Το…φάντασμα του Φεβρουαρίου του 2012, πλανάται πάνω από τη ΝΔ που επιστρέφει σε εκείνη την περίοδο, όταν διχάστηκε για το εάν θα έπρεπε ή όχι να ψηφίσει το δεύτερο πρόγραμμα οικονομικής στήριξης από τους πιστωτές. Διαφορετικές οι συνθήκες και άλλα τα δεδομένα των δυο περιόδων, αλλά το ενδεχόμενο της συμφωνίας κυβέρνησης-πιστωτών ήδη προκαλεί έντονες παρασκηνιακές ζυμώσεις, αλλά και δημόσιες διαφοροποιήσεις για τη στάση που πρέπει να τηρήσει η ΝΔ.
Η χθεσινή ομιλία του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά στο έκτακτο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) στη Χαλκιδική και η αναφορά του ότι η νέα συμφωνία που έρχεται είναι «14 φορές το email Χαρδούβελη», παράλληλα με την επισήμανσή του ότι αποτελεί ένα τρίτο και πιο σκληρό μνημόνιο, είναι ενδεικτική της στάσης που ενδέχεται να τηρήσει η αξιωματική αντιπολίτευση στη Βουλή.
Ο διχασμός στην Κ.Ο. της ΝΔ είναι εμφανής σε πολλές συζητήσεις με βουλευτές που στηρίζουν τη σημερινή της ηγεσία να δηλώνουν αντίθετοι στην ψήφιση της συμφωνίας, ενώ από την άλλη υπάρχει σημαντικός αριθμός όσων θεωρούν ότι το κόμμα πρέπει να την στηρίξει.
Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί στην Κ.Ο. ήταν και η έντονη λεκτική αντιπαράθεση που είχαν η Ντόρα Μπακογιάννη με τον Δημήτρη Σταμάτη στο καφενείο της Βουλής το μεσημέρι της Πέμπτης (σ.σ. περισσότερες λεπτομέρειες στο Βηματοδότη).
Σε αυτό το κλίμα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον η στάση του κοινοτικού επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου που διαχώρισε τη στάση του από την ηγεσία της ΝΔ και με την ομιλία του στο συνέδριο της ΚΕΔΕ ήταν αρκετά μετριοπαθής, χωρίς επιθέσεις στην κυβέρνηση, αλλά με σαφή μήνυμα να στηριχθεί η επικείμενη συμφωνία.
Ο κ. Αβραμόπουλος που κάλεσε τις εγχώριες πολιτικές δυνάμεις να υποστείλουν την σημαία της κομματοκρατίας και να επιδιωχθεί εθνική συνεννόηση, είπε ότι «αυτήν την κρίσιμη στιγμή, δυστυχώς το διακύβευμα, δεν είναι μόνο το ύψος των επικουρικών συντάξεων ή οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας», αν και είναι σημαντικά, αλλά όπως διευκρίνισε: «πάνω απ’ όλα όμως, το διακύβευμα είναι η ίδια η επιβίωση της Ελλάδας, μέσα σε ένα περιβάλλον ασφάλειας, σταθερότητας, κοινωνικής γαλήνης».
Στο εσωτερικό της Κ.Ο., οι δελφίνοι, αρκετοί «καραμανλικοί» και φιλελεύθεροι τάσσονται υπέρ της στήριξης της συμφωνίας για να μην υπάρξει πρόβλημα με την θέση της χώρας στην ευρωζώνη.
Η μεγάλη συζήτηση που θα ανοίξει μόλις υπάρξει συμφωνία είναι για το εάν θα γίνει ή όχι συζήτηση στην Κ.Ο. για την τελική στάση της ΝΔ, ενώ όλοι γνωρίζουν πως μετά την ψήφιση στη Βουλή του κειμένου που συμφωνήθηκε μεταξύ κυβέρνησης και πιστωτών, θα ανοίξει και επίσημα η συζήτηση για την επόμενη μέρα από πολλούς.
Ο πρόεδρος της ΝΔ που δέχθηκε φραστικό προπηλακισμό από μικρή ομάδα αγροτών σε χωριό του νομού Σερρών, σήμερα θα έχει συναντήσεις στη Θεσσαλονίκη με εκπροσώπους των επιμελητηρίων και το Σάββατο θα μιλήσει στην προσυνδιάσκεψη της Ν.Δ. στην Ξάνθη.
Ο ίδιος κινείται στη γραμμή της απόλυτης άρνησης έναντι της κυβέρνησης και η κριτική του είναι οξεία, προεξοφλώντας «χειρότερο μνημόνιο», το κόστος του οποίου, όπως είπε, θα είναι για τους πολίτες πολύ χειρότερο από το αντίστοιχο των μέτρων του email Χαρδούβελη.
Από την άλλη πλευρά, αρκετοί στην Κ.Ο. εμμένουν ότι μετά την ψηφοφορία για τη συμφωνία στη Βουλή θα επιταχυνθούν οι εξελίξεις στη ΝΔ και ήδη ετοιμάζονται αρκετές μεγάλες συνάξεις, με πρώτη αυτή του Συνδέσμου ΄74, στον οποίο συμμετέχουν στελέχη της ΝΔ με μακρά διαδρομή στο χώρο όπου θα συζητήσουν για την πορεία της κεντροδεξιάς.
Το ΒΗΜΑ