Στο εδώλιο του Τριµελούς Πληµµελειοδικείου Ρόδου, κατηγορούµενοι για παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση, θα καθίσουν την προσεχή Τετάρτη τρεις πρώην πρόεδροι της δηµοτικής επιχείρησης “ΡΟΔΩΝ ΑΕ” για παράνοµες προσλήψεις προσωπικού, που διαπίστωσε το ΑΣΕΠ, µετά από καταγγελία συµβασιούχου.
Η κ. Ειρήνη Μαντικού φέρεται ειδικότερα, στο χρονικό διάστηµα από 23 Μαρτίου 2007 έως 14 Ιουλίου 2009, να παραβίασε τις διατάξεις του άρ. 21 παρ. 1-4, 8, 9 και 15 Ν. 2190/1994 προσλαµβάνοντας χωρίς την τήρηση της διαδικασίας του άρ. 21 του ως άνω νόµου και χωρίς την έγκριση του γενικού γραµµατέα της Περιφέρειας, 28 υπαλλήλους.
Ο δεύτερος κ. Γ. Χατζηµανώλης φέρεται να προσέλαβε τους ίδιους υπαλλήλους εντός του ίδιου ηµερολογιακού έτους µε συµβάσεις ορισµένου χρόνου και µε σκοπό να προσπορίσει παράνοµο οικονοµικό όφελος στους προσλαµβανοµένους.
Ο κ. Τσαµπίκος Τριοµµάτης φέρεται κατά το χρονικό διάστηµα από 22 Φεβρουαρίου 2010 έως 28 Φεβρουαρίου 2011 να παραβίασε τις διατάξεις του άρ. 21 παρ. 1-4, 8, 9 και 11 Ν. 2190/1994 προσλαµβάνοντας χωρίς την τήρηση της διαδικασίας του άρ. 21 του ως άνω νόµου και χωρίς την έγκριση του γενικού γραµµατέα της Περιφέρειας, 6 άτοµα.
Θυµίζουµε ότι για την υπόθεση είχαν ασκηθεί αρχικώς ποινικές διώξεις για παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση κατά 25 ατόµων που υπηρέτησαν στα διοικητικά συµβούλια της δηµοτικής επιχείρησης “ΡΟΔΩΝ ΑΕ” ως πρόεδροι και µέλη, συµπεριλαµβανοµένων δηµοτικών συµβούλων και πρώην δηµάρχων του Δήµου Ροδίων.
Η έρευνα του ΑΣΕΠ κινήθηκε µετά από καταγγελία που έγινε τον Μάιο του 2010 από την κ. Κ. Μαστροµιχάλη, συµβασιούχο, που απασχολούσε η επιχείρηση στο παρελθόν, η οποία µάλιστα στράφηκε δικαστικώς εναντίον της µε αίτηµα την ακύρωση της απόλυσής της αλλά και την καταβολή δεδουλευµένων, που όπως ισχυρίστηκε, εδικαιούτο.
Σύµφωνα µε την καταγγελία είχαν προσληφθεί παρανόµως 22 άτοµα τα οποία και κατονόµασε. Από τον έλεγχο του ΑΣΕΠ διαπιστώθηκε ότι προσλήφθησαν κατά τα έτη 2007, 2008, 2009 και 2010 24 άτοµα µε διαδοχικές συµβάσεις. Προέκυψε εξάλλου ότι οι πρόεδροι της δηµοτικής επιχείρησης προέβησαν στην πρόσληψη προσωπικού κατά παράβαση των διατάξεων της παρ. 3 του άρθρου 2 της 33/2006 ΠΥΣ και του άρθρου 21 του Ν. 2190/1994, όπως αυτές τροποποιήθηκαν, συµπληρώθηκαν και ισχύουν. Ορισµένοι εκ των παρανόµως προσληφθέντων υπαλλήλων είχαν προσφύγει ενώπιον του Μονοµελούς Πρωτοδικείου Ρόδου διεκδικώντας δεδουλευµένες αποδοχές. Ενώπιον του Μονοµελούς είχαν προσφύγει ειδικότερα 23 πρώην υπάλληλοι της εταιρείας διεκδικώντας δεδουλευµένα ύψους 70.877,14 ευρώ και την επαναπρόσληψή τους ως αορίστου χρόνου.
4 εξ’ αυτών παραιτήθηκαν των αξιώσεών τους και εξασφάλισαν βεβαιώσεις προς τούτο από τον εκκαθαριστή δηµοτικό σύµβουλο µε σκοπό να τις υποβάλουν στον ΟΑΕΔ για να επιτύχουν την υπαγωγή τους στο ταµείο ανεργίας.
Με την ίδια έκθεση είχε ζητηθεί να καταλογισθεί στους διατελέσαντες προέδρους της εταιρείας το σύνολο των αποδοχών που καταβλήθηκαν στο παρανόµως προσληφθέν από αυτούς προσωπικό.
Η υπόθεση αναµένεται να έχει ως εκ τούτου συνέχεια και σε επίπεδο Ελεγκτικού Συνεδρίου. Σηµειώνεται ότι η πράξη καταλογισµού κοινοποιείται υποχρεωτικώς στο Α.Σ.Ε.Π., σύµφωνα µε την παρ. 15 του άρθρου 21 του Ν.2190/1994, όπως συµπληρώθηκε µε το άρθρο 5 του Ν. 2527/1997.
Εν πάση περιπτώσει η κ. Μαντικού αρνήθηκε κατηγορηματικά τις καταγγελίες επισημαίνοντας ότι οι προσλήψεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της θητείας της έγιναν απολύτως νόμιμα σε εκτέλεση προγραμμάτων του ΟΑΕΔ ή με συμβάσεις μίσθωσης έργου. Ο κ. Χατζημανώλης επεσήμανε ότι δεν προσέλαβε προσωπικό κατά τη διάρκεια της θητείας του αλλά αναγκάστηκε να απολύσει εργαζόμενους που κάλυπταν διαρκείς και πάγιες ανάγκες.
Ο κ. Τριομμάτης κατέθεσε ότι δεν είχε καμία σχέση με την πρόσληψη ή την απόλυση του προσωπικού και ότι βρήκε μια παγιωμένη κατάσταση με προσωπικό απολύτως αναγκαίο για τη λειτουργία της εταιρείας χωρίς να γίνει καμία νέα πρόσληψη.