Από αναβολή σε αναβολή οδηγούνται όλα τα σημαντικά χρηματοδοτικά προγράμματα που ανακοινώθηκαν από την Κυβέρνηση και προκάλεσαν έντονο επιχειρηματικό ενδιαφέρον. Από τον περασμένο Ιανουάριο οι επιτηδευματίες παραμυθιάζονται για όλα όσα προγραμματίζονται να γίνουν προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης της χώρας, κάνουν μελέτες, προετοιμάζουν επενδύσεις και τελικά εκείνο που εισπράττουν είναι διαρκείς αναβολές. Με εξαίρεση το πρόγραμμα που αφορά στις μεγάλες επενδύσεις (άνω των 600 εκ. ευρώ για τη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων), όλα τα υπόλοιπα που εξαγγέλθηκαν, έχουν σιωπηρώς αναβληθεί.
Πιο συγκεκριμένα, είναι τραγικά μεγάλος ο αριθμός όλων εκείνων των εμπόρων, των βιοτεχνών και των επιχειρηματιών που (για άλλη μια φορά) πίστεψαν στο οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης και προχώρησαν στο σχεδιασμό επέκτασης των δραστηριοτήτων τους. Ο σχεδιασμός τους στηρίχθηκε στην υπόσχεση άμεσης υλοποίησης προγραμμάτων υποστήριξης επιχειρήσεων, με επιδοτήσεις από 40% έως 50% για ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων. Τα προγράμματα αυτά επρόκειτο να «τρέξουν» στους μήνες Φεβρουάριο – Απρίλιο και με προβλεπόμενο δίμηνο χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης της υποβολής των φακέλων. Τελικά οι μήνες πέρασαν και κανένα από τα εξαγγελθέντα προγράμματα πήρε το δρόμο της υλοποίησης.
Εν τω μεταξύ, όλοι εκείνοι που πίστεψαν στις εξαγγελίες, είχαν προχωρήσει στην εκπόνηση μελετών, ερεύνησαν, ζήτησαν προσφορές, έκαναν αρκετή δουλειά με τη σκέψη να βελτιώσουν τις υποδομές τους. Τελικά, το μόνο που συνέβη ήταν απώλεια ενέργειας και χρόνου για όλους. Ο εμπαιγμός ήταν πλήρης.
Πρέπει να σημειωθεί ότι το σύνολο των χρηματοδοτικών προγραμμάτων της εκπνοής του περασμένου χειμώνα και της άνοιξης, τελικά εξαγγέλθηκαν ως «αντίμετρα» ανάπτυξης, στα ακόμα πιο σκληρά μέτρα που περιλαμβάνει το νέο μνημόνιο. Η εξαγγελία έγινε δια στόματος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, που εκ των πραγμάτων φαίνεται πως έχει πλήρη άγνοια για τα όσα συμβαίνουν στα Υπουργεία της Κυβέρνησής του.
Τα προγράμματα που έπρεπε να ξεκινήσουν και τελικά ανεβλήθησαν για το β’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους είναι τα ακόλουθα:
– «Αύξηση της αξίας των Γεωργικών και Δασοκομικών προϊόντων». Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, μαζί με το αντίστοιχο της «Στήριξης της Δημιουργίας και Ανάπτυξης πολύ μικρών επιχειρήσεων» και την «Ενθάρρυνση τουριστικών δραστηριοτήτων» είχαν ενταχθεί στο Leader 123. Το ενδιαφέρον για τα τρία αυτά προγράμματα ήταν μεγάλο, δεδομένου του γεγονότος της διαχείρισής τους από την έμπειρη διαδημοτική εταιρεία ΑΝΔΩ Α.Ε. Τα στελέχη της τελευταίας είχαν κάνει σοβαρή δουλειά, κυρίως προς την κατεύθυνση της βελτίωσης των όρων υπαγωγής στα συγκεκριμένα προγράμματα. Τώρα, άπαντες αναμένουν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να κινήσει τις διαδικασίες.
– Αναβάθμιση επιχειρήσεων εμπορίου. Επρόκειτο για το πρώτο πρόγραμμα που σχεδιάστηκε για την υποστήριξη των εμπορικών επιχειρήσεων. Ουκ ολίγοι έμποροι δούλεψαν πυρετωδώς για να έχουν έτοιμες προτάσεις εν όψει της προκήρυξης του Απριλίου. Τελικά, η προκήρυξη αναβλήθηκε για το β’ εξάμηνο του έτους και το πρόγραμμα βαπτίσθηκε «αντίμετρο» στην κρίση. Το ίδιο έγινε και για το πρόγραμμα που αφορούσε στις επιχειρήσεις που λειτουργούν υπό την ομπρέλα του Franchise.
– Αναβάθμιση υφιστάμενων επιχειρήσεων. Πρόκειται στην πράξη για δύο προγράμματα που αφορούν διαφορετικών μεγεθών επιχειρήσεις. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονταν και οι επιχειρήσεις χονδρεμπορίου, κατασκευών, υλικών, αγροδιατροφής, περιβάλλοντος, πολιτισμού. Στόχος η βελτίωση της θέσεώς τους στην αγορά. «Μετά βαϊων και κλάδων» αναμενόταν αυτό το πρόγραμμα που τελικώς κι αυτό πήρε την ονομασία του «αντίμετρου». Η προκήρυξη αναβλήθηκε για κάποια στιγμή στους μήνες που ακολουθούν.
Επιγραμματικά αναφέρονται επίσης τα προγράμματα που έχουν να κάνουν με τη «Δημιουργία πάρκων τοπικής εμβέλειας», «Δικτύωση επιχειρήσεων με δημιουργία clusters» και «Ενίσχυση περιβαλλοντικής βιομηχανίας». Όλα αυτά έπρεπε τώρα να είναι σε εξέλιξη κι όμως ακόμα δεν έχει γίνει καν η προκήρυξή τους.
Υπο το πρίσμα αυτό, θα τεθεί σε αμφισβήτηση και ο νέος Επενδυτικός Νόμος που θα προκηρυχθεί στο β’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους και που για το Νότιο Αιγαίο προβλέπει επιδοτήσεις σε ποσοστό 20% έως 40% ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης. Σημειώνεται ότι η ενίσχυση θα χορηγηθεί προς τις επιχειρήσεις κυρίως με τη μορφή φοροαπαλλαγών και λοιπών κινήτρων (εξασφάλιση κινδύνων, υποστήριξη στις δαπάνες) και λιγότερο ως ρευστό χρήμα κάλυψης δαπανών που έχουν γίνει. Μάλιστα, ειδικά για το Νότιο Αιγαίο ο νέος Επενδυτικός Νόμος θα προβλέπει μια διάταξη που θα αναφέρει ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις θα μπορούν να ενισχυθούν μόνο για τις αρχικές επενδύσεις που αφορούν νέα οικονομική δραστηριότητα.