Ρεπορτάζ

Αναφορά βουλευτή για το Κτηματολόγιο Ρόδου

Αναφορά προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τον υπουργό Οικονομικών, με θέμα: «Υπάρχουν δικαστές στη… Ρόδο», υπέβαλε ο βουλευτής Αχαϊας κ. Νικόλαος Νικολόπουλος, του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος, προκειμένου να επαληθευθεί ή να διαψευστεί, σχόλιο της εβδομαδιαίας εφημερίδας «ΠΑΡΟΝ», που αναφέρεται στην έρευνα, που διενεργείται στο Κτηματολόγιο Ρόδου, κατόπιν αναφορών του Κτηματολογικού Δικαστή.
Ο βουλευτής, ζητά στην αναφορά του, να έχει την θέση της πολιτικής ηγεσίας επί των διαλαμβανομένων στο ακόλουθο σχόλιο της εφημερίδας:
«Ο κτηματολογικός δικαστής της Ρόδου έλαβε μια τεκμηριωμένη καταγγελία και αποφάσισε ακαριαία να διενεργήσει εξονυχιστική έρευνα.  Την προηγούμενη εβδομάδα απαγόρευσε ρητά σε οποιονδήποτε υπάλληλο, δικηγόρο ή μηχανικό, να ακουμπήσει τους φακέλους του Κτηματολογίου Ρόδου, τους οποίους σφράγισε και έδωσε εντολή για 24ωρη φύλαξη της υπηρεσίας σε αστυνομικούς. Η καταγγελία αναφερόταν σε ύποπτες αγοραπωλησίες και μεταβιβάσεις μεγάλων εκτάσεων, οι οποίες ανήκαν σε άτομα που κατοικούν εκτός Ρόδου καθώς επίσης και σε εκτάσεις του Δημοσίου που βρέθηκαν στα χέρια ιδιωτών. Εκτός των άλλων, ερευνώνται για την εμπλοκή τους πρώην και νυν υπάλληλοι του Κτηματολογίου Ρόδου και επικρατεί αναστάτωση στους επαγγελματίες του νησιού».
Το συγκεκριμένο άρθρο της εβδομαδιαίας αθηναϊκής εφημερίδας, που έφτασε εσχάτως μέχρι την Βουλή των Ελλήνων, απέχει ωστόσο παρασάγγας από την αλήθεια, αφού το αντικείμενο της έρευνας είναι εντελώς διαφορετικό, ενώ δεν υπήρξε ποτέ φύλαξη του Κτηματολογίου από αστυνομικούς.
Η απάντηση των Υπουργείων αναμένεται εξάλλου με ενδιαφέρον προκειμένου να ξεκαθαρίσει και το τοπίο.
Όπως έγραψε η «δημοκρατική», ο Κτηματολογικός Δικαστής σε πρόσφατη αναφορά του είχε καταγγείλει παρατυπία, στην διεκπεραίωση αιτήματος για την μεταγραφή συμβολαίου μακροχρόνιας μίσθωσης ακινήτου, στα οικεία βιβλία της υπηρεσίας.
Η τελευταία αναφορά, έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενες, οι οποίες αποτελούν ήδη αντικείμενο ελέγχου και φέρεται να προέκυψε μετά από έλεγχο σε έγγραφα, που δεσμεύτηκαν, από το γραφείο, επιτελικού στελέχους της υπηρεσίας.
Με την τελευταία αναφορά ζητείται ο έλεγχος της εγκυρότητας αλλά και των συνθηκών κάτω από τις οποίες κατά το έτος 2012 ενεγράφη στα κτηματολογικά βιβλία, συμβόλαιο 9ετούς μίσθωσης αγροτικού ακινήτου στις Καλυθιές σε γνωστή εταιρεία εμπορίας ειδών αργυροχρυσοχοΐας. Για τη συγκεκριμένη μεταγραφή υποβλήθηκαν σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες δύο αιτήσεις με επισυναπτόμενο συμβόλαιο μίσθωσης ή παράτασης αυτής, που συνετάγη με επιμέλεια συμβολαιογράφου της Αθήνας.
Η μια αίτηση φέρεται να έχει υποβληθεί από νόμιμο εκπρόσωπο της εταιρείας και η δεύτερη από τον μισθωτή, άλλο πρόσωπο, που ενεργεί ως εκπρόσωπος της εκμισθώτριας.
Η συγκεκριμένη διαφοροποίηση, προκάλεσε ερωτηματικά στον Κτηματολογικό δικαστή, που ζήτησε να διενεργηθεί σχετική έρευνα, για τον τρόπο με τον οποίο μεταγράφηκε η συγκεκριμένη πράξη.
Ο ίδιος υπάλληλος ελέγχεται και για το ό,τι δεν ανταποκρινόταν σε αιτήματα ΔΟΥ της χώρας για την παροχή στοιχείων γύρω από την ακίνητη περιουσία οφειλετών του Ελληνικού Δημοσίου, προκειμένου εν συνεχεία να ακολουθήσει η διαδικασία κατασχέσεως αυτών.
Διατείνεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ότι ο συγκεκριμένος έλεγχος ήταν εξαιρετικά δύσκολη ως και αδύνατη διαδικασία καθώς στο Κτηματολόγιο Ρόδου δεν τηρείται αλφαβητικό ευρετήριο με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η αντιστοίχηση ονομάτων και ΑΦΜ οφειλετών με συγκεκριμένα ακίνητα.
Γι’ αυτό είχαν ενημερωθεί, όπως έγινε γνωστό, σχετικά και υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών.
Μεταξύ των «δυσμενών» στη λειτουργία της υπηρεσίας, συγκαταλέγεται και το ό,τι τα αιτήματα αυτά των ΔΟΥ προς το Κτηματολόγιο Ρόδου δεν φέρεται να έχουν πρωτοκολληθεί παρότι είναι έγγραφα από δημόσιες υπηρεσίες.
Αξίζει εξάλλου να σημειωθεί ότι τα αιτήματα αυτά των ΔΟΥ δεν αφορούν στην συντριπτική τους πλειοψηφία οφειλέτες από τα Δωδεκάνησα αλλά από την υπόλοιπη χώρα.
Στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας ο υπάλληλος ελέγχεται και για το ό,τι στο γραφείο του βρέθηκαν πράξεις που αφορούσαν σε μεταγραφή ακινήτων του δημοσίου στη βάση του νόμου 719/1977, που είχαν εκδοθεί δυνάμει ανυπόστατων αποφάσεων της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου για την εκποίηση τους.
Πρόκειται για έγγραφα τα οποία έχουν ήδη εξεταστεί στα πλαίσια της ποινικής έρευνας που διενεργήθηκε τα οποία ο υπάλληλος διατείνεται ότι φύλασσε στο γραφείο του προκειμένου να μην εξαφανιστούν πράγμα που διαπιστώθηκε από την ποινική έρευνα που διεξήχθη στο παρελθόν.
Ενα άλλο σκέλος της έρευνας, που θεωρείται εξαιρετικά σοβαρό είναι ότι διαπιστώθηκε η ύπαρξη πράξεων που έχουν μεταγραφεί στα οικεία βιβλία του Κτηματολογίου Ρόδου, χωρίς να υφίσταται σχετική και μάλιστα δεσμευτική απόφαση έγκρισης τους από Κτηματολογικό Δικαστή.
Ο υπάλληλος, διατείνεται ότι αυτά τα έγγραφα ανάγονται σε χρόνο πρίν την ανάληψη των καθηκόντων του.
Τέλος εξετάζεται γιατί μια σειρά από έγγραφα και από αιτήσεις ευρίσκοντο στο γραφείο του Διευθυντή και δεν είχαν διεκπεραιωθεί.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου