Στη Ρόδο βρέθηκε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιώργος Κύρτσος με αφορμή μία ομιλία που πραγματοποίησε στο Επιμελητήριο Δωδεκανήσου με θέμα «Ευρωεκλογές σε κρίσιμο πολιτικό σταυροδρόμι. Προκλήσεις, προβλήματα, ευκαιρίες για Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση».
Το παρών έδωσαν οι πρώην βουλευτές της Ν.Δ. κ.κ. Βασίλης Υψηλάντης και Μίκα Ιατρίδη, ο υποψήφιος δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης, ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ κ. Γιάννης Πάππου, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ κ. Παύλος Μπακίρης, ο οικονομικός επόπτης κ. Γιώργος Αντώνογλου, ο πρώην πρόεδρος του ΔΣΡ κ. Κώστας Σαρής, στελέχη της Ν.Δ. και αρκετοί επιχειρηματίες και πολίτες.
Ο κ. Κύρτσος τόνισε μεταξύ άλλων:
«Βρισκόμαστε σε ένα σύνθετο πολιτικό περιβάλλον στην Ε.Ε. διαφορετικό από ό,τι ήταν το 2014 που είχα ξεκινήσει την προεκλογική μου προσπάθεια από τη Ρόδο και όλα πήγαν καλά. Οι ευρωεκλογές του 2019 είναι τελείως διαφορετικές από την αναμέτρηση του 2014. Τότε κυριαρχούσε η οικονομική και κοινωνική κρίση στην ΕΕ ενώ τώρα κυριαρχούν άλλα ζητήματα γιατί η διαχείριση της οικονομίας την τελευταία πενταετία αποδείχθηκε εξαιρετικά αναποτελεσματική».
Η κρίση και το Brexit
«Υπάρχει μια νέα κρίση στην Ε.Ε. που έχει σχέση με το Brexit με την ενίσχυση του πατριωτισμού και του εθνικισμού. Είναι μια διαφορετική Ε.Ε. και διαφορετικό το διακύβευμα. Η Ν.Δ. και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θέλουν περισσότερη Ευρώπη, νέες πολιτικές και αποτελεσματικές για προβλήματα όπως το προσφυγικό – μεταναστευτικό, τραπεζική ένωση, ειδικά κονδύλια για την ανάπτυξη κοινή εξωτερική πολιτική, κοινή άμυνα, κοινή ψηφιακή πολιτική. Έχουμε φιλόδοξη ατζέντα για περισσότερη Ευρώπη. Ο ένας κίνδυνος είναι η συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στις ευρωεκλογές που θα προκαλέσει αναστάτωση. Ο άλλος, είναι η άνοδος των ακροδεξιών κομμάτων που δημιουργεί ένα ‘ντόμινο’ και κάνει πιο διστακτικά τα κόμματα της κεντροαριστεράς να προωθήσουν την ευρωπαϊκή τους ατζέντα. Αυτό κάνει πιο δύσκολη την κατάσταση σε ό,τι αφορά το δικό μας στόχο για περισσότερη Ευρώπη», όπως είπε.
Πόσους θα εκλέξει
η Ν.Δ.
«Η Ν.Δ. πιθανότατα να εκλέξει 7 ευρωβουλευτές. Αν είμαστε τυχεροί θα πάμε στους 9. Οι έδρες του ΕΛΚ όμως θα μειωθούν στους 180. Αν έχουμε ισχυρότερη ευρω-ομάδα θα μπορέσουμε να κάνουμε περισσότερη δουλειά. Αυτή η ομάδα θα είναι η γέφυρα πολιτικής συνεργασίας μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και της κυβέρνησης Μητσοτάκη», είπε ο κ. Κύρτσος.
Η οικονομία και η φορολογία
Στην κατάταξη της Ευρωπαϊκής Οικονομίας, η Ελλάδα δεν είναι ψηλά όπως το 2014, είπε ο ευρωβουλευτής και αναφέρθηκε στην Ιρλανδία που έχει γίνει φορολογικός παράδεισος για κολοσσούς των ΗΠΑ: «Εμείς ανεβάζουμε τους φορολογικούς συντελεστές και οι επενδύσεις μας είναι στο 11% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος ενώ ο μέσος όρος των επενδύσεων είναι στο 21%. Πρέπει δηλαδή να διπλασιάσουμε τις επενδύσεις για να σταματήσουμε να μένουμε πίσω από τους ανταγωνιστές και να καλύψουμε τη χαμένη απόσταση. Μπορεί με τις σωστές κινήσεις να τα καταφέρουμε. Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να δώσουμε δημοψηφισματικό χαρακτήρα στην αναμέτρηση. Το κάνει αυτό για να ανεβάσει τα ποσοστά. Οι ευρωεκλογές δεν είναι για χαμένη ψήφο».
Αργότερα, τοποθετήθηκε και ο κ. Β.Υψηλάντης, ο οποίος επανέλαβε τη θέση του ότι το θέμα του μειωμένου ΦΠΑ είναι σημαία για εκείνον.
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ κ. Γιάννης Πάππου τόνισε: «Έχουμε ανάγκη από περισσότερη Ευρώπη και τη λειτουργία ενός σύγχρονου κράτους. Στην Ελλάδα όμως ακόμη δεν υπάρχει νησιωτική πολιτική. Υποστηρίζουμε πως είμαστε τουριστική χώρα αλλά πολιτική για τον τουρισμό δεν έχουμε στην ουσία. Ο τουρισμός είναι για εμάς ζωτικής σημασίας τομέας. Αυτή τη φορά θα απαιτήσουμε αυτά που δικαιούμαστε. Αυτά που αναγνώρισαν οι κατακτητές και αγνόησε η Ελλάδα η πατρίδα μας. Με το καλημέρα θα ξεκινήσουμε τις διεκδικήσεις».
Ο κ. Κύρτσος απάντησε, πως πρόθεση της ΝΔ είναι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και γενικότερα η μείωση της φορολογίας.