Μπορεί η τουριστική περίοδος για την Ελλάδα να ξεκινά επισήμως στις 14 Μαΐου, οι Βρετανοί τουρίστες όμως όπως φαίνεται θα αργήσουν να επισκεφτούν τους ελληνικούς προορισμούς.
Και αυτό καθώς επί του παρόντος μένουν εκτός της λεγόμενης “πράσινης λίστας”, η οποία περιλαμβάνει τις χώρες που Βρετανοί τουρίστες θα μπορούν να επισκέπτονται από τις 17 Μαΐου χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να μπουν σε δεκαήμερη καραντίνα κατά την επιστροφή τους.
Ούτε η Γαλλία, ούτε η Ισπανία συμπεριλήφθησαν στην πράσινη ζώνη. Μεταξύ των χωρών που μπήκαν στην πράσινη λίστα, η Πορτογαλία, το Γιβραλτάρ, το Ισραήλ, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Σιγκαπούρη, το Μπρούνεϊ και η Ισλανδία.
Η λίστα βέβαια, σε συνάρτηση με τα επιδημιολογικά δεδομένα των χωρών- προορισμών, θα ανανεώνεται κάθε τρεις εβδομάδες. Η Ελλάδα εκτιμάται πως θα μπει στην πράσινη λίστα προς τα μέσα του Ιουνίου, οπότε και θα αυξηθούν οι κρατήσεις από τη βρετανική αγορά.
Πόσο θα κοστίσει η καθυστέρηση
Φορείς της τουριστικής αγοράς σημειώνουν πως η υποχρεωτική καραντίνα είναι αποθαρρυντική για διακοπές, οπότε θα πρέπει να κάνουν υπομονή μέχρι να δουν την ζήτηση να ανεβαίνει.
Εξάλλου κρατήσεις δεν υπήρχαν πολλές το προηγούμενο διάστημα από τους Βρετανούς, καθώς δεν ήταν γνωστό τι θα γίνει.
Πέρσι, σύμφωνα με στοιχεία από ΥΠΑ, ΔΑΑ και Fraport Greece, στην πρώτη θέση των επιβατών προέλευσης διατηρήθηκε η αγορά της Γερμανίας με 1,7 εκατ. αφίξεις. Στη δεύτερη θέση διατηρήθηκε το Ην. Βασίλειο με 1,2 εκατ. επιβάτες παρουσιάζοντας όμως την μεγαλύτερη μείωση σε απόλυτες διαφορές – 2,8 εκατ. και από τις μεγαλύτερες ποσοστιαίες (-71,0%). Ακολούθησε στη τρίτη θέση η Γαλλία με 453 χιλ. αφίξεις και στην τέταρτη η Ιταλία με 351 χιλ. αφίξεις παρουσιάζοντας μειώσεις -933 χιλ./-67,3% και -1,5 εκατ./-81,4% αντίστοιχα.
Η δυναμική της βρετανικής αγοράς αποτυπώνεται πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, το 2019, όταν σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ, καταγράφηκαν 3,5 εκατ. αφίξεις και 2,5 δισ. έσοδα. Μελέτη του Ινστιτούτου του ΣΕΤΕ έδειξε επίσης πως το 26% των δαπανών των Βρετανών τουριστών στην Ελλάδα έγινε στο δεύτερο τρίμηνο και το 63% στο τρίτο.
Η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη των Βρετανών τουριστών ήταν 733 ευρώ, η μέση δαπάνη ανά διανυκτέρευση 84 ευρώ, η μέση διάρκεια παραμονής 8,7 ημέρες και οι top-3 προορισμοί στην Ελλάδα είναι τα Ιόνια Νησιά, το Νότιο Αιγαίο και η Κρήτη. Κέρκυρα, Ζάκυνθος, Κως και Ρόδος περιλαμβάνονται στους προορισμούς με μεγάλη εξάρτηση από τη βρετανική παρουσία.
Πηγή : capital.gr