Ως «παρακαταθήκη» για την τοπική κοινωνία, χαρακτήρισε τα αποτελέσματα του Αναπτυξιακού Περιφερειακού Συνεδρίου του Σύριζα που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Ρόδο, ο συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής του Σύριζα Νότιας Δωδεκανήσου κ. Αντώνης Αποστολίδης.
«Με αυτό το Συνέδριο, αποδείχθηκε ότι το σύνολο σχεδόν των φορέων της Δωδεκανήσου, μπορεί να καθίσει σε ένα τραπέζι, μπορεί συζητήσει και μπορεί να καταλήξει σε κοινά συμπεράσματα για το καλό του τόπου. Αυτή η ανταλλαγή απόψεων τόσο με τις διαφωνίες όσο και με τις συμφωνίες της, οδήγησε σε μια κοινή συνισταμένη η οποία ανακοινώθηκε από τους υπουργούς και τον πρωθυπουργό, μας δείχνει ότι η σύνθεση απόψεων στην περιοχή μας είναι εφικτή, είναι ρεαλιστική και θα πρέπει να μας βάλει πλέον σε μια άλλη εποχή για την πολιτική του τόπου μας. Να σκεφτούμε λίγο εκτός τετριμμένων, έξω από τα στεγανά στα οποία είχαμε συνηθίσει –δηλαδή αυτός που έχει τις θέσεις εξουσίας, ‘αποφασίζει και διατάσσει’», τόνισε.
Ο κ. Αποστολίδης αναφέρθηκε εκτενώς στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ ‘Κλεισθένης’ σχετικά με τις αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
«Η απλή αναλογική είναι ένα εκλογικό σύστημα, ό,τι πιο δίκαιο και δημοκρατικό που μπορεί να υπάρξει και θέλει αλλαγή νοοτροπίας. Θα πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε με τρόπο να συνθέτουμε πολιτικές, για το καλό του Δήμου και της Περιφέρειας, ώστε να βρίσκουμε συνεργασίες για το καλό της εξυπηρέτησης και της βελτίωσης της καθημερινότητας του πολίτη. Η απλή αναλογική είναι ένα σύστημα το οποίο αναγκάζει όλους τους πολιτικούς φορείς του τόπου, να καθίσουν σε ένα τραπέζι και να συζητήσουν τι θα γίνει. Ο Κλεισθένης θα πρέπει να μετατρέψει το δημοτικό συμβούλιο σε μια ‘δεξαμενή δημοκρατίας’ και να παράγουμε αποφάσεις που να συνθέτουν (τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από την πλειοψηφία). Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για εμάς στην Τ.Α. και καλούμε τους πολιτικούς φορείς να το στηρίξουν έστω κι αν είναι αντίθετη η ΚΕΔΕ ή η ΕΝΠΕ. Τρανό παράδειγμα είναι το Αναπτυξιακό Περιφερειακό Συνέδριο του Σύριζα, όπου σημειώθηκε μια πολύ παραγωγική συνεργασία, καθώς υπάρχει περιθώριο για συνεννόηση και σύνθεση απόψεων».
Αναφέρθηκε επίσης, στα ψηφοδέλτια, λέγοντας πως το σπάσιμο του ψηφοδελτίου, είναι επίσης μια νέα τομή: «Ο υποψήφιος δήμαρχος θα καταρτίζει ψηφοδέλτιο μόνο για το κεντρικό δημοτικό συμβούλιο και χαρίζει καινοτομία στις τοπικές κοινότητες, δίνει πόρους και αρμοδιότητες στις τοπικές κοινωνίες και τις βοηθάει να έχουν λόγο και ρόλο», όπως ανέφερε.
Πρόσθεσε μάλιστα, ότι ο Κλεισθένης αλλάζει σε ένα βαθμό τις αρμοδιότητες μεταξύ των βαθμίδων της Τ.Α. όπως π.χ. η Αποκεντωμένη Διοίκηση εκχωρεί δικές της αρμοδιότητες προς τις Περιφέρειες και προς τους Δήμους. Επιπλέον, μετά την συνταγματική αναθεώρηση θα ακολουθήσει και ο Κλεισθένης-2 όπου θα περάσουν αρμοδιότητες και πόροι από το κράτος προς την Τ.Α.
