Με αποκλειστικό θέμα το νέο νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ ‘Κλεισθένης’ συνεδρίασε χτες το μεσημέρι, εκτάκτως, το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου. Αν και δεν υπήρχε μεγάλη συμμετοχή από τις παρατάξεις της μειοψηφίας, στην συνεδρίαση παρέστησαν και πρόεδροι των τοπικών συμβουλίων από το νησί.
Το όργανο εξέφρασε στην συντριπτική πλειοψηφία του –προεξάρχοντος του δημάρχου Ρόδου- την αντίθεσή του στο νομοσχέδιο, πλην του κ. Στράτου Καρίκη ο οποίος εμφανίσθηκε θετικός εξ αρχής.
Στην αρχική ενημέρωσή του ο δήμαρχος Ρόδου αναφέρθηκε στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με την ανακοίνωση της Ryanair για την διακοπή των δρομολογίων της με την Ρόδο: «Μετά την ανακοίνωση, ξεκίνησα μια σειρά από επαφές, αξιοποιώντας τις γνωριμίες του πρώην υφυπουργού κ. Γ. Νικητιάδη ο οποίος είχε στο γραφείο του, στελέχη που δραστηριοποιούνται στον χώρο των αερομεταφορών. Μετά από ανταλλαγή επιστολών, θέλω να σας ενημερώσω ότι σε πρώτη φάση έχουμε την δέσμευση της Ellinair (Όμιλος Μουζενίδη) ότι από 1η Ιουνίου 2018 έως και τέλος Οκτωβρίου, κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή θα έχουμε ένα δρομολόγιο της εταιρείας αυτής. Έχει ήδη δύο δρομολόγια από Θεσσαλονίκη. Θα ζητήσω από τον εμπορικό αντιπρόσωπο της εταιρείας να έχουμε μια συνάντηση για το θέμα. Δεν πρέπει να περιοριστούμε μόνον στην Ellinair αλλά είναι ένα πρώτο ευχάριστο μήνυμα».
Το σχέδιο Κλεισθένης
Αναφερόμενος ο κ. Χατζηδιάκος στο σχέδιο ‘Κλεισθένης’ τόνισε τα εξής: «Προσωπική μου άποψη είναι ότι δεν λύνει κανένα θέμα και κανένα προβλημα της Τ.Α. Η ΚΕΔΕ και η ΕΝΠΕ ζήτησαν την απόσυρση του νομοσχεδίου» εκφράζοντας την βεβαιότητα ότι αυτό το νομοσχέδιο δεν θα μπορέσει να εφαρμοστεί στην πράξη, αφού αφορά μόνον το «πώς θα αποδομηθεί η Τ.Α. –όπως έσπειραν ανέμους και θέρισαν θύελλες με τον Καλλικράτη, θα γίνει και τώρα με τον Κλεισθένη…» όπως είπε.
Ο δήμαρχος εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για το νομοσχέδιο, είπε ότι δεν προβλέπει τίποτε για την διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των Δήμων, καλώντας τους παρισταμένους να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή. Ωστόσο, εκτίμησε πως με τον Κλεισθένη, υποβαθμίζεται στην ουσία ο Δήμος Ρόδου λόγω της παραμέτρου της νησιωτικότητας και του πληθυσμιακού χαρακτήρα.
Επειδή στην συνεδρίαση ήταν παρών και ο γ.γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κ. Νίκος Θεοδωρίδης, τοποθετούμενος είπε: «Επειδή προβλέπεται και θέση επόπτη, θα δημιουργηθεί ένα όργανο που θα είναι κάτω από τον ΥΠΕΣ. Κατά την άποψή μου, θα δημιουργηθούν θέσεις εποπτών που δεν θα γνωρίζουν τα προβλήματα σε κάθε τόπο. Κι όλο αυτό γίνεται με την λογική ότι επειδή εμείς καθυστερούμε και δεν προλαβαίνουμε, με τους επόπτες θα προωθούνται οι διαδικασίες πιο γρήγορα. Όλο αυτό γίνεται επειδή εμείς ΔΕΝ τα καταφέραμε και το ΥΠΕΣ θέλει να το αποκαταστήσει. Όλες οι αποκεντρωμένες διοικήσεις βλέπουμε ότι το νομοσχέδιο πάσχει από ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ και από πολλά προβλήματα. Οι αρμοδιότητες αυτές δεν μπορούν να πάνε πίσω στα υπουργεία σε κάποιες άλλες υπηρεσίες. Γι αυτό πιστεύουμε ότι πάσχει από πολλές πλευρές. Επίσης θα υπάρξουν κωλύματα στην πράξη…» όπως ανέφερε.
Το θέμα του νομοσχεδίου, εισηγήθηκε εκτενώς, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Σάββας Διακοσταματίου, ο οποίος ανέλυσε τον Κλεισθένη. Πάντως ο κ. Χατζηδιάκος επέμεινε στην παράμετρο της «Νησιωτικότητας» που πρέπει να τεθεί οπωσδήποτε.
Οι τοποθετήσεις
της μειοψηφίας
Ο κ. Στράτος Καρίκης πάντως, είπε ότι συμφωνεί σε γενικές γραμμές με τον Κλεισθένη: «Θεωρώ ότι είναι προοδευτικός αυτός ο νόμος και κανένας μέχρι σήμερα δεν ήθελε να θίξει τις αλλαγές στην Τ.Α. όπως π.χ. τον περιορισμό των θητειών. Εγώ βλέπω ότι στην Τ.Α. συνεχίζεται η οικογενειοκρατία και η κομματικοκρατία. Δεν προσωποποιώ καταστάσεις, αλλά εδώ και δεκαετίες, βλέπω δημάρχους να μην δέχονται καμία αλλαγή. Χαίρομαι να υπάρχει μεγαλύτερη εκπροσώπηση και συμμετοχή από τους πολίτες. Θεωρώ ότι μέσα στο δημοτικό συμβούλιο μπορούν να υπάρχουν συναινέσεις και συνεργασίες. Εμένα προσωπικά, δεν με φοβίζει. Ίσως να έπρεπε να υπάρχει ένα μικρό ‘μπόνους’ στον δήμαρχο. Ωστόσο, είμαι ανοιχτός στην συζήτηση και στον διάλογο για βελτιώσεις στο νομοσχέδιο. Εκτιμώ όμως ότι συνεχίζεται η κομματικοποίηση και η οικογενειοκρατία στην Τ.Α. και κανένας δεν προσπάθησε να αλλάξει τίποτε. Προσωπικά, ΔΕΝ ψηφίζω καμία θέση της ΚΕΔΕ» όπως ανέφερε. Εξέφρασε βέβαια, κάποιες μικρές αντιρρήσεις σε επιμέρους ζητήματα επί του νομοσχεδίου και κατ’ επέκταση του συνολικού πολιτικού συστήματος, ζητώντας «διασφάλιση των αιρετών για νομικά ζητήματα προηγουμένων ετών».
Ο κ. Γιάννης Γιαννακάκης, είπε ότι η παράταξη ΡΟΔΗ έχει ετοιμάσει μια σειρά από θέσεις και προτάσεις επί του νομοσχεδίου και τόνισε μεταξύ άλλων ότι χρειάζεται περισσότερη προετοιμασία και διάλογο. Για το θέμα τοποθετήθηκε η κα Ελπίδα Ατσίδη, η οποία ανέγνωσε τις θέσεις της παράταξης επικεντρώνοντας στο γεγονός πως «υπάρχουν πολλά προβλήματα στο νομοσχέδιο καθώς δεν γίνεται καμία ουσιαστική κατανομή αρμοδιοτήτων και πόρων. Η απλή αναλογική δεν φέρνει καμία βελτίωση στην λειτουργία της Τ.Α. και κινείται στην λογική της ‘συναλλαγής’ μεταξύ των δημοτικών συμβούλων».
Ο κ. Γιώργος Υψηλάντης είπε: «Για το θέμα της κατηγοριοποίησης των Δήμων, έχω καταθέσει ήδη μια σχετική πρόταση. Περίμενα μια πλήρη και ουσιαστική ανατροπή του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου και όχι μπαλώματα ή το γνωστό ράβε – ξήλωνε. Περίμενα ένα νόμο – πλαίσιο για την αυτοδιοίκηση, που θα την έφερνε πιο κοντά στη συνταγματική επιταγή για την πολιτική, οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια στην διαχείριση των τοπικών υποθέσεων. Ένας νόμος που στην ουσία του δεν καταργεί τον Καλλικράτη, αλλά τροποποιεί άρθρα του, άλλα τα αντικαθιστά και σε κάποιες περιπτώσεις προσθέτει νέα άρθρα. Από τα 237 συνολικά άρθρα του νομοσχεδίου τα 143 είναι αυτού του τύπου. Συνεπώς μπορεί κανείς ν’ αναφωνήσει: ‘Ο Καλλικράτης πέθανε, ζήτω ο Καλλικράτης!’ Ως σχέδιο νόμου, θα το χαρακτήριζα μάλλον προχειρογραμμένο. Απορώ πως αυτό μπορεί να είναι το αποτέλεσμα κυοφορίας τόσων μηνών και δουλειά επιτροπών ειδικών και μεγαλοστελεχών των υπουργείων! Τέλος, περιέχει πληθώρα νομοτεχνικών ασαφειών και λαθών» όπως είπε, εκφράζοντας την έντονη αντίθεσή του. Ωστόσο, συμφώνησε σε επιμέρους ζητήματα όπως στην κατάργηση του ‘δημαρχο-κεντρικού’ καθεστώτος.
Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Τάκης Πότσος, είπε ότι «Ουσιαστικά, μιλάμε για τον….Καποδίστρια-3! Κανένα από αυτά τα νομοσχέδια δεν έφερε αποτελέσματα και κανένα δεν βελτίωσε την καθημερινότητα του πολίτη. Ο Κλεισθένης έρχεται παράλληλα με την προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης λόγω των προβλημάτων της ελληνικής κοινωνίας. Όλα αυτά, θα λειτουργούν φυσικά, κάτω από τους μνημονιακούς νόμους. Τι νέο, καινοτόμο και αναπτυξιακό φέρνει ο Κλεισθένης τελικά; Τίποτα» τόνισε, εκφράζοντας ευθέως την αντίθεσή του στο νομοσχέδιο.
Τοποθετούμενος ο αντιδήμαρχος και γραμματέας της ΠΕΔ Ν.Αιγαίου κ. Γιώργος Πόκκιας ήταν κατηγορηματικός: «Θα τρίζουν τα κόκαλα όλων των αρχαίων… με αυτά τα ονόματα. Δεν πρόκειται για ένα καινούργιο νομοσχέδιο. Πρόκειται για αλλαγές στον Καλλικράτη αλλά περισσότερο έχει τον χαρακτήρα του δούναι και λαβείν. Προσπαθεί ουσιαστικά –θεωρητικά- να επιβάλει έναν ακόμη βαθμό αυτοδιοίκησης που είναι οι κοινότητες. Αυτό ακούγεται καλά στ’ αφτιά… αλλά είναι μία πολιτική αναχρονιστική. Αντί να πάμε να δώσουμε λύσεις στην καθημερινότητα, δημιουργούμε περισσότερα προβλήματα. Και η απλή αναλογική, οδηγεί σε αναποτελεσματικότητα, σε λευκή ψήφο και σε ακυβερνησία. Αυτό που θέλουν είναι το ‘Διαίρει και Βασίλευε’ στην Τ.Α.»
Τέλος να σημειωθεί ότι για το θέμα τοποθετήθηκαν εν συντομία και κάποιοι πρόεδροι από Τοπικά Συμβούλια, όπως Ιαλυσού, Αρχαγγέλου κ.λπ. που όλοι τάχθηκαν αναφανδόν κατά του νομοσχεδίου λέγοντας πως απαιτείται περισσότερη προετοιμασία και προσοχή.
Καταλήγοντας ο δήμαρχος Ρόδου, κάλεσε το δημοτικό συμβούλιο να διαμορφώσει μία ενιαία θέση την οποία θα μεταφέρει στην ΚΕΔΕ. «Είμαι κατά των αφορισμών. Θέλω να υπάρχει ιστορικά, μια τεκμηριωμένη απάντηση. Δεν τρέφω αυταπάτες ότι το νομοσχέδιο αυτό δεν θα περάσει» είπε.
Τελικά δεσμεύτηκαν ότι το σχετικό ψήφισμα θα συνταχθεί και θα δοθεί σε όλους τους συμβούλους.