«Δεν είμαστε χομπίστες» δηλώνουν οι άνθρωποι που ανήκουν στον καλλιτεχνικό χώρο και στον χώρο του Πολιτισμού. Ο λόγος που ξεκίνησε μια μεγάλη κινητοποίηση από όλους όσοι ανήκουν σε διάφορους χώρους της Τέχνης είναι ότι αρχικώς, δεν είχαν περιληφθεί στην οικονομική ενίσχυση που έδωσε η κυβέρνηση. Ωστόσο, το ΥΠΠΟ αποφάσισε να χορηγήσει το οικονομικό βοήθημα –το οποίο δεν είναι αρκετό- ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προχωρά σε ανάλογες δράσεις.
Ρόδιοι καλλιτέχνες, άνθρωποι που υπηρετούν την Τέχνη. κλήθηκαν να απαντήσουν στην «δημοκρατική» για το θέμα και συγκεκριμένα στην εξής ερώτηση:
• Πόσο δύσκολο είναι για έναν άνθρωπο που έχει αφιερωθεί στην Τέχνη να επιβιώσει υπό αυτές τις συνθήκες της καραντίνας; Αρκεί αυτή η οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ από το κράτος;
ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΡΑΤΖΙΑΣ,
ΜΟΥΣΙΚΟΣΥΝΘΕΤΗΣ
«Η απάντηση σίγουρα είναι αυτονόητη. Δεν μπορεί να ζήσει με 800 ευρώ όχι μόνο ο καλλιτέχνης, αλλά και ο κάθε βιοπαλαιστής. Το βασικό πρόβλημα είναι το ποιος ήταν, είναι και θα είναι ο ρόλος του καλλιτέχνη απέναντι στην ίδια την τέχνη, στον κόσμο και στο κράτος. Είναι διασκεδαστής; Είναι ατζέντης του εαυτού του; Μην ξεχνάμε και τον ρόλο του οργανωτή, ή ακόμα υπεύθυνος και για την καθαριότητα του χώρου; Ποιος είναι τελικά; Μάλλον Υπεράνθρωπος… Γιατί αν πιστεύουμε πως είναι κάτι άλλο από αυτά που προαναφέρω, τότε ζούμε σε άλλη πραγματικότητα. Οπότε σε έναν κλάδο όπως της τέχνης, που εδώ και χρόνια πλήττεται και απαξιώνεται, οτιδήποτε άλλο αρνητικό όπως αυτό που ζούμε τώρα, προστεθεί πάνω του, το μόνο που θα καταφέρει είναι να μεγαλώσει και άλλο την πληγή του. Και όπως φαίνεται, αυτή η πληγή θα πάρει καιρό να γιατρευτεί. Σίγουρα λοιπόν δεν είναι θέμα ταρίφας, αλλά θέμα αντίληψης, νοοτροπίας και απαξίωσης της τέχνης. Ας ελπίσουμε λοιπόν πως αυτές οι δύσκολες στιγμές που ζούμε τώρα, θα γίνουν αφορμή ώστε μετά να γίνουμε πιο ανθρώπινοι, πιο ταπεινοί, να αφήσουμε πίσω όλες αυτές τις πλασματικές επιθυμίες και να είμαστε συνεχώς απασχολημένοι με τα ανούσια, να προσπαθήσουμε να βρούμε την ισορροπία μέσα μας, να γίνει όλο αυτό που ζούμε τώρα η αφορμή για μια νέα αρχή, μία αναγέννηση του εαυτού μας και της τέχνης μας.
Το τρομακτικό είναι, η ανυπαρξία όχι προς τον καλλιτέχνη, αλλά απέναντι στην τέχνη και τον Πολιτισμό. Μείνετε δυνατοί! – Καλή αντάμωση».
ΚΩΣΤΗΣ ΣΑΒΒΙΔΑΚΗΣ, ΗΘΟΠΟΙΟΣ
«Κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να επιβιώσει κάτω από αυτές τις συνθήκες, είτε είναι ηθοποιός, είτε σερβιτόρος, είτε εργολάβος οικοδομών, είτε νοσοκόμος, είτε συνταξιούχος, είτε οτιδήποτε άλλο. Δυστυχώς, έτσι όπως το πάνε… θα μας αφανίσουν! Θα αφανίσουν τον λαό μας, την κουλτούρα μας, τον πολιτισμό μας! Αυτό φαίνεται να είναι το σχέδιό τους: να μας αφανίσουν! Και το χειρότερο είναι ότι αυτό το επιδιώκουν πιο πολύ αυτοί που μας κυβερνούν τα τελευταία χρόνια… Ο πολιτισμός μάς κάνει να σκεφτόμαστε, μας κάνει εξυπνότερους, και αυτό δεν είναι καλό, δεν το θέλουν φαίνεται, γιατί οι έξυπνοι άνθρωποι, και οι ξύπνιοι πολίτες είναι επικίνδυνοι. Δεν εξηγείται διαφορετικά… Γιατί δεν μπορεί να υπάρχουν χρηματοδοτήσεις και οικονομικές ενισχύσεις για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, να τους παρέχουν π.χ. στέγη και μηνιάτικο, (και καλά κάνουν, δεν λέω…) και να αφήνουν τους Έλληνες να ζητάνε τα αυτονόητα, και να επαιτούν κυριολεκτικά αυτά που τους ανήκουν, αυτά που τόσα χρόνια πληρώνουν με τις εισφορές και τους φόρους τους – είναι ντροπή και αίσχος! Και το θέμα δεν είναι μόνο τα 800 ευρώ ως ενίσχυση — που όλοι γνωρίζουμε ότι με 800 ευρώ δεν προλαβαίνεις να πληρώσεις τίποτα. Είναι και το γεγονός ότι έχουν ‘παγώσει’ τα πάντα, τα πάντα όμως! Εκτός… από τις τράπεζες, τα δάνεια, και τους φόρους! Έχουν “παγώσει” όχι μόνο τον πολιτισμό, αλλά τα πάντα και παντού! Οπότε, πρέπει όλοι όσοι μας κυβερνούν, να το δουν πάλι από την αρχή, με ψυχραιμία! Να δώσουν μεγαλύτερο βάρος στην χώρα μας, που είναι το σπίτι μας, η πατρίδα μας! Να φροντίσουν πρωτίστως τους Έλληνες πολίτες! Και, μετά, αφού σιγουρευτούμε ότι όλοι, σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο είμαστε καλά, τότε βεβαίως να φροντίσουμε -και θα φροντίσουμε!- και τον φιλοξενούμενο…
Και επιτέλους, ας σταματήσουν να απειλούν και να φοβίζουν τον κόσμο με πρόστιμα!…
Ας έχουν κατά νου, ότι οι Έλληνες είναι αυτοί που έβαλαν πλάτη, και κλειδώθηκαν οικειοθελώς εντέλει στα σπίτια τους, για να μπορέσουμε να το ξεπεράσουμε όλο αυτό με όσο το δυνατόν λιγότερα θύματα. Έβαλαν όλοι οι Ελληνες πλάτη, στηρίζοντας τις προσπάθειες της τωρινής κυβέρνησης, και προσπερνώντας τα λάθη που έχουν κάνει οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων, τότε, όταν απέλυαν γιατρούς, νοσοκόμους, καταστρέφοντας έτσι την δημόσια υγεία».
ΚΑΛΛΙΟΠΗ
ΒΟΥΤΖΑΛΗ,
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ –
ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ
«Αρχικά τα δικαιώματα των καλλιτεχνών και το σοβαρό θέμα επιβίωσής τους δεν είναι κάτι το οποίο παρουσιάστηκε ξαφνικά αυτό τον μήνα εγκλεισμού λόγω COVID19. Είναι μια καθημερινότητα την οποία αντιμετωπίζουμε όλοι εμείς οι «διασκεδαστές» ή «διακοσμητές» όπως μας θεωρούν ή μας χαρακτηρίζουν. Είναι μια πραγματικότητα η οποία έγινε εμφανώς πιο σκληρή αυτή την δύσκολη χρονική περίοδο. Το επίδομα των 800 ευρώ ακόμη και μετά τις κινητοποιήσεις δεν καλύπτει το σύνολο των συναδέλφων μας. Υπάρχουν καλλιτέχνες οι οποίοι εργάζονται για πάνω από πέντε ή έξι μήνες για να πραγματοποιήσουν μια συναυλία μια εικαστική έκθεση, μια θεατρική ή χορευτική παράσταση, οι οποίοι δεν τηρούν τις προϋποθέσεις για να λάβουν το εν λόγω επίδομα, σύμφωνα πάντα με τις εξαγγελίες των αρμόδιων φορέων. Μια συναυλία ή μια εικαστική έκθεση προϋποθέτει μήνες προβών και ατελείωτες ώρες εργασίας οι οποίες φυσικά δεν καλύπτονται από κανέναν εργοδότη. Δεν μπορεί να αποδειχθεί ο κόπος και οι ώρες εργασίας μέσω ενσήμων όπως συμβαίνει στα υπόλοιπα επαγγέλματα, παρά μόνο την ημέρα των παραστάσεων ή των εγκαινίων της έκθεσης όπου βλέπουν το τελικό αποτέλεσμα.
Οι καλλιτέχνες, δημιουργοί και όλοι οι εργαζόμενοι στον ευρύτερο χώρο του πολιτισμού (σκηνοθέτες, μουσικοί, συγγραφείς, ηθοποιοί, χορευτές, τεχνικοί, συνθέτες, σκηνογράφοι, ενδυματολόγοι, μουσικοί, εικαστικοί, σεναριογράφοι, τραγουδιστές, εκδότες, μεταφραστές, επιμελητές, στιχουργοί, κινηματογραφιστές, ηχολήπτες, πολιτιστικοί διαχειριστές, διοργανωτές συναυλιών, χορευτές, χορογράφοι, φωτογράφοι, φωτιστές, κομμωτές, make up artists, παραγωγοί, υπεύθυνοι γραφείων Τύπου & επικοινωνίας, αφηγητές, κουκλοπαίκτες, καραγκιοζοπαίκτες) έχουμε αναγκαστεί να αναστείλουμε όλες τις εργασίες μας επ’ αόριστον και από την έκβαση των πραγμάτων θα παραμείνουμε άνεργοι για πάνω από ένα εξάμηνο το λιγότερο.
Αν και θεωρούμαστε ‘χομπίστες’ όλος ο καλλιτεχνικός κόσμος είναι αυτό που πρώτος ανταποκρίθηκε και στήριξε την καμπάνια #μένουμε_σπίτι, με πρώτο μέλημα την δημόσια υγεία, ακυρώνοντας συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις και διαφόρων ειδών ψυχαγωγικές εκδηλώσεις, προσφέροντας διαδικτυακά τη δυνατότητα στον κόσμο να παρακολουθήσει και να έχει πρόσβαση σε όλο το σύνολο της δουλειάς τους. Εμψυχώνοντας με αυτό τον τρόπο αυτούς που ήταν στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης του ιού, αλλά και όσους έμειναν μέσα υπεύθυνα με τις οικογένειες τους. Ζητάμε την στήριξη των ανθρώπων που παράγουν και προωθούν τον πολιτισμό.
Δεν είμαστε διασκεδαστές ούτε χομπίστες. ‘Σιωπή Τεχνών’ λοιπόν μέχρι να εκτιμηθεί η αξία των καλλιτεχνών και της προσφοράς τους στον πολιτισμό».
ΒΙΚΥ ΘΕΟΛΟΓΗ,
ΘΕΑΤΡΟΛΟΓΟΣ –
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
«Ο χώρος του πολιτισμού πλήττεται από την αρχή της νέας κατάστασης καθώς τα πρώτα που έπαψαν την λειτουργία τους ήταν τα θέατρα και οι πολιτιστικοί χώροι. Παραστάσεις, συναυλίες, και άλλες καλλιτεχνικές δράσεις ματαιώθηκαν επ’ αόριστον καθιστώντας χιλιάδες καλλιτέχνες αλλά και ανθρώπους που στηρίζουν επαγγελματικά την τέχνη, άνεργους.
Λόγω πολυπλοκότητας οι εργαζόμενοι στον χώρο του πολιτισμού δεν είναι όλοι σε θέση να αποδείξουν τα 15 ένσημα και την εργασία τους προκειμένου να λάβουν το επίδομα των 800 ευρώ. Αυτό έχει να κάνει με παραγωγές οι οποίες είτε ματαιώθηκαν είτε πρόκειται να αναπροσαρμοστούν στις απαιτούμενες προδιαγραφές που θα ορίσει το Υπουργείο Πολιτισμού για τις πολιτιστικές δράσεις που θα έχουν ως αποτέλεσμα την μείωση προσωπικού τόσο σε καλλιτεχνικό όσο και σε τεχνικό.
Ο καλλιτεχνικός κλάδος και οι άνθρωποι που επλήγησαν από την πρωτοφανή κρίση ζητούν να προβλεφθεί ειδικό κονδύλι για τις ενδεχόμενες αλλαγές και αναπροσαρμογές καθώς και την άμεση στήριξη των εργαζομένων που δεν θα δουλέψουν την θερινή σεζόν και για την οποία είχαν υπογράψει συμφωνητικό με εταιρεία παραγωγής. Ευελπιστούμε η Τέχνη, η οποία συντρόφεψε τον κόσμο κατά την περίοδο της καραντίνας, με όλες τις εκφάνσεις (λογοτεχνία, φωτογραφία, μουσική, θέατρο κ.ά.) να μην παραγκωνιστεί αυτή την καίρια στιγμή από την κυβέρνηση και να μπορέσει να προσφέρει το μερίδιό της στις κοσμοϊστορικές στιγμές που ζούμε εμψυχώνοντας, ψυχαγωγώντας και εμπνέοντας».