Στην απόσυρση του σχεδίου νόμου για την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και τις συλλογικές συμβάσεις επιμένουν οι εκπρόσωποι των θεσμών, με τα εργασιακά να παραμένουν το βασικό «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη στις Βρυξέλλες.
Παρά το κλίμα αισιοδοξίας που δημιουργήθηκε μετά την κοινή δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ και τις δηλώσεις Ελλήνων και Ευρωπαίων αξιωματούχων για σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές στα εργασιακά, ώστε να φτάσουν σε συμφωνία, φαίνεται μεγάλη. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του υπουργού Εργασίας Πάνου Σκουρλέτη ότι το νομοσχέδιο έχει πάρει τον δρόμο του, καθώς και η επισήμανση ότι οι «κόκκινες γραμμές» δεν τέθηκαν για να αλυσοδεθεί η κυβέρνηση, αλλά για να εκφράζουν τις δεσμεύσεις της απέναντι στον ελληνικό λαό. Τα εργασιακά παραμένουν «κόκκινες γραμμές», υποστήριξε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στην κυβέρνηση έχει διαμορφωθεί πλέον η άποψη ότι δεν αντέχει η κυβερνητική πλειοψηφία αν δεν περάσει το εργασιακό, προφανώς όμως σε μια πιο… λάιτ εκδοχή, πιθανότατα απαλλαγμένη από διατάξεις που αποτελούν «κόκκινο πανί» για τους θεσμούς, όπως η ρητή αναφορά στην επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ έως τον Ιούλιο του 2016. Ο χρόνος κατά τον οποίο θα κατατεθεί το επίμαχο σχέδιο νόμου θα καθοριστεί από τις διαπραγματεύσεις για τη μεγάλη συμφωνία, καθώς, όπως όλα δείχνουν, στην παρούσα αξιολόγηση δεν φαίνεται πως θα υπάρξει κάποιου είδους αναφορά στα εργασιακά.
Σε επίπεδο προγραμματισμού, πάντως, εντός τις επόμενης εβδομάδας αναμένεται η οριστική έκφραση γνώμης επί του σχεδίου νόμου, από την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ) όπου και θα καταγραφούν οι ενστάσεις – αντιδράσεις των εργοδοτικών φορέων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τις πρώτες συνεδριάσεις της ΟΚΕ κατεγράφη διάσταση απόψεων μεταξύ των εργοδοτικών οργανώσεων και της ΓΣΕΕ, κυρίως, αναφορικά με τον καθορισμό του κατώτατου μισθού και του ημερομισθίου από την κυβέρνηση. Οι εκπρόσωποι των εργοδοτών εμφανίζονται επιφυλακτικοί και όσον αφορά το «ξεπάγωμα» των τριετιών – πολυετιών, ενώ ενστάσεις εκφράζονται και σε σχέση με τη νέα λειτουργία του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ). Πρακτικά, πάντως, η γνωμοδότηση της ΟΚΕ δεν επηρεάζει την πορεία ενός νομοσχεδίου.
Aξιολόγηση αναμένεται και από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO), την έδρα της οποίας θα επισκεφθεί ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή. Στη συνέχεια, το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη γραμματεία της κυβέρνησης, η οποία και θα κρίνει πότε και αν τελικά θα κατατεθεί στη Βουλή.
Καθημερινή