Ειδήσεις

Με “σταγόνες” ρευστότητας το τραπεζικό σύστημα

Το σενάριο να λειτουργήσουν την ερχόμενη εβδομάδα με τα καταστήματα που είναι ήδη ανοιχτά, αλλά με περιορισμό στις συναλλαγές που εκτελούνται ούτως ώστε η κάθε τράπεζα να “περιχαρακώσει” τη ρευστότητά της, μπορεί να κληθούν να εξετάσουν οι τράπεζες στις επόμενες τρεις εργάσιμες ημέρες.

Καθώς το “μαξιλάρι” ρευστότητας που διαθέτει το σύστημα από τον ELA δεν ξεπερνά στην παρούσα φάση τα 400 – 500 εκατ. ευρώ και με το δεδομένο ότι η ΕΚΤ όχι μόνο δεν προέβη σε νέα αύξηση του ορίου, αλλά αντιθέτως “κούρεψε” περαιτέρω τα ενέχυρα των τραπεζών, οι τράπεζες ζουν με “σταγόνες” ρευστότητας. Επιβίωση με αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να παραταθεί πέραν ολίγων ημερών, με αποτέλεσμα να θεωρείται επιτακτική μετά το Σαββατοκύριακο ένεση ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εκροής ρευστότητας που παρουσιάζουν από την αρχή της εβδομάδας οι τράπεζες προέρχεται από τα εμβάσματα εσωτερικού και όχι από τις αναλήψεις μετρητών στα ΑΤΜs ή από τις πληρωμές που πραγματοποιούν εσωτερικά οι τράπεζες στους εμπόρους για τη χρήση των καρτών από τους πολίτες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, οι ημερήσιες εκροές από το σύστημα κινούνται περίπου στα 120 εκατ. ευρώ, με τις εκροές ανά τράπεζα να ξεκινούν από τα 17 εκατ. ευρώ και να φτάνουν τα 38 – 40 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή τα εμβάσματα εσωτερικού είναι της τάξεως πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ ανά πράξη και αφορούν κυρίως πληρωμές μισθοδοσίας οργανισμών, πληρωμές ΦΠΑ εταιριών και πληρωμές ποσών φορολογικών δηλώσεων. Ειδικά τα ποσά που βγαίνουν από τις τράπεζες για πληρωμές μισθών του Δημοσίου κατευθύνονται σε ειδικό λογαριασμό της ΤτΕ όπου θα παραμείνουν δεσμευμένα μέχρι τα τέλη του μήνα ώστε να καταβληθούν οι μισθοί. Αυτό σημαίνει ότι αποτελούν μία εκροή από το σύστημα της τάξεως των 3 – 4 δισ. ευρώ. Η εκροή αυτή μπορεί να επιστρέψει μερικώς στο τραπεζικό σύστημα μέσω των εμπόρων με τους οποίους θα κάνουν συναλλαγές οι μισθοδοτούμενοι, αλλά αρκετά αργότερα.

Στο πλαίσιο των συνθηκών αυτών, πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη οι τράπεζες χαμηλώνουν τα όρια ή και αρνούνται να εκτελέσουν μεταφορές χρημάτων πελατών τους από τη μία τράπεζα στην άλλη, “περιφρουρώντας” τη ρευστότητά τους. Η τάση αυτή δεν αποκλείεται να οδηγήσει στις επόμενες 2 – 3 ημέρες σε περιορισμό κάποιων συναλλαγών που τώρα γίνονται άνευ ορίου μέσω e – banking ή ακόμη και πιστωτικών καρτών. Ωστόσο, ακόμη φαίνεται ότι δεν συζητείται μείωση του ημερήσιου ορίου ανάληψης των 60 ευρώ από τα ΑΤΜs, καθώς κάτι τέτοιο θα είχε πολύ αρνητική “ψυχολογική” επίπτωση.

capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου