Ρεπορτάζ

Προ των πυλών… νέα «επαναδιαπραγμάτευση» των τιμών από τους tour operators!

Από τη μύγα… ξύγκι, επιχειρούν να βγάλουν πλέον οι μεγάλοι tour operators, προσπαθώντας να «εγκλωβίσουν» τους συνεργαζόμενους ξενοδόχους και επιχειρηματίες, είτε τροποποιώντας είτε ακόμα και ακυρώνοντας συμβόλαια!
Σύμφωνα με απολύτως διασταυρωμένες πληροφορίες της «δημοκρατικής», ξενοδόχοι της Ρόδου που δέχθηκαν από την TUI, – όπως έγραψε η “δ”- πιέσεις για επαναδιαπραγματεύσεις στα συμβόλαια του 2019, πλέον αναμένουν δεύτερο κύμα ισχυρών πιέσεων για νέες μειώσεις στα συμβόλαια του 2020.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η αρχή έγινε από την Κρήτη, όπου η TUI, άσκησε πιέσεις προκειμένου να κερδίσει γενναίες εκπτώσεις, καθώς με το δυναμικό άνοιγμα των αγορών της Αιγύπτου, της Τουρκίας και της Τυνησίας – που εξελίσσονται σε μεγάλο αγκάθι για τα Δωδεκάνησα-, ήδη από πέρυσι, πλέον η Ελλάδα βρίσκεται σε δυσχερή διαπραγματευτική θέση.
Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε στη «δ», στην Κρήτη αρκετοί ξενοδόχοι αναγκάστηκαν να υπαναχωρήσουν προκειμένου να μην ακυρωθούν τα συμβόλαια.
Στη Ρόδο και στην Κω πλέον, αναμένουν με μεγάλο προβληματισμό την «κρούση» για τις επαναδιαπραγματεύσεις των συμβολαίων καθώς τα περιθώρια είναι στενά και ήδη οι φθηνότερες αγορές της Αιγύπτου, της Τουρκίας και της Τυνησίας, χρησιμοποιούνται ως «απειλή», στους «απείθαρχους» ξενοδόχους.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη από την αρχή τους έτους, ξενοδόχοι «έσπασαν» τα συμβόλαια με την TUI, αφού οι τιμές των συμβολαίων που διεκδικούσε για το 2019, κρίθηκαν από ασύμφορες έως ζημιογόνες, κι έτσι προτίμησαν τις ακυρώσεις συμβολαίων.
Όπως έγραψε η «δ» η TUI, ήδη από τον Φεβρουάριο ξεκίνησε σε τοπικό επίπεδο επαναδιαπραγμάτευση των τιμών σε ήδη υπογεγραμμένα συμβόλαια με ξενοδοχεία, με σκοπό να επιτύχει μείωση 10% από την τρέχουσα τουριστική περίοδο (!), χρησιμοποιώντας ως αιτιολογία την αναστάτωση που επικρατεί σχετικά με το ενδεχόμενο διαζύγιο το ΕΕ- Μ. Βρετανίας.
Κι ενώ οι περισσότεροι ξενοδόχοι είχαν την αίσθηση ότι η διαπραγμάτευση των συμβολαίων αφορούσε τις επόμενες χρονιές, εντέλει το μαχαίρι στο λαιμό μπήκε και για την τρέχουσα τουριστική σεζόν, παρ΄ό,τι οι υπογραφές για την τουριστική περίοδο του 2019 έχουν πέσει πριν από ένα, δύο και τρία χρόνια.
Πλέον, εκτιμούν πως είναι θέμα χρόνου το… δεύτερο χτύπημα το οποίο και θεωρούν καθοριστικό για τη σεζόν του 2020, καθώς εκτιμάται ότι την ίδια τακτική θα ακολουθήσουν κι άλλοι μεγάλοι tour operators, με την TUI να αποτελεί τον προπομπό των εξελίξεων.
Ξεχωριστή σημασία έχει και το γεγονός πως υπάρχουν ακόμη αρκετά κενά και κατά την υψηλή τουριστική περίοδο στα ξενοδοχεία της Ρόδου, που εν μέρει αποδίδεται από παράγοντες του τουρισμού στην ολοένα πιο δυναμικά ανερχόμενη τάση των ανεξάρτητων ταξιδιών (εκτός πακέτου) και της προτίμησης των καταλυμάτων του Airbnb, γι αυτό και υπάρχουν ερωτηματικά για το τι μέλλει γενέσθαι.
Η άνοδος άλλων προορισμών της Μεσογείου, όπως είναι η Αίγυπτος ή η Τουρκία που ανταγωνίζονται ωστόσο πιο πολύ τους προορισμούς των Δωδεκανήσων παρά των Κυκλάδων, είναι μια αστάθμητη παράμετρος που με προβληματισμό εξετάζουν οι παράγοντες του τουρισμού της περιοχής μας.
Στην Κω, ήδη οι κρατήσεις φέτος κινούνται επί του παρόντος σε χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με πέρυσι έως και 7% και σε αυτό, όπως επισημαίνει η πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Κω, Κωνσταντίνα Σβύνου, φαίνεται ότι έχει παίξει σημαντικό ρόλο ο ανταγωνισμός από την Τουρκία.
Πάντως η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου πρωταγωνιστεί σταθερά στον ελληνικό τουρισμό συγκεντρώνοντας τις υψηλότερες εισπράξεις στο σύνολο των 13 Περιφερειών της χώρας, ήτοι 4,4 δισ. ευρώ επί του συνόλου των 15,6 δισ. του 2018 με βάση τα επίσημα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου