Ειδήσεις

Ζητούν να επανέλθει στη Ρόδο η έδρα της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου

Με βασικό θέμα και αίτημα να επανέλθει η έδρα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στην Ρόδο προκειμένου να διορθωθεί το «λάθος» που έγινε εδώ και πολλά χρόνια πριν, πραγματοποίησαν χτες γενική συνέλευση οι εργαζόμενοι της Περιφερειακής Ενότητας Δωδεκανήσου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, στην αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου, στην Ρόδο.
Μετά το πέρας της συνεδρίασης, οι εκπρόσωποι μίλησαν στους δημοσιογράφους, εκφράζοντας τον έντονο προβληματισμό τους για το ζήτημα της έδρας της Περιφέρειας, το οποίο δημιουργεί εδώ και χρόνια μια σειρά από συνέπειες με την «αφαίμαξη» ανθρώπινου δυναμικού, την υποστελέχωση των υπηρεσιών και την συνεχή μεταφορά διευθύνσεων και άλλων υπηρεσιών που δεν βοηθούν καθόλου στην σωστή εξυπηρέτηση του πολίτη.
Πέραν του διοικητικού συλλόγου των εργαζομένων της ΠΝΑΙ ήταν παρόντες και εκπρόσωποι από τα Σώματα Ασφαλείας και την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Σύμφωνα με όσα υπογράμμισε ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΣΥΠΝΑΠΕΔ κ. Αντώνης Γκίκας: «Εμείς σε κάθε ευκαιρία θέτουμε το ζήτημα της έδρας της Περιφέρειας. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ να επανέλθει η έδρα στην Ρόδο. Κανένας δεν αντιδρά σε αυτό το θέμα εδώ και χρόνια. Όμως δεν είναι πολιτικό το ζήτημα. Είναι και θέμα εξυπηρέτησης του Πολίτη. Τα Δωδεκάνησα για να λειτουργήσουν σωστά, απαιτούν έδρα στην Ρόδο. Συνεχώς χάνουμε υπηρεσίες εδώ και χρόνια, όπως το Στρατολογικό Γραφείο, η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση, η Γενική Πυροσβεστική Διοίκηση κ.ά. Όλα αυτά, γίνονται επειδή το κεντρικό κράτος δεν λειτουργεί με γνώμονα τη ‘νησιωτικότητα’. Κοιτάζει πού είναι η έδρα της κάθε περιοχής και μεταφέρει τις υπηρεσίες εκεί. Η Ρόδος με τους 120.000 κατοίκους και τα Δωδεκάνησα που είναι το 62% του πληθυσμού στο Νότιο Αιγαίο, απαιτούν να επανέλθει η έδρα. Εμείς θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε το αίτημα αυτό, γιατί πιστεύουμε ότι είναι ο μόνος τρόπος για να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες σωστά».
Ο γ.γ. της Ένωσης Πυροσβεστών Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Δημητρακόπουλος, εκπροσωπώντας τους Ένστολους από τα Δωδεκάνησα τόνισε τα εξής: «Η έδρα πρέπει να έρθει στην Ρόδο. Αυτό θα βοηθήσει κι εμάς στην εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών μας» εξηγώντας πως αυτό αφορά και την αστυνομία και τα λοιπά σώματα ασφαλείας.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος των υπαλλήλων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου κ. Δημήτρης Κλαδογένης, ο οποίος ήταν κατηγορηματικός: «Το πρόβλημα είναι μεγάλο καθώς και τα δικά μας υπηρεσιακά συμβούλια βρίσκονται στην Σύρο και όλες οι αποφάσεις, λαμβάνονται εκεί. Όμως, ο μεγαλύτερος όγκος των σχολείων και των μαθητών, βρίσκονται στα Δωδεκάνησα. Οπότε λογικά κι εμείς αντιμετωπίζουμε τα ίδια προβλήματα με τις υπόλοιπες υπηρεσίες. Η μεταφορά της έδρας σημαίνει καλύτερη ανταπόκριση στην εκπαίδευση» όπως είπε.
Ακολούθησαν κι άλλες τοποθετήσεις, ενώ ο κ. Μιχάλης Λυριστής -Μέλος του ΣΥΠΝΑΠΕΔ – Αιρετός εκπρόσωπος εργαζομένων στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο και στο Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων της Π.Ν.Αι. ξεκαθάρισε πως είναι αναγκαίο να επανέλθει η έδρα στην Ρόδο: «Διεκδικούμε τα αυτονόητα για τον τόπο μας. Εμείς ανήκουμε στην κοινωνία και αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα με την εξυπηρέτηση των πολιτών οι οποίοι έρχονται στα γραφεία της Περιφέρειας για να ζητήσουν πληροφορίες για διάφορες υπηρεσίες και η απάντηση είναι ‘πηγαίνετε στην Σύρο’! Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό. Ο Ροδίτης στερείται των υπηρεσιών. Κάθε νομοθέτημα πρέπει να ακολουθεί τις ανάγκες του πολίτη και τη νησιωτικότητα όχι μόνον πού είναι η έδρα. Από το ’97 μεθοδικά αφαιρούνται υπηρεσίες από την Ρόδο και φοβούμαστε ότι θα συνεχιστεί αυτό. Το 2010 ήταν όλοι οι πολιτικοί μας…. λαλίστατοι. Τώρα γιατί δεν μιλάει κανένας;» και τόνισε πως η συνεχής υποστελέχωση των υπηρεσιών έχει άμεση συνέπεια την ανισόρροπη ανάπτυξη της περιοχής.
Το σχετικό υπόμνημα που έχουν καταθέσει οι εργαζόμενοι, κοινοποιείται και στις αρχές, δήμους, περιφέρεια κ.λπ. από όπου –όπως δήλωσαν- περιμένουν ανταπόκριση.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου