Κόμμα διαμαρτυρίας, όχι. Κόμμα που θέτει τους βουλευτές σε ακτιβιστική διάταξη μάχης το επόμενο δεκαήμερο και μέχρι την ψήφιση των μέτρων από τη Βουλή, προκειμένου να εξηγηθεί στον κάθε Ελληνα τι ακριβώς σημαίνουν τα μέτρα για το 2019 και το 2020, ναι. Το σύνθημα θα δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την Τρίτη, απ’ όπου θα επαναλάβει ότι η Ν.Δ. δεν θα ψηφίσει ούτε μέτρα ούτε αντίμετρα. Πρωταγωνιστικό ρόλο, εξάλλου, στην εκστρατεία ενημέρωσης που αναλαμβάνουν βουλευτές της Ν.Δ. μέσω των νομαρχιακών οργανώσεων ανά την Ελλάδα, θα έχει ο ίδιος με εξορμήσεις στο Λεκανοπέδιο.
Η έμφαση θα δοθεί σε λαϊκές συνοικίες για ευνόητους λόγους και προκειμένου να σηματοδοτηθεί ότι το πλήγμα από τα νέα μέτρα θα το δεχθούν οι πλέον αδύναμοι μέσω της μείωσης των συντάξεων και του αφορολογήτου. Δεν είναι, πάντως, βέβαιο ότι θα επιλεγεί το Αιγάλεω, ενδεχόμενο που εξετάζεται από το γαλάζιο επιτελείο, καθώς ο Δημήτρης Τζανακόπουλος έκανε το σχετικό ειρωνικό σχόλιο για τον κ. Μητσοτάκη «κατ’ εντολήν του πρωθυπουργού», όπως λένε στην Πειραιώς, προκειμένου να πλήξει την εικόνα του κ. Μητσοτάκη στις λαϊκές συνοικίες.
Στην προσπάθεια της κυβέρνησης να προκαλέσει εσωτερικό ρήγμα στη Ν.Δ. για τα αντίμετρα, προωθώντας τα χωριστά προς ψήφιση, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ήδη με τη δική του πρόταση να μοιραστεί το 0,5% της υπέρβασης του πλεονάσματος του 2016 και μάλιστα σε κατεύθυνση που να αφορά το σύνολο της κοινωνίας – στη μείωση της φορολογίας. Ο ίδιος θα επιμείνει στην πρότασή του, προκειμένου να αποδείξει πόσο υποκριτική είναι η συζήτηση περί αντιμέτρων, αφού ο τρίτος όροφος της Πειραιώς επιμένει ότι αν ο πρωθυπουργός ήθελε, θα μπορούσε να δεχθεί τη γαλάζια πρόταση.
Ο στόχος της διατύπωσής της, που το οικονομικό επιτελείο της Πειραιώς επιμένει ότι και κοστολογημένη είναι και σύμφωνη με τις προβλέψεις του τρίτου μνημονίου, είναι διττός. Από τη μια παρέχονται επιχειρήματα στους βουλευτές της Ν.Δ. για την καταψήφιση των αντιμέτρων και αναδεικνύεται το ανέφικτο της εφαρμογής τους, καθώς απαιτεί «άπιαστα» σύμφωνα με την Πειραιώς πλεονάσματα. Το βασικό επιχείρημα πίσω από την πρόταση Μητσοτάκη είναι ότι το 2016 η κυβέρνηση πέτυχε 7 δισ. πλεόνασμα και ο στόχος του 2017 είναι 3,8 δισ. (1,75% του ΑΕΠ) και άρα, θα μπορούσε άνετα να παράσχει το 0,5% της υπέρβασης (750 εκατ.). Η άρνησή της, όμως, και η αντίδραση στην πρόταση της Ν.Δ., σημαίνει, όπως έλεγε στην «Κ» στενός συνεργάτης του προέδρου της Ν.Δ., ότι η κυβέρνηση «δεν έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό της ότι μπορεί να υπερβεί το πλεόνασμα του 2017». Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. επιδιώκει να δείξει ότι υπάρχει κι άλλος δρόμος, ο οποίος τηρεί τη συμφωνία τις χώρας με τους δανειστές, «δίνει ρεαλιστική προοπτική ότι θα βγει από την κρίση» και το κάνει και μέσω της μείωσης της φορολογίας που συσπειρώνει και το ακροατήριο του κόμματος. Το στίγμα αυτό θα δώσει ο κ. Μητσοτάκης και στην παρέμβασή του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ερχόμενης Τρίτης με προφανή στόχο τη συσπείρωση των γαλάζιων στελεχών. Θα δηλώσει αποφασισμένος να εξηγήσει στην κοινωνία τις «βαριές συνέπειες» από την παραμονή της κυβέρνησης στην εξουσία, θα επαναλάβει και την πρότασή του για τα αντίμετρα και θα επιμείνει με κατηγορηματικό τρόπο ότι η Ν.Δ. θα καταψηφίσει το όλο πακέτο μέτρων και θα το κάνει με ενιαία στάση. Αναμένεται ακόμη να επαναλάβει ότι δεν θα υπογράψει καμία δέσμευση που τυχόν ζητηθεί από τους δανειστές για την εφαρμογή των μέτρων που δεσμεύουν την επόμενη κυβέρνηση. Ο ίδιος διαμηνύει ότι οι συμφωνίες της χώρας τον δεσμεύουν. Αυτό που δεν τον δεσμεύει, όμως, είναι ο τρόπος επίτευξης των στόχων.
Η διαχείριση του χρόνου
Εκ των πραγμάτων η ψήφιση των μέτρων απομακρύνει τον εκλογικό ορίζοντα. Με βάση αυτό και την εκτίμηση στα ηγετικά κλιμάκια της Πειραιώς ότι κατά πάσα πιθανότητα εξελίξεις δεν θα υπάρξουν νωρίτερα από ένα χρόνο από σήμερα, δεν ήταν τυχαία η εντολή του προέδρου της Ν.Δ. να αρχίσουν να παρουσιάζονται τα υπόλοιπα μέρη του προγράμματος και η Πειραιώς να μη μείνει μόνο στον καταγγελτικό λόγο. Η διαχείριση του χρόνου μέσω θετικής απήχησης του δικού του αφηγήματος είναι, εξάλλου, το μεγάλο στοίχημα του κ. Μητσοτάκη. Δεν είναι τυχαίο που η λέξη αυτοδυναμία είναι απαγορευμένη στον τρίτο όροφο της Πειραιώς. Οπως έλεγε στενός συνεργάτης του προέδρου της Ν.Δ., «η εν λόγω συζήτηση είναι βλακώδης, δεδομένου ότι οι εκλογές δεν θα γίνουν τώρα». Το ζήτημα τέθηκε, πάντως, προ ημερών στη συνεδρίαση των γαλάζιων τομεαρχών από τον Μάκη Βορίδη, στη λογική ότι από τούδε και στο εξής η Ν.Δ. πρέπει να επιδιώξει την πολιτική της κυριαρχία, ώστε να μην αφήσει την κυβέρνηση να πάρει ανάσα και να μπορέσει να μειώσει τη διαφορά. Μάλιστα, ο κ. Βορίδης εκτίμησε ότι το αφήγημα που θα επιχειρήσει να οικοδομήσει ο πρωθυπουργός θα στοχεύει στο ψαλίδισμα της δυνατότητας αυτοδυναμίας της Ν.Δ. με το βλέμμα σε ενδεχόμενες δεύτερες κάλπες που θα γίνονταν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Υπό αυτό το πρίσμα, επέμεινε ότι πρέπει να διαβαστούν οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και η απάντηση της Ν.Δ. που θα πρέπει να είναι η εκλογική και πολιτική της ηγεμονία.
Επίθεση στον Τσίπρα
Βέβαιος ότι η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει ρυθμούς ανάπτυξης 4%, που θα δημιουργήσουν 120.000 νέες θέσεις εργασίας, εμφανίστηκε χθες (ΣΚΑΪ) ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης. Για την κυβερνητική πρόταση του κόμματός του, ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύθηκε για μείωση των φόρων, ενώ υπογράμμισε πως «η υπομονή των Ελλήνων μισθωτών και συνταξιούχων εξαντλείται». Αναφορικά με το Δημόσιο, έκανε λόγο για «συμμάζεμα του κράτους», τόνισε ότι δεν θα γίνουν απολύσεις, αλλά και ότι δεν θα δεχθεί «μονιμοποιήσεις συμβασιούχων για να χτιστούν καινούργιες στρατιές εξαρτημένων Ελλήνων». Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επιτέθηκε στον κ. Αλ. Τσίπρα και στη συμφωνία της κυβέρνησης με τους εταίρους, λέγοντας ότι «δέχθηκε τα πάντα και δεν κέρδισε τίποτα». Τέλος, χαρακτήρισε «ορισμό της διαπλοκής» την τροπολογία της κυβέρνησης για διαγραφή προστίμων της ΣΕΚΑΠ, κάνοντας αναφορά σε «διευκόλυνση 38 εκατ. ευρώ σε συγκεκριμένο επιχειρηματία, με αντάλλαγμα την προκλητική στήριξή του στην κυβέρνηση και τη διαφαινόμενη είσοδό του στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης».
Καθημερινή