Τοπικές Ειδήσεις

Θέλουν να μετατρέψουν τους αλιείς σε… λογιστές!

• Γιατί αντιδρούν οι παράκτιοι αλιείς για τα μέτρα που θέλει να εφαρμόσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων • Δηλώσεις στη «δ» του Προέδρου παράκτιας αλιείας Καλύμνου Μανώλη Κουλλιά • Η Κάλυμνος διαθέτει τον μεγαλύτερο αλιευτικό στόλο της Ευρώπης με 330 σκάφη! • Τεράστια η ζημιά που έχει υποστεί ο βυθός από τον λαγοκέφαλο, είδος προς εξαφάνιση η τσιπούρα και τα θαλάσσια μαλάκια

Με αφορμή τις δυναμικές κινητοποιήσεις της περασμένης εβδομάδας, στις οποίες προχώρησαν οι ψαράδες της παράκτιας αλιείας όλης της χώρας, με αντίστοιχες και στα νησιά μας, ο Πρόεδρος του Σωματείου Παράκτιας Αλιείας Καλύμνου Μανώλης Κουλλιάς, εξηγεί τους λόγους που υπάρχουν ενστάσεις από τον κλάδο για τα εξοντωτικά μέτρα που θέλει να εφαρμόσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην παράκτια αλιεία, υποστηρίζοντας ότι είναι αδύνατον να τεθούν σε ισχύ, ζητώντας παράλληλα τη λήψη μέτρων για την επιβίωσή τους.
Σημειώνεται ότι η Κάλυμνος διαθέτει τον μεγαλύτερο στόλο στην παράκτια αλιεία σε όλη την Ευρώπη, με 330 σκάφη, ενώ σε όλη την χώρα ανέρχονται σε 14.000.
Ερωτηθείς αν υπήρξε κάποια αντίδραση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο κ. Κουλλιάς ανέφερε ότι επίσημα όχι ακόμα. «Κάποιες προτάσεις διαρρέουν από το υπουργείο στο προφορικό, αλλά να υπάρχει σημαντική αλλαγή, δεν βλέπω στον ορίζοντα και δεν ξέρω πως θα εξελιχθεί το πράγμα. Το υπουργείο εμμένει στην άποψή του ότι είναι ευρωπαϊκή οδηγία, εμείς πιστεύουμε ότι δεν έχει κανένα λόγο η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση να εφαρμοστεί, γιατί ούτε φορολογικό σκοπό έχει και αν θεωρήσουμε ότι το κάνουν για συλλογή αλιευτικών δεδομένων, τη δυνατότητα αυτή την έχει το ιπουργείο με εφαρμογές ήδη ηλεκτρονικές. Τα μεγάλα σκάφη άνω των 10m σε καθημερινή βάση με το που τελειώσει η αλιευτική προσπάθεια, μέσω κομπιούτερ αποστέλλουν κατευθείαν την αλιευτική παραγωγή της ημέρας, τα μικρότερα κάτω των 10m αυτό γίνεται κάθε τέλος του μήνα, δηλώνουμε την παραγωγή του μήνα που έτρεξε. Άρα αν θεωρήσουμε ότι το κάνει το υπουργείο ή ακόμη και ευρωπαϊκή οδηγία για τη συλλογή δεδομένων, αυτό υπάρχει εδώ και χρόνια και σε ηλεκτρονική μορφή ανά πάσα στιγμή.
Για ποιο λόγο γίνεται αυτό τώρα, δεν μπορώ να καταλάβω.Αποφασίζουν για μας, χωρίς εμάς, άνθρωποι που δεν ξέρουν από θάλασσα! Αυτός είναι ο λόγος και το συναντάμε σε πολλά μέτρα που λαμβάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση και κατ’ επέκταση το υπουργείο. Υπάρχει μία οδηγία,η οποία δεν έχει λογική, τους λέμε για ποιο λόγο το κάνετε;
Η υπουργική απόφαση προέβλεπε αρχικά τέσσερις ώρες πριν το σκάφος πλησιάζει στο λιμάνι να έχει ενημερώσει το Λιμεναρχείο έτσι ώστε κατά την είσοδο τους στο λιμάνι μέσα να είναι παρών ότι ώρα και να είναι στέλεχος του Λιμεναρχείου, ώστε να τα ζυγίσει και να μπορέσει να τα πουλήσει. Αυτό βέβαια είναι ανέφικτο, αφού οι ψαράδες σε όλη την Ελλάδα, οι παράκτιοι είναι 14.000, οι αντίστοιχοι λιμενικοί ή τα Λιμεναρχεία, δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στη συγκεκριμένη απαίτηση.
Δεύτερον ο ψαράς μπαίνει μέσα στο λιμάνι οποιαδήποτε ώρα. Δεν έχει σταθερή ώρα, δεν έχει ωράριο δημοσίου υπαλλήλου, μπορεί να μπει το απόγευμα, το βράδυ,τα μεσάνυχτα, το πρωί, δεν μπορεί να περιμένει να ξημερώσει η επόμενη μέρα ή να έρθει εργάσιμη ώρα για να είναι το λιμεναρχείο παρόν».
Ο κ. Κουλλιάς προσθέτει δε ότι «η υπουργική απόφαση δεν αναφέρει μόνο αυτό, που ήταν το ένα σκέλος κι έπειτα από μεγάλες πιέσεις κατάλαβαν ότι δεν μπορεί να εφαρμοσθεί και το πήραν πίσω, παρέμειναν όμως τα άλλα δύο σκέλη που μας υποχρεώνουν να πάρουμε πιστοποιημένη ζυγαριά για να έχουμε στα σκάφη μας, ένα κόστος περίπου 400 ευρώ και το σπουδαίο, το μεγάλο αγκάθι είναι το επόμενο, ότι αφού ζυγίσουμε, θα πρέπει να συμπληρώνουμε μία φόρμα, ένα έντυπο δηλαδή, το οποίο θα το έχουμε σαν αρχείο μέσα στο σκάφος μας για τρία χρόνια, και τους λέμε ότι από τη στιγμή που δεν θα το υποβάλλουμε πουθενά παρά μόνο να το έχουμε σαν αρχείο μέσα στα νερά, που οποιαδήποτε ώρα και στιγμή όταν θα κάνει ένα έλεγχο το λιμεναρχείο και βρει ότι λείπει έστω ένα χαρτάκι για τα τρία χρόνια, αυτομάτως αυτό μπορεί να επιφέρει πρόστιμο για αλιευτική παράβαση της τάξης των 1.000 ευρώ και το σκάφος αλιευτική στέρηση αδείας για 10 μέρες».
Σύμφωνα με τον ίδιο θα έπρεπε από τη στιγμή που βγαίνει μία ευρωπαϊκή οδηγία να προηγείται διαβούλευση, αφού δεν μπορεί να ακούνε τι λένε οι Ευρωπαίοι που είναι άλλες οι συνθήκες εκεί, άλλα τα σκάφη, άλλες οι προϋποθέσεις, ενώ επιπλέον στο συγκεκριμένο επάγγελμα βγαίνεις και δεν ξέρεις αν θα γυρίσεις με μεροκάματο, μετά και τα προβλήματα που έχει υποστεί ο θαλάσσιος βυθός από τον λαγοκέφαλο και όλους τους λεσεψιανούς εισβολείς τα τελευταία χρόνια.
«Ενδεικτικά αναφέρω ότι στην Κάλυμνο από τα 330 σκάφη τον χειμώνα, τα μισά περίπου επιβίωναν από τα μαλάκια, το χταπόδι τη σουπιά, το καλαμάρι για έξι μήνες συντηρώντας τις οικογένειές τους. Από την εμφάνιση του λαγοκέφαλου σιγά-σιγά άρχισε να μειώνεται και φέτος είναι τόσο μεγάλη η εξάπλωση του λαγοκέφαλου που εξαφανίστηκαν τα μαλάκια! Υπάρχουν οικογένειες που δεινοπαθούν να επιβιώσουν. Βλέπουμε την κλιματική αλλαγή, βλέπουμε τη θερμοκρασία της θάλασσας να ανεβαίνει συνεχώς, φέτος την περίοδο της τσίπουρας τον Γενάρη δεν βγάλαμε ούτε μία», είπε καταλήγοντας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου