Τοπικές Ειδήσεις

Οι Ρόδιοι που κάθισαν στα έδρανα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Δύο Ρόδιοι βουλευτές βρέθηκαν στα έδρανα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το 1981, ημερομηνία που η χώρα μας προσχώρησε στις τότε Ευρωπαϊκές Κοινότητες μέχρι σήμερα.
Οι Αντώνης Γεωργιάδης με το ΠΑΣΟΚ και ο Γιάννης Ζίγδης με την ΕΔΗΚ, ενώ ακόμη ένας πολιτικός ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης που εξελέγη ευρωβουλευτής το 1989 είχε καταγωγή από τα Δωδεκάνησα.
Κοινό στοιχείο των τριών που κόσμησαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι σπουδές στα οικονομικά. Λιγότεροι οι υποψήφιοι που διεκδίκησαν την εκλογή τους και μάλιστα με βαρύ βιογραφικό στα ευρωπαϊκά ζητήματα, όπως το 2019 ο Γιώργος Κρεμλής με την ΝΔ, κορυφαίος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στέλεχος μεγάλων διεθνών οργανισμών. Όπως επίσης και στελέχη που στον δρόμο της επανόδου στην πολιτική σκηνή, έπρεπε να περάσουν «εξετάσεις», όπως ο Γιώργος Νικητιάδης στις προηγούμενες ευρωεκλογές. Στην κάλπη της ερχόμενης Κυριακής, οι πολίτες θα βρουν να περιλαμβάνονται οι περισσότεροι Δωδεκανήσιοι (10 τον αριθμό) στα ψηφοδέλτια των κομμάτων, κυρίως στους μικρότερους πολιτικούς σχηματισμούς, όπως Νίκη, Πλεύση Ελευθερίας, Νέα Αριστερά, Κόσμος, Δημοκράτες, αλλά και στο ΠΑΣΟΚ. Κατερίνα Βουρεξάκη, Παναγιώτης Κουνάκης, Ευαγγελία Παναή, Κωστής Σαββιδάκης, Αλέξανδρος Λουιζίδης, Παναγιώτης Σταμάτης, Δέσποινα Βολονάκη, Κατερίνα Σαράντη, Βάνα Αγγελοπούλου-Μανωλάκη και Βασιλική Παπαδημητρίου- Ξεπαπαδάκη διεκδικούν την ψήφο-διαβατήριο για τις Βρυξέλες.z


Διορισμένοι οι πρώτοι ευρωβουλευτές το 1981
Μεταξύ της 1ης Ιανουαρίου 1981, ημερομηνία κατά την οποία η Ελλάδα προσχώρησε στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες, και των ευρωεκλογών στην Ελλάδα που έλαβαν χώρα στις 18 Οκτωβρίου του 1981, διορίστηκαν προσωρινοί ευρωβουλευτές από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Στις ελληνικές ευρωεκλογές του 1981 εκλέχθηκαν 24 ευρωβουλευτές στην Ελλάδα. Η θητεία τους άρχισε στις 2 Νοεμβρίου 1981 και έληξε στις 23 Ιουλίου 1984. Οι ευρωβουλευτές που διορίστηκαν από το Ελληνικό Κοινοβούλιο την 1η Ιανουαρίου 1981 με θητεία μέχρι τις 2 Νοεμβρίου 1981, που άρχισε η θητεία των εκλεγμένων ευρωβουλευτών ήταν οι εξής: 14 ευρωβουλευτές από τη Νέα Δημοκρατία, 7 ευρωβουλευτές από το ΠΑΣΟΚ και από 1 ευρωβουλευτή η ΕΔΗΚ, το ΚΟΔΗΣΟ και το ΚΚΕ.
Μεταξύ αυτών οι Ρόδιοι Γιάννης Ζίγδης από την ΕΔΗΚ και ο Αντώνης Γεωργιάδης από το ΠΑΣΟΚ που βρέθηκαν στα έδρανα μαζί με ιστορικά στελέχη, όπως Γιάννης Χαραλαμπόπουλος, Αναστάσιος Πεπονής, Λεωνίδας Κύρκος. Στις ευρωπαϊκές εκλογές της 18 Οκτωβρίου 1981 εκλέχθηκαν 24 ευρωβουλευτές. Το ΠΑΣΟΚ έλαβε δέκα έδρες, η Νέα Δημοκρατία έλαβε οκτώ έδρες, το ΚΚΕ έλαβε τρεις έδρες και από μια έδρα το Κόμμα Προοδευτικών, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας Εσωτερικού και το Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού. Πέντε από αυτούς τους ευρωβουλευτές παραιτήθηκαν από τις θέσεις τους πριν από τη λήξη της θητείας τους και αντικαταστάθηκαν από τους αναπληρωτές τους, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των ατόμων που πήραν τη θέση του Ευρωβουλευτή να ήταν 29- είκοσι-εννέα.

Από την Ευρωβουλή στο Υπουργείο  Εθνικής Οικονομίας
Ένας από τους πέντε που δεν εξάντλησαν την θητεία τους ήταν ο Ροδίτης Αντώνης Γεωργιάδης που τον Ιούλιο του 1982 παραιτήθηκε από ευρωβουλευτής (είχε εκλεγεί βουλευτής Δωδεκάνησου) και ορίστηκε υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας (1982-1985) από τον Ανδρέα Παπανδρέου. Στις εκλογές του 1985 δεν πολιτεύθηκε και παρέμεινε στις Βρυξέλες μέχρι τον Νοέμβριο του 1986, οπότε επέστρεψε στην Ελλάδα και ανέλαβε γενικός γραμματέας του Υπουργείου Βιομηχανίας. Τον Φεβρουάριο του 1987 ορίστηκε για δεύτερη φορά υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας, αργότερα διαφώνησε με την ακολουθουμένη πολιτική και παραιτήθηκε. Ο Σιδερίτης Αντώνης Γεωργιάδης σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής, ήταν από τους ικανοτέρους ευρωβουλευτές που πέρασαν από τα ευρωπαϊκά έδρανα. Βραχεία ήταν η παρουσία του προέδρου της ΕΔΗΚ αείμνηστου Λινδιακού Γιάννη Ζίγδη στην σύνθεση του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης στενός συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου, όταν το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις εκλογές το 1981, ανέλαβε διάφορες θέσεις στις κυβερνήσεις Παπανδρέου. Χωρίς να έχει διεκδικήσει ποτέ μιά θέση στο ελληνικό κοινοβούλιο στις 18 Ιουνίου 1989, εκλέχθηκε ευρωβουλευτής, τοποθετούμενος στην τέταρτη θέση του ψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ, ενώ ήδη ήταν γνωστό ότι το όνομά του είχε εμπλακεί στο σκάνδαλο Κοσκωτά. Ένα μήνα μετά την εκλογή του ως ευρωβουλευτής, η ελληνική Βουλή τον παρέπεμψε στο Ειδικό Δικαστήριο με την κατηγορία της παράβασης του νόμου περί ευθύνης υπουργών στο διάστημα που διετέλεσε υπουργός Εθνικής Οικονομίας. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Ρουμελιώτης ήταν ο μοναδικός κατηγορούμενος από τους πέντε (οι υπόλοιποι ήταν οι Ανδρέας Παπανδρέου, Μένιος Κουτσόγιωργας, Δημήτρης Τσοβόλας και Γιώργος Πέτσος) που δεν δικάστηκε ποτέ, καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν ήρε την ασυλία του. Το Φεβρουάριο του 2010 ο κ. Ρουμελιώτης διορίστηκε εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, ενώ το 2011 το όνομά του εμφανιζόταν σαν ένα από τα επικρατέστερα για την θέση του πρωθυπουργού στην νέα υπό σχηματισμό κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, θέση τελικά που κατέλαβε ο Λουκάς Παπαδήμας. Να σημειωθεί ότι το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ το 1989 είχαν συμπεριεληφθεί και ο σκιτσογράφος Βαγγέλης Παυλίδης αλλά και ο Νίκος Βασιλαράς που τελευταία στιγμή αντικαταστάθηκε από τον Γιώργο Ραυτόπουλο της ΓΣΕΕ, καθώς είχε εκλογικό ασυμβίβαστο, αφού κατείχε θέση προέδρου στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ε.Ε.
Δυναμικές υποψηφιότητες με ικανοποιητικά αποτελέσματα συλλογής σταυρών το 2019, ήταν η συμμετοχή στα ψηφοδέλτια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ των Γιώργου Κρεμλή και Γιώργου Νικητιάδη. Ο Νισύριος Γ. Νικητιάδης ήρθε πρώτος και με διαφορά σε σταυρούς στην περιοχή, αφήνοντας δεύτερο τον Νίκο Ανδρουλάκη, ενώ ο Ροδίτης Γιώργος Κρεμλής, σήμερα διευθυντής ε.τ. της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέλος του Περιβαλλοντικού και Κοινωνικού Συμβουλευτικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας κλπ συνέβαλε αποφασιστικά στην προώθηση της ευρωπαϊκής ατζέντας σύμφωνα με τις δηλώσεις που είχε κάνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοινώνοντας την υποψηφιότητα του Γ. Κρεμλή.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου