Φέτος θα είναι η χρονιά της Ισπανίας είναι το μήνυμα που στέλνουν οι τουριστικές αγορές του εξωτερικού, με τη χώρα μας όπως όλα δείχνουν μέχρι στιγμής να μην καταφέρνει να κερδίσει τα μερίδια σε αφίξεις που χάνει η γειτονική Τουρκία. Είναι ενδεικτικά τα όσα καταγράφουν οι tour operators της Γερμανίας, της μεγαλύτερης “πηγής” τουριστών για τους ελληνικούς προορισμούς, σύμφωνα με τους οποίους οι μεγάλες πόλεις της Ισπανίας, η Μαγιόρκα και τα Κανάρια νησιά απορρόφησαν το μεγαλύτερο όγκο κρατήσεων σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου, νικώντας μάλιστα “στα σημεία”, δηλαδή στην εικόνα του προορισμού και την ποιότητα του τουριστικού προϊόντος. Αντίθετα, η Ελλάδα βρίσκεται μεν στην πρώτη δεκάδα των επιλογών για τη γερμανική αγορά, αλλά μετά τα ισπανικά θέρετρα και την Πορτογαλία, την Ιταλία και την Τουρκική Ριβιέρα.
Τι θα μπορούσε να κερδίσει η Ελλάδα από την πτώση που σημειώνει οτουρισμός της Τουρκίας; Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για απώλειες που μπορεί να ξεκινήσουν από τα 3 εκατ. και να φτάσουν μέχρι και τα 6 εκατ. τουρίστες. Οι τουρκικές τουριστικές επιχειρήσεις έχουν βέβαια ξεκινήσει εδώ και καιρό “επικοινωνιακή αντεπίθεση” για να πείσουν για την ασφάλεια του προορισμού μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις που πάγωσαν τις κρατήσεις, ενώ παράλληλα ρίχνουν όσο- όσο τις τιμές για να περιορίσουν την ζημιά.
Από την άλλη όμως, οι Έλληνες επιχειρηματίες του τουρισμού έχουν να αντιμετωπίσουν την εσωτερική, δυσάρεστη πραγματικότητα, όπως σημειώνουν. Με νέες αυξήσεις στην τιμή του τουριστικού προϊόντος να βρίσκονται προ το πυλών, οι ελληνικοί προορισμοί χάνουν το στοίχημα της ζήτησης. Σύμφωνα με τους ξενοδόχους, και μόνο η παράταση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε επιβολή επιπρόσθετων φορολογικών επιβαρύνσεων, μειώνοντας περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού προορισμού και προκαλώντας μεγαλύτερη ασφυξία στην τουριστική αγορά.
Η πίεση για τη ρευστότητα των επιχειρήσεων είναι ήδη μεγάλη, συμπληρώνουν, την ώρα που προστίθενται στη λίστα αυξημένοι ή νέοι φόροι , όπως είναι η οριζόντια αύξηση του ΦΠΑ από το 23% στο 24% και η φημολογούμενη επιβολή ειδικού τέλους διανυκτέρευσης, εντείνοντας ακόμα περισσότερο την ανησυχία για την επίτευξη των στόχων της φετινής χρονιάς. Την ίδια στιγμή ενισχύεται ο προβληματισμός από ανεξέλεγκτα φαινόμενα φοροδιαφυγής, παρά της αλλεπάλληλες εισηγήσεις φορέων του τουρισμού να γίνονται ηλεκτρονικά οι συναλλαγές στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς και να ενταθούν οι φορολογικοί έλεγχοι.
Και σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, νέο χτύπημα έρχεται από τα τουριστικά γραφεία της Ρωσίας. Μετά τις συνεχείς καθυστερήσεις στην έγκριση των θεωρήσεων που σημειώθηκαν στα ελληνικά προξενεία, με αποτέλεσμα πολλοί Ρώσοι τουρίστες να κινδυνεύουν να χάσουν το ταξίδι τους στην Ελλάδα για τις διακοπές του Πάσχα, οι tour operators δεν αποκλείουν να αναπροσαρμόσουν το πρόγραμμα των πακέτων που προσφέρουν για την Ελλάδα τους επόμενους μήνες, καθώς όπως τονίζουν τα προβλήματα στην έγκαιρη έκδοση βίζας έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην εικόνα τους.
capital.gr