Aθήνα 7
Την κατάσταση οικονομικής ασφυξίας στην οποία έχουν περιέλθει οι πολίτες αποτυπώνει η νέα έρευνα του ΕΒΕΑ που δείχνει ότι επτά στους δέκα Έλληνες δηλώνουν αδυναμία να καταβάλουν τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους.
Η έρευνα διεξήχθη μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων σε δείγμα 1.000 ατόμων ηλικίας 18 και άνω από όλη την Ελλάδα, το χρονικό διάστημα μεταξύ 30 Μαΐου – 2 Ιουνίου 2016.
Αναλυτικότερα, στο ερώτημα που τέθηκε σχετικά με την αξιολόγηση των αποφάσεων της κυβέρνησης για τα φορολογικά και τα ασφαλιστικά, το 89% των συμμετεχόντων θεωρεί πως οι αποφάσεις που έχουν παρθεί θα οδηγήσουν την οικονομία σε ύφεση. Μόλις το 6% των συμμετεχόντων δείχνει να εμπιστεύεται τις πρόσφατες αυτές αποφάσεις της κυβέρνησης για να οδηγηθεί η χώρα στην ανάπτυξη, ενώ το 5% δεν εξέφρασε κάποια άποψη για το θέμα αυτό.
Επιπλέον, η έλλειψη εμπιστοσύνης στην αποτελεσματικότητα της οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση διαφαίνεται και από το δεύτερο ερώτημα της έρευνας. Το 78% των συμμετεχόντων πιστεύει ότι θα χρειαστούν επιπρόσθετα μέτρα για να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί, ενώ μόλις το 7% πιστεύει ότι η τρέχουσα οικονομική πολιτική είναι σε θέση να συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων αυτών. Ολοκληρώνοντας, το 15% δεν συμμετείχε, σημειώνοντας αρκετά υψηλό ποσοστό αποχής.
Το τρίτο ερώτημα επικαιρότητας, αναφέρεται στις φορολογικές υποχρεώσεις των πολιτών, όπου το 69% όσων συμμετείχαν θεωρεί πως δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις για το 2016. Το ποσοστό αυτό είναι 10% μεγαλύτερο από ότι ήταν σε αντίστοιχο ερώτημα που τέθηκε τον Φεβρουάριο του 2014. Επιπλέον, το 21% θεωρεί πως θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε αυτές τις υποχρεώσεις του -το ποσοστό αυτό είναι μειωμένο κατά 10% από την έρευνα του Φεβρουαρίου του 2014-, ενώ το 10% δεν παρείχε κάποια εκτίμηση.
Στο πρώτο από τα δυο πάγια ερωτήματα που παραδοσιακά θέτει το ΕΒΕΑ σε κάθε βαρόμετρο, το οποίο αναφέρεται στον δείκτη αισιοδοξίας των πολιτών για την πορεία της Ελληνικής οικονομίας, το 78% των πολιτών διατηρεί απαισιόδοξη στάση με μόλις 2% βελτίωση από το προηγούμενο ποσοστό του Φεβρουαρίου, το 14% των συμμετεχόντων είναι αισιόδοξοι και το 8% επέλεξε να μην απαντήσει.
Στο δεύτερο από τα δυο αυτά ερωτήματα, το οποίο αναφέρεται στον προσωπικό δείκτη αισιοδοξίας, το 76% των συμμετεχόντων είναι απαισιόδοξοι για την πορεία των προσωπικών τους οικονομικών, με μόλις 3% βελτίωση από τη προηγούμενη έρευνα, ενώ το 16% των συμμετεχόντων διατηρούν θετική στάση και το 8% δεν διατύπωσε κάποια άποψη.
Δίνοντας την έρευνα στη δημοσιότητα ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος σχολίασε: «Και από την τελευταία έρευνα του επιμελητηρίου διαφάνηκε ότι το μίγμα της οικονομικής πολιτικής που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια βυθίζει την οικονομία στην ύφεση. Φορολογούμενοι και επιχειρήσεις βρίσκονται σε εξαιρετικά δυσμενή θέση καθώς 7 στους 10 δηλώνουν αδυναμία να καταβάλουν τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους. Για μια ακόμη φορά επιμένουμε στην ανάγκη προώθησης και υλοποίησης αναπτυξιακών μέτρων που θα δώσουν μια νέα πνοή στην αγορά».
Δεν βγήκε ακόμη «λευκός καπνός» για
την εκταμίευση της δόσης
«Συνεχίζεται η πρόοδος προς την εφαρμογή των τελευταίων προαπαιτουμένων δράσεων, προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση και να ληφθεί η απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης», δήλωσε από τις Βρυξέλλες η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί. Ερωτηθείσα αν έχουν εκπληρωθεί τα τελευταία προαπαιτούμενα που εκκρεμούν για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η Α. Μπράιτχαρτ παρέπεμψε στην ελληνική κυβέρνηση και αρκέστηκε λέγοντας ότι η πρόοδος συνεχίζεται.
Όσον αφορά την απόφαση για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ, η Α. Μπράιτχαρτ ανέφερε ότι θα ληφθεί όταν το Euroworking Group εξακριβώσει ότι οι εκκρεμούσες προαπαιτούμενες δράσεις έχουν ολοκληρωθεί.
Κυβέρνηση: «Τελειώσαμε
με τα προαπαιτούμενα»
Οι τελευταίες εκκρεμότητες για την εκταμίευση της δόσης έχουν διευθετηθεί, υποστήριξε η κυβερνητική εκπρόσωπος ενημερώνοντας τους πολιτικούς συντάκτες.
Όπως είπε εντός ημέρας υπογράφεται Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) για το Ελληνικό. Σύμφωνα με την ίδια θα καταγραφούν οι αλλαγές που προέκυψαν στις συζητήσεις με τον επενδυτή.
Τελική ημερομηνία για την υπογραφή της συμφωνίας είναι η 16η Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με την Ολγα Γεροβασίλη, στόχος είναι να υπάρξουν αλλαγές που θα κατοχυρώνουν το δημόσιο συμφέρον. Μεταξύ αυτών ανέφερε τις περισσότερες επενδύσεις, την εμπροσθοβαρή πληρωμή των δόσεων αλλά και την χαμηλότερη δόμηση υπέρ των περισσότερων ελεύθερων χώρων.
Το άλλο θέμα αφορά τη δομή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) έχει διευθετηθεί, συμπλήρωσε.
Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν τίθεται ζήτημα αλλαγών σε ό,τι αφορά το πλαίσιο προστασίας των στελεχών του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων επανέλαβε ότι δεν υπάρχει καμία άλλη υποχρέωση. Συμπλήρωσε δε, ότι το 5% το ΟΤΕ (που πρέπει να μεταφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ) θα λυθεί μέχρι την εκταμίευση δεδομένου ότι πρέπει να γίνουν κάποιες κινήσεις από την Deutsche Telekom, συμπλήρωσε. Οπως είπε από την κυβέρνηση έχει γίνει ότι πρέπει να γίνει.
Σε ό,τι αφορά τη Συνταγματική Αναθεώρηση η κυβερνητική εκπρόσωπος δήλωσε ότι η κυβερνητική πρόταση θα κατατεθεί στις 24 Ιουλίου, ενώ παράλληλα θα τεθεί το ζήτημα του εκλογικού νόμου.
Σε ό,τι αφορά τα Εργασιακά η Ολγα Γεροβασίλη είπε ότι το θέμα του 13 – 14ου μισθού είναι ανύπαρκτο καθώς δεν τέθηκε ποτέ από τους δανειστές.
Στα εργασιακά αυτό που υπάρχει στο τραπέζι, υποστήριξε, είναι όσα συζητούσε η ΝΔ για ομαδικές απολύσεις και lock out. “Θα τα αποτρέψουμε, όπως αποτρέψαμε τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος”, υποστήριξε και προσέθεσε ότι στο τραπέζι θα πέσει και το θέμα των συλλογικών συμβάσεων.
Αναφορικά με το που θα βρει συμμάχους η χώρα δεδομένων των εξελίξεων στη Γαλλία, είπε ότι οι δυο περιπτώσεις είναι διαφορετικές.