Πρόσθετα μέτρα τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ αναμένονται στη νέα πρόταση που ετοιμάζει η Αθήνα. Προβλέπονται αυξήσεις φόρων για επιχειρήσεις, αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες. Αυξάνεται η προκαταβολή για τις εταιρείες. Στον αέρα η έκπτωση στα νησιά.
Οι σημαντικές καθυστερήσεις που σημειώθηκαν στην πορεία εξεύρεσης «κοινού τόπου» με τους δανειστές και το τελεσίγραφο της Συνόδου Κορυφής, «βαραίνουν» το πακέτο των μέτρων της ελληνικής πρότασης, προκειμένου να καταστεί αξιόπιστη και να αποτελέσει την αφετηρία για τη νέα διαπραγμάτευση.
Τα 7,9 δισ. ευρώ της τελευταίας προσφοράς δεν φαίνεται να αρκούν και όλως όλα δείχνουν το πακέτο θα «φορτωθεί» και με άλλα μέτρα- κυρίως φορολογικά- για να βγει… λευκός καπνός.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα βελτιωμένη πρόταση της Αθήνας, η οποία θα συνοδεύεται και από αίτημα για νέα βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) ύψους 30 δισ. ευρώ, θα περιλαμβάνει αυξήσεις φόρων σε αγρότες, ατομικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.
Οι επιτελείς στο υπουργείο Οικονομικών λαμβάνοντας υπόψη και τις προτάσεις των δανειστών, υιοθετούν ορισμένες από αυτές, με στόχο να βγει ο «λογαριασμός» και να καταστεί εφικτός ο στόχος των πρωτογενών πλεονασμάτων (1% φέτος, 2% το 2016, 3% το 2017 και 3,5% του ΑΕΠ το 2018).
Η αργοπορία και η δυστοκία στο δρόμο για τη συμφωνία, προσθέτουν μέτρα τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ ακόμα, χωρίς μάλιστα να συνυπολογίζονται εισπράξεις 5,3 δισ. ευρώ από τη διατήρηση του ΕΝΦΙΑ τη διετία 2015 – 2016.
Η κυβέρνηση δεσμεύεται μάλιστα ότι σε περίπτωση που από την επικείμενη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων προκύψουν μειώσεις που θα θέσουν σε κίνδυνο τις εισπράξεις από τον φόρο, θα προχωρήσει σε αλλαγές επί το δυσμενέστερο στα κλιμάκια υπολογισμού του φόρου. Αυτές θα έχουν να κάνουν με τη μείωση του αφορολογήτου ορίου των 300.000 ευρώ που ισχύει στον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ και με μειώσεις στα όρια εισοδήματος που προβλέπονται για την μερική ή την πλήρη απαλλαγή φυσικών προσώπων από τον ΕΝΦΙΑ.
Προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την συμφωνία και κατ’ επέκταση για την απελευθέρωση της χώρας από την πιστωτική ασφυξία, υπάρχουν δεσμεύσεις και για αλλαγές στη φορολογία των αγροτών με κατάργηση των φοροαπαλλαγών που νομοθετήθηκαν πρόσφατα για τις αγροτικές αποζημιώσεις και επιδοτήσεις έως 12.000 ευρώ.
Στο τραπέζι θα μπει ενδεχομένως και το σενάριο για κατάργηση του συντελεστή φορολόγησης 13% και εφαρμογή του συντελεστή 26%, που ισχύει για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Για τις επιχειρήσεις προβλέπεται αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 100% από 55% σήμερα, αλλά και αύξηση των συντελεστών από το 26% στο 28% με ταυτόχρονη αύξηση της επιβάρυνσης για τις ναυτιλιακές εταιρείες.
Η πρόταση… λοξοκοιτάει και τις μικρές επιχειρήσεις (ατομικές, ελεύθερους επαγγελματίες) για τις οποίες δεν αποκλείεται αντίστοιχη αύξηση της προκαταβολής του φόρου στο 100%, δίνοντάς τους το τελειωτικό χτύπημα.
Σε ότι αφορά τον ΦΠΑ η ελληνική πρόταση προβλέπει συντελεστή 13% για τα ξενοδοχεία (αντί 23%), αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 23%, (από 13% σήμερα) και διατήρηση του 13% στο ρεύμα.
Για τα τρόφιμα, στο 13% διατηρούνται μόνο βασικά αγαθά και τα υπόλοιπα μετατάσσονται στο 23%.
Ακόμα, «παίζεται» η κατάργηση της έκπτωσης του 30% στα νησιά.
Στο ασφαλιστικό, διατηρούνται οι απαιτήσεις των πιστωτών για τις αλλαγές στο ΕΚΑΣ μέχρι το τέλος του 2019, με την κυβέρνηση να μην συμφωνεί πάντως σε άμεση περικοπή του 20% της δαπάνης για τους δικαιούχους με τις υψηλότερες συντάξεις.
Σε κάθε περίπτωση η χώρα θα πρέπει να μειώσει την συνταξιοδοτική δαπάνη έτσι ώστε να εξοικονομηθούν 450 εκατ. ευρώ φέτος ή 0,25% του ΑΕΠ και περίπου 1,8 δισ. ευρώ (1% του ΑΕΠ) το 2016.
Με αυτές τις προτάσεις η Ελλάδα διεκδικεί νέο δάνειο 30 δισ. ευρώ από τον ESM για να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες έως το 2017. Με αυτό το «πρόγραμμα – γέφυρα» η ΕΚΤ είναι σε θέση να αποκαταστήσει τη ρευστότητα προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αλλά και να διασφαλίσει τα 3,5 δισ. ευρώ που αναζητεί το ελληνικό δημόσιο για να μπορέσει να πληρώσει το ομόλογο των 3,491 δισ. ευρώ που κατέχει η ΕΚΤ και λήγει στις 20 Ιουλίου.
euro2day.gr