«Στους διαφωνούντες με τον Κλεισθένη, έχω να πω ότι η απλή αναλογική φοβίζει όσους φοβίζει η ‘δημοκρατία’. Δηλαδή, είναι άνθρωποι που δεν έχουν μάθει να συνεργάζονται, αλλά να επιβάλλουν γνώμες. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι, που μπορούν να κρατούν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Δυστυχώς, κάποιοι από αυτούς δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτές τις ανάγκες γι αυτό και καταλήξαμε να έχουμε το φαινόμενο της ‘κλειδαρότρυπας’ -και αυτό είναι κατακριτέο και τραγικό».
ΔΕΝ ΣΠΑΕΙ
Ο ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ
Σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο “σπασίματος” Δήμων σε άλλες περιοχές όπως ανακοίνωσε ο υπουργός κ. Σκουρλέτης πρόσφατα, και αν αυτό μπορεί να εφαρμοστεί στην Ρόδο, ο κ. Αποστολίδης δήλωσε: «Ο κ. Σκουρλέτης μίλησε για Δήμους που έχουν δυσλειτουργίες λόγω του χωροταξικού, όπως η Λέσβος. Ο Δήμος Ρόδου δεν συγκαταλέγεται σε αυτή την κατηγορία. Στην Ρόδο δεν υπάρχει πρόβλημα με δυσλειτουργίες όσο με πολιτικές επιλογές. Στο κομμάτι που αφορά τον Καλλικράτη κάνουμε την προσπάθεια να διορθώσουμε τα προβλήματα. Η Ν.Ε. του Σύριζα έχει δηλώσει και έχει τοποθετηθεί ότι είναι αντίθετη σε αυτή την πρόταση για ‘σπάσιμο του Δήμου Ρόδου’. Ήμασταν εξ αρχής αντίθετοι, και γνώμη μας είναι ότι εάν σπάσει τώρα ο Δήμος Ρόδου, θα φέρει ακόμη μια χαμένη θητεία. Υπάρχουν πολλά πρακτικά ζητήματα, όπως η διαχείριση των χρεών του Δήμου Ρόδου, τα οποία δεν μπορούν να είναι τόσο απλά. Πιστεύουμε ότι όσοι διακινούν αυτά τα σενάρια έχουν να κάνουν με προσωπικές φιλοδοξίες που θέλουν να ικανοποιήσουν παρά να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα του τόπου. Όταν το 70% των αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου είναι ομόφωνες, είναι κάτι θετικό, δεν θα υπάρξει θέμα ακυβερνησίας. Λύσεις θα υπάρχουν, τις προβλέπει το νομοσχέδιο. Δεν υπάρχει θέμα ακυβερνησίας. Περισσότερο έχει να κάνει με το ό,τι κάποιοι…ξεβολεύονται. Χρειαζόμαστε άλλη νοοτροπία, αλλαγή κουλτούρας και συνεργασίας. Κάποιοι φοβούνται ότι ίσως να πάρουμε και το 45% με τέτοια διαδικασία» είπε και μίλησε για αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων στις δημοτικές κοινότητες, που θα αποτελέσει σημείο αιχμής με τον Κλεισθένη.
Ο Καλλικράτης έδινε το δικαίωμα για κάποιες αρμοδιότητες και πόρους στις δημοτικές κοινότητες. Αυτό αλλάζει όπως π.χ. η συντήρηση κτηρίων, θέση στα δημοτικά συμβούλια, πραγματοποίηση λαϊκών συνελεύσεων για αποφάσεις που αφορούν τις περιοχές τους κ.λπ. Μέχρι τώρα ήταν στην ευχέρεια του εκάστοτε δημάρχου να δώσει αρμοδιότητες και πόρους. Με τον Κλεισθένη αποκτούν ρόλο οι δημότες μας, οι οποίοι θα έχουν κίνητρο και ενδιαφέρον να συμμετέχουν», όπως ανέφερε.
Τέλος, ο κ. Αποστολίδης τόνισε πως στον απόηχο του Αναπτυξιακού Περιφερειακού Συνεδρίου του Σύριζα, έχει συσταθεί ήδη επιτροπή που αποτελείται από στελέχη της κυβέρνησης και εκπροσώπων της Τ.Α. της περιοχής μας, η οποία παρακολουθεί την πρόοδο των δεσμεύσεων που εδόθησαν, και θα ανακοινωθεί με την λήξη του Αναπτυξιακού Περιφερειακού Συνεδρίου του Σύριζα που θα γίνει στην Σύρο προς το τέλος Μαΐου.