Αναλυτική μελέτη για τις επιπτώσεις που θα έχουν οι αλλαγές των συντελεστών ΦΠΑ στις διάφορες εισοδηματικές τάξεις θα παρουσιάσει στους θεσμούς η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, εστιάζοντας στα φτωχότερα εισοδηματικά στρώματα.
Στόχος της μελέτης είναι να καταδειχθεί η φορολογική αποδοτικότητα του ΦΠΑ ανάλογα με το ύψος και τον αριθμό των συντελεστών, αλλά κυρίως να αναγνωρισθούν εκείνα τα αγαθά και οι υπηρεσίες που καταναλώνονται περισσότερο από τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα, ώστε να υπαχθούν στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ.
Ελληνική κυβέρνηση και θεσμοί στο Brussels Group φέρονται να έχουν καταλήξει σε ένα σενάριο -που συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες πιθανότητες – και προβλέπει την επιβολή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 18% σε όλη την Ελλάδα και διατήρηση ενός μειωμένου συντελεστή 6,5% έως 9% για τα είδη που καταναλώνουν τα φτωχότερα εισοδηματικά στρωματά.
Η μεγαλύτερη επιβάρυνση για τα φτωχά νοικοκυριά θα προκύψει από ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Σήμερα βαρύνονται με συντελεστή 13% και ενδέχεται να επιβαρυνθούν με συντελεστή 18%. Σημειώνεται πως στις αρχές του 2010 ο ΦΠΑ στο ρεύμα ήταν 9%, δηλαδή μέσα σε πέντε χρόνια θα διπλασιαστεί.
Η τρόικα υποστηρίζει πως η χαμηλή φορολογική αποδοτικότητα του ΦΠΑ στην Ελλάδα σε σχέση με τα άλλα κράτη μέλη του ΟΟΣΑ οφείλεται στον σημαντικό αριθμό εξαιρέσεων από το βασικό συντελεστή (π.χ. εκτεταμένη χρήση χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ) και ζητά απαλοιφή των εξαιρέσεων.
Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει πως οι όποιες αλλαγές στους συντελεστές ΦΠΑ θα πρέπει να λαμβάνουν υπ’ όψη την συνολική φορολογική επιβάρυνση, ώστε τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα να μην δεχθούν δυσανάλογη επιβάρυνση.
Τέλος, φέρεται να υποστηρίζει πως οι αλλαγές που επέφεραν τα Μνημόνια στο φορολογικό σύστημα, το κατέστησαν πιο προοδευτικό, γεγονός που σημαίνει ότι τα φορολογικά έσοδα είναι δυνατόν να αυξηθούν με ταχύτερους ρυθμούς σε σχέση με την προβλεπόμενη άνοδο της οικονομικής δραστηριότητας.
in.gr