Πολιτικό και ηθικό ρίγος από την παρέμβαση της Πρώτης Κυρίας • Παίρνει θέση υπέρ της μητέρας • Μία ανάρτηση με σαφή μηνύματα από την Πρώτη Κυρία για τα παιδιά που «χάθηκαν» στη Ρόδο, φέρνει νέα διάσταση στην υπόθεση και προκαλεί πολιτικό σεισμό • Στο στόχαστρο η οικογένεια Αποστολάκη
Με μία λιτή αλλά αιχμηρή ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram, η Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη τάχθηκε χθες δημόσια υπέρ της Ροδίτισσας μητέρας, κ. Μαρίας Παλαιού, η οποία καταγγέλλει ότι τα δύο της παιδιά απήχθησαν με τη συνδρομή παρασκηνιακών δικαστικών κυκλωμάτων.
Η ανάρτηση, που ακολούθησε σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Παραπολιτικά», έρχεται να φέρει νέο πολιτικό βάρος σε μία ήδη εκρηκτική υπόθεση.
Η σύζυγος του πρωθυπουργού φέρεται να είχε γνωρίσει τη μητέρα των παιδιών στο Καστελλόριζο, ενώ χθες, με μία δημόσια δήλωση-παρέμβαση, έδειξε πως δεν αδιαφορεί για τη φερόμενη απώλεια της μητέρας από τη ζωή των παιδιών της, γράφοντας χαρακτηριστικά:
«Η γονική “αρπαγή” είναι έγκλημα. Η Μαρία Παλαιού από τη Ρόδο αναζητά εναγωνίως από τον περασμένο Δεκέμβριο τα παιδιά της, χωρίς να γνωρίζει καν που βρίσκονται. Ο Ιωάννης – Ραφαήλ και η Ειρήνη Αποστολάκη απομακρύνθηκαν από την αγκαλιά της μητέρας τους με βίαιο τρόπο. Κανένας δεν έχει δικαίωμα να παραβιάζει την ιερή σχέση ενός γονέα – μητέρας και παιδιών. Κάθε μορφή βίας είναι πάντα καταδικαστέα (#stop childabuse)», σε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η ίδια βλέπει σκιές στη δικαστική διαχείριση της υπόθεσης.
Η ανάρτηση αυτή ήρθε σε συνέχεια των δημοσιευμάτων που εμπλέκουν την οικογένεια του πρώην αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου και πρώην βουλευτή της «Νίκης» κ. Γεωργίου Αποστολάκη, συζύγου της πρώην Προέδρου Εφετών Δωδεκανήσου κ. Θωμαΐτσας Πατρώνα, όχι μόνο με την πολύκροτη υπόθεση της επιμέλειας των δύο ανήλικων παιδιών, αλλά και με το σκάνδαλο της Πολεοδομίας Ρόδου!
Οι καταγγελίες για παραδικαστικό κύκλωμα, απειλές, παρακολουθήσεις και εξουσιαστική κάλυψη, όπως αυτές είχαν δημοσιευθεί από ΜΜΕ των Αθηνών που φιλοξένησαν σχετικές δηλώσεις της μητέρας, αναζωπυρώθηκαν, ενώ η δημόσια τοποθέτηση της Μαρέβας Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη δίνει πλέον και μία νέα πολιτική διάσταση.
Το γεγονός ότι η Πρώτη Κυρία επιλέγει να παρέμβει σε μία τόσο ευαίσθητη και αμφιλεγόμενη υπόθεση δεν περνά απαρατήρητο.
Οι δηλώσεις της έρχονται σαν ηθική τοποθέτηση, αλλά αναπόφευκτα προκαλούν πολιτικό αντίκτυπο, με το ερώτημα να πλανάται: είναι προσωπική ευαισθησία ή έμμεση αποδοκιμασία σε θεσμικές πρακτικές;
Το μόνο βέβαιο είναι ότι η ανάρτηση της Πρώτης Κυρίας ανεβάζει ξανά στην κορυφή της δημόσιας ατζέντας την υπόθεση Παλαιού.
Πιο συγκεκριμένα η χθεσινή ανάρτηση της Μαρέβας Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη δεν ήταν απλώς ένα συγκινησιακό ξέσπασμα υπέρ μίας μάνας που φωνάζει ότι της «πήραν τα παιδιά».
Ήταν ένα ηχηρό μήνυμα προς τη θεσμική και πολιτική εξουσία ότι η υπόθεση της Μαρίας Παλαιού και τα όσα φέρεται να έχει υποστεί δεν είναι άλλη μία οικογενειακή διαμάχη – είναι κάτι πολύ βαθύτερο.
Η μητέρα, όπως έγραψαν τα «Παραπολιτικά», με αφορμή την αποκάλυψη του κυκλώματος στην Πολεοδομία Ρόδου προέβη στις εξής αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στρεφόμενη εναντίον των Αποστολάκηδων.
«Και παιδιά και κτήρια… σε όλα μέσα. Αυτή τη φορά ελπίζω να κάνει σωστά τη δουλειά της», έγραψε μόλις αποκαλύφθηκε πως στο σκάνδαλο της Πολεοδομίας Ρόδου εμπλέκεται η πρώτη εξαδέλφη του πρώην συζύγου της. Ακολούθως ανέφερε σε άλλο σχόλιό της: «Μπαίνουν σε σπίτια, απάγουν τα παιδιά μας, απειλούν, παρακολουθούν και δεν ανοίγει μυτούλα. Κάπου σε κάποιο συρτάρι θα είναι και οι μηνύσεις μου. Αραγε, υπάρχει παραδικαστικό; Ντροπή, ντροπή όχι μόνο γι’ αυτούς που συμμετέχουν, αλλά και για τους δειλούς υπερασπιστές της Θέμιδος, που παρακολουθούν. Είναι συνυπεύθυνοι, ας βγει η αλήθεια στο φως».
Το νήμα που ενώνει τις δύο υποθέσεις
Αυτό που μέχρι πρότινος παρουσιαζόταν ως μία σφοδρή δικαστική διαμάχη για την επιμέλεια δύο παιδιών, έχει πια συνδεθεί ευθέως με το πολυεπίπεδο σκάνδαλο της Πολεοδομίας Ρόδου.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο πατέρας των παιδιών –καθηγητής στις ΗΠΑ– είναι συγγενής με μία από τις βασικές κατηγορούμενες στην υπόθεση της Πολεοδομίας, την ιδιώτη μηχανικό, που κατηγορείται στο πολεοδομικό κύκλωμα.
Το στοιχείο αυτό έχει πυροδοτήσει μία εκρηκτική φημολογία στο νησί.
Οι εξελίξεις που ακολούθησαν –με πιο χαρακτηριστική την απόφαση να αφεθούν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι επτά κατηγορούμενοι του κυκλώματος– προκάλεσαν ποικίλα σχόλια.
Ο Άρειος Πάγος προχώρησε σε έλεγχο, το πόρισμα του οποίου δεν έγινε γνωστό, αποκαλύπτοντας έτσι ότι η υπόθεση έχει λάβει διαστάσεις που αγγίζουν την κορυφή της δικαστικής πυραμίδας.
Το αποτέλεσμα είναι ένα θεσμικό τοπίο σε ασφυξία, ενώ χθες οι δικηγόροι απείχαν από τα καθήκοντά τους με αφορμή τον έλεγχο αυτό που θεωρήθηκε ευθεία παρέμβαση στην δικαιοδοτική κρίση των δικαστών.
Δικαστική πίεση και διαλυτικό κλίμα στη Ρόδο
Η σύνδεση της υπόθεσης Παλαιού με το σκάνδαλο της Πολεοδομίας Ρόδου έχει δημιουργήσει βαρύτατο κλίμα στους κόλπους του Πρωτοδικείου και του Εφετείου του νησιού.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «δημοκρατικής» δικαστικοί λειτουργοί με πολυετή παρουσία και αναγνωρισμένο κύρος φέρονται να εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να ζητήσουν μετάθεση από το νησί.
Δεν πρόκειται απλώς για μία κρίση εικόνας, αλλά για υπαρξιακή κρίση της Δικαιοσύνης σε τοπικό επίπεδο.
Αν κορυφαίοι λειτουργοί του δικαστικού σώματος εγκαταλείψουν τη Ρόδο, τότε τίθεται θέμα άμεσης αποδυνάμωσης της τοπικής δικαιοσύνης, με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια δικαίου.
Σημειώνεται μάλιστα ότι δεν φέρεται να έχει διενεργηθεί έλεγχος μέχρι σήμερα στους χειρισμούς της δικαιοσύνης στο θέμα των παιδιών.
Την 4η Δεκεμβρίου 2024 το Χαμόγελο του Παιδιού είχε εκδώσει ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία η περιπέτειά τους μετά την απαγωγή τους από τη μητέρα (!!!) είχε αίσιο τέλος.
Στην ανακοίνωση αναφέρθηκαν τα εξής:
«Η περιπέτεια του Ιωάννη – Ραφαήλ Αποστολάκη, 8 ετών, και της Ειρήνης – Αγάπης Αποστολάκη, 6 ετών, έληξε στις 01/12/2024 δίνοντας τέλος στην αγωνία των δικών τους ανθρώπων που τους αναζητούσαν. «To Χαμόγελο του Παιδιού» ενημερώθηκε σήμερα 04/12/2024 και προχώρησε άμεσα σε απενεργοποιήση του μηχανισμού.
Οι ανήλικοι βρέθηκαν στην περιοχή του Ρεθύμνου Κρήτης από τις αστυνομικές αρχές, είναι καλά στην υγεία τους και έχουν επιστρέψει στο οικογενειακό τους περιβάλλον.
Να υπενθυμίσουμε ότι στις 13/07/2024 η μητέρα είχε προβεί σε αρπαγή των ανήλικων Ιωάννη – Ραφαήλ Αποστολάκη, 8 ετών και Ειρήνη – Αγάπη Αποστολάκη, 6 ετών από την περιοχή της Ρόδου και έκτοτε αγνοούνταν. «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ενημερώθηκε και προχώρησε άμεσα στην ενεργοποίηση του μηχανισμού Amber Alert Hellas, καθώς πιθανόν συντρέχουν λόγοι που θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο.
«To Χαμόγελο του Παιδιού» θα βρίσκεται κοντά στον Ιωάννη – Ραφαήλ και την Ειρήνης – Αγάπης Αποστολάκη αλλά και στην οικογένειά τους για την παροχή ψυχολογικής υποστήριξης και οτιδήποτε άλλο χρειαστεί.
Παρακαλείσθε για την άμεση αφαίρεση της φωτογραφίας από όπου υπάρχει η ανακοίνωση της εξαφάνισης».
Η πλευρά του πατέρα υπεραμύνεται εξάλλου των νομικών τους χειρισμών και μετά την ανεύρεση των παιδιών ο πατέρας φέρεται να τα έχει μεταφέρει στις ΗΠΑ και να διαμένουν μαζί του επικαλούμενος ότι προς τούτο έχουν εκδοθεί σχετικές αποφάσεις των εκεί δικαστηρίων που τον δικαιώνουν απόλυτα.
Η Δικαιοσύνη υπό δημόσια κρίση
Η δημόσια παρέμβαση όμως της Πρώτης Κυρίας έρχεται ως καταλύτης, αποκαλύπτοντας πως ακόμα και σε ανώτατο επίπεδο εξουσίας υπάρχει η αίσθηση ότι κάτι δεν πάει καλά.
Η Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη δεν έχει θεσμικό ρόλο στη Δικαιοσύνη. Ωστόσο, ο συμβολισμός της δημόσιας τοποθέτησής της λειτουργεί ως «καμπανάκι» – όχι μόνο για τη συγκεκριμένη υπόθεση, αλλά για τη συνολική αξιοπιστία των θεσμών.
Κι εδώ είναι που το πράγμα γίνεται επικίνδυνο: Όταν η κοινή γνώμη αρχίζει να πιστεύει ότι ακόμη και οι πιο θεμελιώδεις λειτουργίες του κράτους δικαίου μπορεί να επηρεάζονται από συγγένειες, γνωριμίες και παρασκηνιακά δίκτυα, τότε δεν μιλάμε πια για «κρίση εμπιστοσύνης». Μιλάμε για κατάρρευση.
Το δίκαιον ουκ άλλο τι ή του κρείττονος συμφέρον. Πλάτων.
Δύο κακά, η απληστία και οι κλίκες είναι η καταστροφή κάθε δικαιοσύνης. Thomas More.
Θεωρώ ότι το πρώτο καθήκον μιας κοινωνίας είναι η δικαιοσύνη. Alexander Hamilton.