• Κόρη του αποβιώσαντος καταγγέλλει στενούς συγγενείς, συμβολαιογράφο και μάρτυρες για κακουργηματικές πράξεις που αφορούν ακίνητη περιουσία άνω των 500.000 ευρώ στη Ρόδο
Σε μία εξαιρετικά σοβαρή νομική εξέλιξη, κόρη αποβιώσαντος Ροδίτη κατέθεσε χθες διά του συνηγόρου της κ. Στέλιου Κιουρτζή, μήνυση στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου, καταγγέλλοντας σωρεία ποινικών αδικημάτων που σχετίζονται με τη σύνταξη και δημοσίευση δημόσιας διαθήκης, την οποία χαρακτηρίζει προϊόν εξαπάτησης και απόλυτης νομικής ακυρότητας.
Η μήνυση στρέφεται κατά συνολικά επτά προσώπων —μελών της οικογένειας, ενός συμβολαιογράφου και τριών μαρτύρων— και κατά παντός υπευθύνου, με κατηγορίες που αφορούν μεταξύ άλλων στα κακουργήματα της απάτης επί Δικαστηρίω και της ψευδούς βεβαίωσης.
Η καταγγέλλουσα υποστηρίζει ότι ο πατέρας της, λίγο πριν τον θάνατό του, δεν είχε καμία δυνατότητα έκφρασης ή λήψης απόφασης, εξαιτίας σοβαρής επιδείνωσης της υγείας του λόγω μεταστατικού καρκίνου στον εγκέφαλο.
Η χρονική αλληλουχία των γεγονότων
Σύμφωνα με τη μήνυση, ο πατέρας της μηνύτριας διαγνώστηκε με καρκίνο του πέους το 2024 και στα τέλη της ίδιας χρονιάς υπέστη μετάσταση στον εγκέφαλο. Από τον Ιανουάριο του 2025, η ιατρική του κατάσταση ήταν βαριά, με πτώση επιπέδου συνείδησης, κατάσταση που τον καθιστούσε ανίκανο να εκφράσει τη βούλησή του ή να κατανοήσει απλά ζητήματα.
Ο ηλικιωμένος άνδρας εισήχθη στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου την 1η Ιανουαρίου 2025 και παρέμεινε νοσηλευόμενος έως τις 9 Ιανουαρίου. Εκείνη την ημέρα, παρά τις αντιρρήσεις της κόρης του, εξήχθη από το νοσοκομείο με πρωτοβουλία της άλλης του κόρης —ετεροθαλούς αδελφής της μηνύτριας. Πέντε ημέρες αργότερα, στις 14 Ιανουαρίου, συντάχθηκε ενώπιον συμβολαιογράφου δημόσια διαθήκη, την οποία υπέγραψαν και τρεις μάρτυρες. Ο διαθέτης εισήχθη εκ νέου στο νοσοκομείο στις 23 Ιανουαρίου και κατέληξε στις 26 του μήνα.
Καταγγελία για καταστρατήγηση της ελεύθερης βούλησης
Η μηνύτρια, κόρη του αποβιώσαντος, υποστηρίζει ότι ο πατέρας της την περίοδο εκείνη ήταν «σκιά του εαυτού του» και δεν μπορούσε να συνειδητοποιήσει ούτε το πού βρισκόταν, πόσω μάλλον να διατυπώσει ορθολογική βούληση. Θεωρεί πως η έξοδός του από το νοσοκομείο στις 9 Ιανουαρίου οργανώθηκε αποκλειστικά και μόνο για να καταστεί δυνατή η σύνταξη της διαθήκης.
Στη διαθήκη, ο αποβιώσας φέρεται να κληροδοτεί όλη την αξιόλογη ακίνητη περιουσία του —συνολικής εμπορικής αξίας περίπου 548.000 ευρώ— στη μια γραμμή απογόνων του: στην ετεροθαλή του κόρη και στα εγγόνια του από εκείνη, αφήνοντας στη μηνύτρια μόλις δύο γεωτεμάχια στη Λέσβο συνολικής αξίας 13.000 ευρώ. Η ίδια επισημαίνει ότι, εάν ίσχυε η εξ αδιαθέτου διαδοχή, θα κληρονομούσε το 50% της περιουσίας.
Ιατρικά τεκμήρια και νομική τεκμηρίωση
Η μηνύτρια προσκομίζει ως κύριο αποδεικτικό στοιχείο ιατρική βεβαίωση από γιατρό του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, ο οποίος πιστοποιεί ότι ο πατέρας της νοσηλευόταν με πτώση συνείδησης λόγω εγκεφαλικών μεταστάσεων ήδη από την 1η Ιανουαρίου. Σύμφωνα με το έγγραφο αυτό, η γνωστική του κατάσταση ήταν διαρκώς επιδεινούμενη, χωρίς δυνατότητα επικοινωνίας ή αντίληψης.
Στη μηνυτήρια αναφορά παρατίθεται επίσης σειρά νομικών επιχειρημάτων που αφορούν την ακυρότητα δικαιοπραξιών υπό τέτοιες συνθήκες. Επικαλείται τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα για την ανικανότητα διάθεσης μέσω διαθήκης από άτομα σε ψυχική ή διανοητική διαταραχή, και σημειώνει ότι η δημόσια διαθήκη, παρότι έχει ισχυρή αποδεικτική δύναμη, δεν καλύπτει την ουσία της συνειδησιακής κατάστασης του διαθέτη — ιδιαίτερα όταν αυτή είναι ιατρικώς διαπιστωμένα εξαιρετικά επιβαρυμένη.
Κατηγορίες και εμπλεκόμενα πρόσωπα
Η μήνυση στρέφεται κατά συγγενών της μηνύτριας, τους οποίους κατηγορεί για ηθική αυτουργία, κατά του συμβολαιογράφου που συνέταξε τη διαθήκη για ψευδή βεβαίωση, αλλά και κατά των τριών μαρτύρων που υπέγραψαν την πράξη, για άμεση συνέργεια. Η καταγγέλλουσα θεωρεί ότι οι μάρτυρες παρείχαν την αναγκαία «νομιμοφανή» επίφαση εγκυρότητας σε μία διαθήκη που είχε συνταχθεί εν μέσω πλήρους πνευματικής κατάρρευσης του διαθέτη.
Ο συμβολαιογράφος φέρεται να πιστοποίησε ψευδώς ότι ο πατέρας της βρισκόταν σε κατάσταση πνευματικής διαύγειας, παρά την αντίθετη ιατρική διάγνωση. Επιπλέον, κατηγορείται για συμμετοχή στην υποβολή της διαθήκης προς δημοσίευση, εξαπατώντας το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου που την ανακήρυξε κυρία με πρακτικά στις 4 Φεβρουαρίου.
Ζημία και οικονομικά συμφέροντα
Η μηνύτρια εκτιμά τη ζημία που υπέστη στα 261.000 ευρώ —το ήμισυ της περιουσίας που θα δικαιούταν χωρίς την αμφισβητούμενη διαθήκη— και υποστηρίζει ότι αντίστοιχο ποσό αποτελεί το παράνομο όφελος των εμπλεκομένων. Κάνει λόγο για «μεθοδευμένη εξαπάτηση του Δικαστηρίου» που στήθηκε με τη συνέργεια συγγενών, συμβολαιογράφου και μαρτύρων.
Το αστικό σκέλος της υπόθεσης ανέλαβε ο δικηγόρος κ. Δήμος Μουτάφης.