Ο Θεοκλής Ζαούτης σημείωσε ότι στις περισσότερες πανδημίες η αντίστροφη μέτρηση ξεκινάει στο τέλος της διετίας, ωστόσο είναι σημαντικό πλέον να παρακολουθούμε συγκεκριμένους δείκτες, όπως της σοβαρής νόσους, της νοσηλείας και των θανάτων.
Τέλος, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Μελέτιος Αθανάσιος Δημόπουλος, υπογράμμισε ότι έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες για επικράτηση αερογενών λοιμώξεων και για δημιουργία νέων, επομένως χρειάζεται, όπως είπε, προσανατολισμός προς νέες τεχνολογίες και νέο σύστημα υγείας που να στηρίζεται σε σύγχρονες δομές.