Με πλαστικές «άδειες» καρέκλες στον πεζόδρομο της 7ης Μαρτίου, διαμαρτυρήθηκαν την Τετάρτη εστιάτορες της Ρόδου, θέλοντας να εκφράσουν, συμβολικά, την αβεβαιότητα για το μέλλον των επιχειρήσεών τους, την επόμενη ημέρα της λήξης των μέτρων για την αποφυγή της διάδοσης της πανδημίας του κορωνοϊού, που θα ανοίξουν τα καταστήματά τους.
Πρόκειται για μία πανευρωπαϊκή κινητοποίηση (empty chairs) η οποία ξεκίνησε τον Απρίλιο στη Δρέσδη της Γερμανίας και πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη ταυτόχρονα σε όλη την Ελλάδα με τη συμμετοχή του Σωματείου Εστιατόρων της Ρόδου, «Η Πρωτοπορία». Οι επαγγελματίες εστίασης γέμισαν τις κεντρικές πλατείες με άδειες καρέκλες, ώστε να τραβήξουν την προσοχή στην δύσκολη κατάσταση που περνούν λόγω του κορωνοϊού. “Άδειες καρέκλες ίσον άδεια ταμεία”.
Όπως είναι γνωστό, όταν ανοίξουν από την 1η Ιουνίου εστιατόρια και καφετέριες θα μπορούν να λειτουργούν μόνο σε εξωτερικούς χώρους. Θα πρέπει να τηρείται απόσταση τουλάχιστον δύο μέτρων μεταξύ των τραπεζιών και των stand. Θα επιτρέπεται μόνο ένας πελάτης ανά τρία τετραγωνικά επιφανείας, ενώ σε κάθε τραπέζι ο μέγιστος αριθμός για κάθε παρέα θα είναι τα τέσσερα άτομα.
Ο κλάδος ζητά από την κυβέρνηση την μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση, στο 6% όπως και στον καφέ καθώς και την επιχορήγηση του κλάδου για κεφάλαιο κίνησης για να επαναλειτουργήσουν τα καταστήματα από την 1η Ιουνίου. Επίσης, την στήριξη των θέσεων εργασίας για να μην υπάρξει ανεργία.
Με αφορμή την κινητοποίηση, ο πρόεδρος του Σωματείου Εστιατόρων της Ρόδου, «Η Πρωτοπορία», Γιάννης Κλούβας δήλωσε τα εξής: «Εδώ και πολλά χρόνια ο κλάδος της εστίασης βιώνει μεγάλη κρίση. Από την εφαρμογή του all inclusive μέχρι και σήμερα, τα πράγματα είναι δύσκολα για τον κλάδο μας. Η πανδημία μάς έφερε σε πολύ οριακό σημείο. Τα μέτρα που έχουν οριστεί για την λειτουργία των επιχειρήσεων εστίασης, θα είναι η ταφόπλακά μας. Είναι αδύνατο να επιβιώσει κανείς, όταν επιτρέπεται μόνο ένας πελάτης ανά τρία τετραγωνικά, αφού τα περισσότερα καταστήματα διαθέτουν μικρούς εξωτερικούς χώρους… Επιπλέον, επικρατεί αβεβαιότητα εάν τελικά θα έχουμε επισκέπτες, εάν αυτοί θα κυκλοφορούν έξω και πάει λέγοντας… Η Κυβέρνηση θα πρέπει να σκύψει πάνω από την εστίαση. Ο κλάδος της εστίασης και η γαστρονομία μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας, εάν στηριχτούν. Γι’ αυτό συμμετέχουμε στην πανευρωπαϊκή κινητοποίηση, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με όλους τους επαγγελματίες και να επιστήσουμε την προσοχή των κυβερνώντων στα αιτήματά μας».
Τα ενεργά μέλη του Σωματείου «Η Πρωτοπορία», ανέρχονται σε 150, ενώ ο κλάδος απαριθμεί 500 αμιγώς εστιατόρια στη Ρόδο και απασχολεί μεγάλο αριθμό εργαζόμενων. Η ανησυχία των εστιατόρων και των εργαζόμενων για την επιβίωση του κλάδου και…των ίδιων, είναι μεγάλη.
Όπως δήλωσε ο Α’ αντιπρόεδρος του Σωματείου Εστιατόρων, Γιάννης Χατζηκέλλης, θα κατατεθεί αίτημα στο Δήμο για την παραχώρηση μεγαλύτερης επιφάνειας στα εστιατόρια, ώστε να μπορέσουν να τοποθετήσουν περισσότερα τραπεζοκαθίσματα, από αυτά που αντιστοιχούν στα τετραγωνικά που ήδη καταλαμβάνουν.
«Τα μέτρα ήταν αναγκαία για την αναχαίτιση της πανδημίας… Το ζήτημα όμως είναι ότι κάποια εστιατόρια δεν θα καταφέρουν να ανταποκριθούν, επειδή δεν διαθέτουν μεγάλους χώρους και αυτό είναι ένα σημαντικό πρόβλημα, όπως αντιλαμβάνεστε. Θα ζητήσουμε από το Δήμο να παραχωρήσει σε κάποιους συναδέλφους περισσότερο χώρο ώστε να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν. Πώς αλλιώς ένα κατάστημα που διέθετε 10 τραπέζια να λειτουργήσει μόνο με τρία;
Τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει, εάν θα έρθει κόσμος εάν θα υπάρξουν πτήσεις. Δεν θέλω να είμαι απαισιόδοξος… αλλά θα πρέπει με κάποιο τρόπο να στηριχθούν τα εστιατόρια για να επιβιώσουν. Γι’ αυτό και συμμετέχουμε σε αυτή την πανευρωπαϊκή κινητοποίηση, για να στείλουμε και εμείς το δικό μας μήνυμα», είπε ο κ. Χατζηκέλλης.
Ο γραμματέας του σωματείου «Η Πρωτοπορία», Σταύρος Ζουρούδης, δήλωσε ότι παρ΄ όλες τις δυσκολίες, τα εστιατόρια θα εφαρμόσουν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ώστε οι πελάτες να αισθάνονται ασφαλείς. Συγκεκριμένα ανέφερε τα εξής: «Το σωματείο μας συμμετέχει στην πανευρωπαϊκή συμβολική ειρηνική διαμαρτυρία. Οι καρέκλες απέχουν δύο μέτρα η μία από την άλλη, ένα μέτρο το οποίο θα πρέπει να εφαρμόσουμε στα εστιατόριά μας. Ένα εστιατόριο το οποίο διέθετε 128 καρέκλες π.χ. θα αναγκαστεί να τις μειώσει σε 55! Αντίστοιχα, από 22 άτομα που απασχολούσε θα προσλάβει 7-8 το πολύ, αφού τα έσοδα μειώνονται δραματικά.
Παρ’ όλες τις δυσκολίες, εμείς θα πρέπει να λειτουργήσουμε με τέτοιο τρόπο ώστε να προστατεύσουμε τους πελάτες μας, και να τους κάνουμε να αισθάνονται ασφαλείς. Θα εφαρμόσουμε ό,τι χρειάζεται! Στέλνουμε λοιπόν ένα ακόμη μήνυμα, ότι η Ρόδος είναι ασφαλής, έτοιμη να υποδεχθεί τους επισκέπτες όποτε θελήσουν να έρθουν».
https://www.dimokratiki.gr/08-05-2020/oi-estiatores-tis-rodoy-piran-meros-stin-paneyropaiki-kinitopoiisi-me-tis-adeies-karekles/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.