Xρηματική αποζημίωση από αδικοπραξία συνολικού ύψους 143.989,52 ευρώ, νομιμοτόκως, εντέλλεται, με απόφαση που εξέδωσε το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου, η οποία είναι προσωρινά εκτελεστή στο σύνολό της, να καταβάλει σε έναν Γερμανό υπήκοο, κάτοικο Ιαλυσού, σε μια ετερόρρυθμη εταιρεία και σε μια ομόρρυθμη εταιρεία, δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Ρόδου, που ανεξαρτητοποιήθηκε και είναι εκ νέου υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές.
Το δικαστήριο συγκεκριμένα υποχρεώνει τον ενάγοντα να καταβάλει στον πρώτο ενάγοντα το ποσό των 25.633 ευρώ, νομιμοτόκως από την επίδοση της αγωγής, στη δεύτερη ενάγουσα το ποσό των 23.411 ευρώ, νομιμοτόκως από την επίδοση της αγωγής και στην τρίτη ενάγουσα το ποσό των 94.945,52 ευρώ, νομιμοτόκως από την επίδοση της αγωγής.
Κηρύσσει δε την απόφαση του προσωρινά εκτελεστή ενώ καταδικάζει τον εναγόμενο στα δικαστικά έξοδα των εναγόντων, τα οποία ορίζει στο ποσό των 2.000 ευρώ.
Ο πρώτος ενάγων, Γερμανός υπήκοος, κατέχοντας νόμιμη άδεια διαμονής και εργασίας στη χώρα, είναι εγκατεστημένος στη Ρόδο, όπου δραστηριοποιείται στην εμπορία θαλάσσιων ιστιοσανίδων και ειδών εξοπλισμού θαλάσσιων σπορ, διατηρώντας ατομική επιχείρηση.
Η δεύτερη ενάγουσα, δραστηριοποιείται στην εκμίσθωση θαλάσσιων ιστιοσανίδων και την εκμάθηση πλοήγησης και η τρίτη έχει ως αντικείμενο δραστηριοποίησης της τα θαλάσσια παιχνίδια, την εκμάθηση θαλάσσιων σπορ και χονδρικό και λιανικό εμπόριο συναφών ειδών.
Δυνάμει προφορικής συμφωνίας με τον εναγόμενο, ο οποίος τυγχάνει λογιστής, ο τελευταίος ανέλαβε τη διαχείριση και διεκπεραίωση των φορολογικών και λογιστικών θεμάτων των εναγόντων, ήδη από το έτος 1999, για τους πρώτο και δεύτερη των εναγόντων και από το έτος 2004 για την τρίτη, για το λόγο δε αυτό του παρασχέθηκε η σχετική πληρεξουσιότητα.
Έτσι και προς το σκοπό της καταβολής των υποχρεώσεων της ατομικής επιχείρησης του πρώτου ενάγοντος, αυτός φέρεται να του κατέβαλε τμηματικά το ποσό των 23.633 ευρώ για την εξόφληση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Αντίστοιχα, η δεύτερη ενάγουσα, φέρεται να κατέβαλε τμηματικά το ποσό των 23.411 ευρώ και η τρίτη ενάγουσα, το ποσό των 91.945,52 ευρώ.
Το δικαστήριο έκρινε ότι ο εναγόμενος, αν και έλαβε τα χρήματα αυτά, ουδέποτε εξόφλησε τις υποχρεώσεις των εναγόντων, όπως είχε αναλάβει να πράξει, αλλά αντίθετα ιδιοποιήθηκε αυτά.
Για το λόγο αυτό, κατόπιν υποβολής σχετικής έγκλησης, ασκήθηκε εναντίον του ποινική δίωξη για το έγκλημα της υπεξαίρεσης κατ’ εξακολούθηση αντικειμένου αξίας μεγαλύτερης των 120.000 ευρώ, που το έχουν εμπιστευθεί στον υπαίτιο λόγω της ιδιότητάς του ως εντολοδόχου και διαχειριστή ξένης περιουσίας. Ενόψει της εκδίκασης της υπόθεσης ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου και προς το σκοπό της εξεύρεσης λύσης, τα διάδικα μέρη προέβησαν στη σύναψη ιδιωτικού συμφωνητικού εξώδικου συμβιβασμού, βάσει του οποίου συμφώνησαν, μεταξύ άλλων, όπως αποσβεσθεί η οφειλή του εναγομένου με την καταβολή ποσού ύψους 50.000, η οποία θα λάβει χώρα σε δόσεις, σε περίπτωση δε που ο τελευταίος παραλείψει να καταβάλει οποιαδήποτε δόση, ο συμβιβασμός θα καταλυόταν.
Πράγματι, ο εναγόμενος κατέστη υπερήμερος ως προς την πρώτη δόση, με αποτέλεσμα η ανωτέρω συμφωνία να απωλέσει την ισχύ της.
Το δικαστήριο έκρινε περαιτέρω, ότι ο πρώτος και τρίτη των εναγόντων, από την άδικη συμπεριφορά του εναγομένου, σε συνδυασμό με το ότι πρόκειται για αλλοδαπούς, οι οποίοι σε μία ξένη για αυτούς χώρα εμπιστεύθηκαν κάποιον, με τον οποίο διατηρούσαν επί μακράν φιλική σχέση και συνεργασία, συνυπολογιζομένου του ύψους του ποσού κατά το οποίο ζημιώθηκαν, υπέστησαν ηθική βλάβη, για την αποκατάσταση της οποίας, ο εναγόμενος οφείλει να καταβάλει στον μεν πρώτο ενάγοντα το ποσό των 2.000 ευρώ, στη δε τρίτη, το ποσό των 3.000 ευρώ.
Το δικαστήριο έκρινε παραπέρα ότι η απόφασή του πρέπει να κηρυχθεί προσωρινά εκτελεστή στο σύνολό της, ενώ, αντίθετα, πρέπει να απορριφθεί το αίτημα για την απαγγελία προσωπικής κράτησης σε βάρος του εναγομένου.
Την υπόθεση χειρίστηκε η δικηγόρος κ. Βάσια Παπαγεωργίου.