Η επιβολή μη ανταγωνιστικού ΦΠΑ στο ελληνικό τουριστικό προϊόν θα στρέψει τη ροή εκατομμυρίων ταξιδιωτών σε άλλους προορισμούς, στερώντας από τη χώρα μας αναγκαία έσοδα, αρκετές μονάδες στο ήδη συρρικνωμένο ΑΕΠ και χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Αυτό εκτιμά ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων με αφορμή τις συζητήσεις που γίνονται μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών περί μεταβολής των συντελεστών του ΦΠΑ. Ως παράδειγμα παραθέτει την Ουγγαρία, στο τουριστικό πακέτο της οποίας επιβλήθηκε μη ανταγωνιστικός ΦΠΑ (διαμονή 18% – εστίαση 27%) με αποτέλεσμα τη μείωση των τουριστικών εσόδων της χώρας μεταξύ 2004 και 2014 κατά 20%.
Οι συντελεστές ΦΠΑ στο ελληνικό τουριστικό πακέτο είναι σήμερα 6,5% στη διαμονή και 13% στην εστίαση, ποσοστά που κατά μέσον όρο διαμορφώνουν συντελεστή τουριστικού πακέτου μεταξύ 8-10%, ανάλογα με το είδος (με πρωινό, με ημιδιατροφή, με πλήρη διατροφή με πακέτο all inclusive). Αυτό που αναφέρθηκε αρχικά στο πλαίσιο των συζητήσεων είναι ότι οι υπηρεσίες διαμονής θα εντάσσονταν σε έναν ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ μεταξύ 16% και 18%, αν και τελευταίες πληροφορίες θέλουν την ελληνική πλευρά να εξετάζει τη περίπτωση ένταξής τους σε συντελεστή 9%.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΣΕΤΕ δεν αντιτίθεται, υπό προϋποθέσεις, στον εξορθολογισμό των συντελεστών του ΦΠΑ όπως ζητούν οι θεσμοί, αν με αυτό τον τρόπο επέλθει η συμφωνία με τους εταίρους και αποκατασταθούν η ρευστότητα της οικονομίας και η σταθερότητα της χώρας. Η πρώτη προϋπόθεση είναι οι συντελεστές του ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο να κυμανθούν στο επίπεδο του μέσου όρου του ανταγωνισμού και η δεύτερη είναι η όποια αλλαγή να μην εφαρμοσθεί εντός του 2015, καθώς η τουριστική περίοδος έχει ξεκινήσει και έχει πωληθεί πάνω από το 70% του συνόλου των τουριστικών πακέτων. Ανταγωνίστριες χώρες έχουν ΦΠΑ στη διαμονή μεταξύ 6% (Πορτογαλία), 7% (Μάλτα), 8% (Τουρκία), 9% (Κύπρος) και 10% (Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία) και στην εστίαση μεταξύ 8% (Τουρκία), 9% (Κύπρος), 10% (Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία) και 23% (Πορτογαλία).
Καταστροφικές εκτιμά ο Σύνδεσμος Επώνυμων Οργανωμένων Αλυσίδων Εστίασης (ΣΕΠΟΑ) τις συνέπειες από την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι θα οδηγήσει περισσότερους από 120.000 εργαζομένους στην ανεργία.
κΑΘΗΜΕΡΙΝΉ