Ειδήσεις

Στο νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων μεγάλο μέρος της περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου

Μεγάλο μέρος της περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου, και ειδικότερα ακίνητων και κρατικά ελεγχόμενων επιχειρήσεων που δεν ελέγχει το ΤΑΙΠΕΔ, μεταφέρεται στο νέο ανεξάρτητο Ταμείο αποκρατικοποιήσεων, που θα αποκαλείται Privatisation and Investment Fund, σύμφωνα με το προσχέδιο του κειμένου συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών που έχει στην διάθεσή της η «Κ».

Παράλληλα το ΤΑΙΠΕΔ, που παραμένει όπως προκύπτει αυτόνομο, θα προχωρήσει 19 αποκρατικοποίησες περιουσιακών του στοιχείων και θα εξετάσει αργότερα φέτος κατά πόσον περιφερειακά λιμάνια και αεροδρόμια που παραμένουν στο χαρτοφυλάκιο του και δεν σχεδιάζει να τα αξιοποιήσει μπορούν να μεταφερθούν στον νέο ταμείο. Επιπλέον προβλέπεται ο σχηματισμός ομάδας εργασίας του ΤΑΙΠΕΔ, του υπουργείου οικονομικών και των θεσμών που θα επιτηρεί μόνιμα την πρόοδο της κυβέρνησης στην λήψη των αποφάσεων που είναι απαραίτητες γα την ολοκλήρωση των αποκρατικοποιήσεων. Ο στόχος για τα έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ τοποθετείται στα 5,6 δισεκατομμύρια ευρώ έως και το 2018 χωρίς να συνυπολογίζονται σε αυτά τα 400 εκατομμύρια που εισέπραξε το 2015.

Στο συγκεκριμένο κείμενο συμφωνίας χαρακτηρίζεται ως προαπαιτούμενο η προώθηση νομοθετικής ρύθμισης για να μεταφερθούν στο νέο ταμείο, εκτός από την ΕΤΑΔ και το ΤΧΣ, και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται υπό τη διαχείριση της Ελληνικής Δημοκρατίας* με περιορισμένες εξαιρέσεις που θα συμφωνηθούν ειδικά για περιπτώσεις στις οποίες υφίστανται εμπόδια στη εμπορική αξιοποίηση, όπως είναι οι περιπτώσεις ακινήτων επί της ακτογραμμής και επί αρχαιολογικών χώρων. Στο νέο ταμείο θα περάσουν και όλα τα ακίνητα που σήμερα ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ και την ΕΤΑΔ και τα οποία δεν σκοπεύει να εκμεταλλευτεί το ΤΑΙΠΕΔ ενώ θα στοιχειοθετηθεί και ένας αρχικός κατάλογος κρατικά ελεγχόμενων επιχειρήσεων που δεν ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ και θα μεταφερθούν το νέο Ταμείο με σκοπό την αποκρατικοποίησή τους. Το δεύτερο πακέτο κρατικά ελεγχόμενων επιχειρήσεων θα μεταφερθεί στο νέο ταμείο τον Σεπτέμβριο και τον ίδιο μήνα θα συμφωνηθούν και όλες οι υπόλοιπες μεταβιβάσεις κρατικά ελεγχόμενων επιχειρήσεων που θα γίνουν ακολούθως.

Το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ έχει ήδη εγκρίνει από τη Μεγάλη Τρίτη 26 Απριλίου εάν ανανεωμένο πρόγραμμα αξιοποίησης περιουσιακών του στοιχείων (Asset Development Plan) το οποίο περιλαμβάνει όλα τα περιουσιακά στοιχεία που κατείχε στις 31 Δεκεμβρίου 2014 και 19 νέες αποκρατικοποίησες. Μάλιστα μεταξύ των προαπαιτούμενων της συμφωνίας είναι και η έγκριση από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) του επιχειρησιακού αυτού σχεδίου του ΤΑΙΠΕΔ ( 19 περιουσιακά στοιχεία) και η σχετική απόφαση, μαζί με το Asset Development Plan να δημοσιευθούν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Το επιχειρησιακό σχέδιο θα ανανεώνεται σε εξαμηνιαία βάση.

Άλλα προαπαιτούμενα είναι η έγκριση από τη Βουλή μέχρι το τέλος Ιουνίου της συμφωνίας πώλησης του Ελληνικού στο επενδυτικό σχήμα υπό την Lamda Development και η αναδιάρθρωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) με την προώθηση της σχετικής νομοθεσίας μέχρι τον Σεπτέμβριο ώστε να προχωρήσει η συμφωνία με τη γερμανική Fraport για την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων. Ακόμα προαπαιτούμενα είναι η έγκριση από το ΚΥΣΟΙΠ της σύμβασης παραχώρησης μεταξύ ΟΛΘ και ελληνικού δημοσίου ώστε να προχωρήσει ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ και η έγκριση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης ώστε να λειτουργήσει ο σταθμός διοδίων στον Προμαχώνα και η ρύθμιση των υποχρεώσεων της εταιρείας ώστε να προχωρήσει η παραχώρηση της Εγνατίας Οδού.

Μέχρι τον Ιούνιο η κυβέρνηση και οι θεσμοί συμφωνούν να έχουν καταλήξει στα μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου του νέου Ταμείου, τα οποία στη συνέχεια θα επιλέξουν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου μέχρι τον Σεπτέμβριο. Ρητά αναφέρεται πως «το ταμείο και τα περιουσιακά του στοιχεία θα βρίσκονται υπό επαγγελματική διαχείριση, διακριτή από το Δημόσιο».

* Αποσπάσματα από το κείμενο συμφωνίας

“It (the new Fund) will include the transfer of an agreed list of real-estate assets from TAIPED; the transfer of ETAD and of the legal ownership of all the Hellenic State owned assets under its management with limited agreed exceptions, notably where material obstacles exist to the future sale or commercial use of the asset, such as in relation to coastline properties, archaeological sites, etc; and an initial list of State Owned Enterprises (SOEs) to the new Fund…. By September 2016 the Authorities will transfer to the new Fund a second group of SOEs to be mutually agreed with the institutions…. By September 2016, the Authorities will agree with the Institutions on the processes for determining the remaining portfolios of real estate and SOEs that will be transferred to the Fund. The understanding is that exclusions from the total holdings of real estate assets and SOEs of the Hellenic State will take place based on solid grounds to be jointly agreed between institutions and the Greek Authorities”

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου