Υπουργοί και βουλευτές κρατούν αποστάσεις από την υπόθεση Καμμένου την ώρα που οι προστριβές με τη Δικαιοσύνη και οι εξομολογήσεις Βαρουφάκη για το παράλληλο νόμισμα παρατείνουν τον καύσωνα στο Μαξίμου
Ακάλυπτη και εκτεθειμένη σε πολλαπλά μέτωπα βρίσκεται η κυβέρνηση, η οποία κάθε άλλο παρά ανέφελη πολιτικά περίοδο βιώνει μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης. Αντιθέτως, η υπόθεση Καμμένου αποτελεί απόστημα στο σώμα της, το οποίο ανά πάσα στιγμή μπορεί να σπάσει με απρόβλεπτες παρενέργειες.
Τόσο η αγωνιώδης προσπάθεια του Πρωθυπουργού να καλύψει με κάθε τρόπο τον συγκυβερνήτη του όσο και το σιωπητήριο που έχει επιβληθεί ατύπως στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να φανεί πως και η Κοινοβουλευτική Ομάδα συντάσσεται με τον Αλέξη Τσίπρα υπέρ του Πάνου Καμμένου, δεν δείχνουν να αρκούν για να ξεχαστεί η υπόθεση. Οι αποκαλύψεις είναι καταιγιστικές και πλέον η αντιπολίτευση αντιμετωπίζει την κυβέρνηση με ενιαίο μέτωπο. Ετσι η συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα διεξαχθεί, πιθανότατα, την ερχόμενη εβδομάδα προμηνύεται θυελλώδης. Την Τρίτη, σε μια προσπάθεια να φρενάρει τις εξελίξεις, ο Πρωθυπουργός θα ενημερώσει τη Βουλή για το Κυπριακό.
Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει να σιγοβράζει. Οργή υπάρχει για τον Καμμένο και τους χειρισμούς του όχι μόνο για την περίπτωση Γιαννουσάκη – «Noor 1» αλλά γενικότερα για τη στάση του ως κυβερνητικού εταίρου. Ετσι, δεν είναι λίγα τα στελέχη της Κουμουνδούρου που έχουν επισημάνει σε ανύποπτο χρόνο το ετερόκλητο της κυβερνητικής συμμαχίας ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Μέχρι στιγμής, όμως, αποφεύγουν να τοποθετηθούν ειδικά για την υπόθεση «Noor 1». Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τυχόν νέες αποκαλύψεις για τον Καμμένο θα συνεχίσουν να κρατούν τα στόματα κλειστά, αφού ήδη σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις κάποιοι δηλώνουν ενοχλημένοι από τις «παρακρατικές μεθόδους» που χρεώνονται στον υπουργό Αμυνας.
Ο Νίκος Φίλης, πάντως, είναι ο πρώτος που τάχθηκε χθες υπέρ της Εξεταστικής Επιτροπής. «Δεν θα είχα αντίρρηση, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα εντασσόταν σε ένα πλαίσιο κομματικής αντιδικίας, το οποίο θα παρεμπόδιζε το έργο της Δικαιοσύνης» δήλωσε χθες ο πρώην υπουργός (iefimerida.gr), ενώ στο κομματικό παρασκήνιο καταγράφονται ανάλογες δηλώσεις από αρκετούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Βγαίνουν σκελετοί από την ντουλάπα
Πέραν της υπόθεσης Καμμένου, οι αποκαλύψεις του Γκλεν Κιμ, του κορεάτη συμβούλου του Γιάνη Βαρουφάκη και του Ευκλείδη Τσακαλώτου, έρχονται να ταράξουν τα νερά. Οχι διότι λέει κάτι που δεν ήταν γνωστό έως σήμερα, δηλαδή το παράλληλο σύστημα πληρωμών που φαντασιωνόταν ο πρώην υπουργός Οικονομικών. Αλλά γιατί ο Βαρουφάκης, με όση αξιοπιστία διαθέτει, δείχνει πλέον ανοιχτά προς την πλευρά του Πρωθυπουργού και κορυφαίων υπουργών όπως ο Νίκος Παππάς ή ο αντιπρόεδρος Γιάννης Δραγασάκης.
Συγκεκριμένα ο Βαρουφάκης διατείνεται πως είχε ενημερώσει και το Υπουργικό Συμβούλιο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι διαθέτει ντοκουμέντα ενάντια σε οποιονδήποτε επιχειρήσει να τον διαψεύσει. Κάτι που ουδείς έχει κάνει έως σήμερα, ενισχύοντας ακριβώς είτε τις υποψίες για την ύπαρξη ντοκουμέντων είτε την υπόθεση ότι όλη η κυβέρνηση γνώριζε τις λεπτομέρειες για την πρότασή του το κολασμένο καλοκαίρι του 2015. Είτε και τα δύο μαζί.
Πρέπει να σημειωθεί με αφορμή την «πρόκληση» Βαρουφάκη, ο οποίος δήλωσε ότι είναι έτοιμος να καθήσει στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου, ότι τα τυχόν αδικήματα του ιδίου και άλλων κυβερνητικών στελεχών παραγράφονται με τη λήξη της τρέχουσας κοινοβουλευτικής συνόδου. Με απλά λόγια, η έναρξη της νέας συνόδου της Ολομέλειας στις αρχές Οκτωβρίου θα σημάνει το τέλος της αναζήτησης τυχόν ποινικών ευθυνών νυν ή πρώην κυβερνητικών στελεχών. Κάτι το οποίο σκοπεύει να «σηκώσει» η αντιπολίτευση το επόμενο διάστημα. Ηδη η ΝΔ ετοιμάζει την πρόταση για σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για τα capital controls και την «περήφανη διαπραγμάτευση» του 2015, η οποία, σύμφωνα με δήλωση του Κλάους Ρέγκλινγκ, στοίχισε στην Ελλάδα περί τα 100 δισ. ευρώ.
Ο εκνευρισμός στην κυβέρνηση διαφαίνεται ούτως ή άλλως και από τις αλλεπάλληλες επιθέσεις στη Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της, ενώ η αντιπολίτευση πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα και τις ερμηνεύει ως απόπειρα εκφοβισμού δικαστών και εισαγγελέων. Στις επιθέσεις αυτές, συχνά πρώτο βιολί είναι ο Παύλος Πολάκης. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας χαίρει πλέον και επισήμως της στήριξης του Πρωθυπουργού, αφού ο Τσίπρας έσπασε τη σιωπή του και δήλωσε δύο φορές μέσα σε δύο ημέρες πως… άλλοι είναι αστοιχείωτοι και όχι ο υπουργός του, όπως τον αποκάλεσαν οι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Την μήνιν των κυβερνητικών στελεχών γνώρισαν οι δικαστές του Ανώτατου Ακυρωτικού και για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών. Μόνο που και η υπόθεση αυτή γύρισε μπούμερανγκ στην κυβέρνηση με τη γνωμοδότηση του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου για επτά άδειες. Η περιβόητη γνωμοδότηση του Ινστιτούτου της Φλωρεντίας που κράδαινε ο Νίκος Παππάς εξαφανίστηκε, αλλά ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής κατηγορεί τη ΝΔ επειδή είχε ζητήσει… απεριόριστο αριθμό αδειών. Δεν υπάρχει κάτι, ωστόσο, που να ακυρώνει το γεγονός ότι η κυβέρνηση υπέστη και στον τομέα αυτό – και γενικότερα στην προσπάθειά της να ποδηγετήσει τα μέσα ενημέρωσης – μια στρατηγική ήττα.
Το ενδιαφέρον στοιχείο σε όλα αυτά είναι πως η κυβέρνηση, ως προς την επικοινωνιακή της τακτική, αφήνει σε δεύτερο πλάνο το success story που υποστηρίζει ότι υπάρχει στην οικονομία μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Αντιθέτως, υιοθετεί το δόγμα «η επίθεση είναι η καλύτερη άμυνα» και απαντά στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ με περισσότερη σκανδαλολογία. Με υποθέσεις δηλαδή από το παρελθόν, οι οποίες δίνουν έμφαση στην περίοδο Σημίτη και καταλήγουν έως τη συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ επί Σαμαρά. Οι κακές γλώσσες ωστόσο παρατηρούν ότι απουσιάζει η περίοδος 2004-2009, τροφοδοτώντας ξανά σενάρια για «υπόγειες διαδρομές» μέρους του ΣΥΡΙΖΑ με την καραμανλική πτέρυγα της ΝΔ.
Θέλει να γυρίσει σελίδα στην ατζέντα
Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», ο Τσίπρας θα επιχειρήσει να αναστρέψει το κλίμα με θετική ατζέντα. Αφετηρία θα αποτελέσει η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα γίνει εντός του μηνός και θα έχει διπλό ρόλο. Αφενός, θα λειτουργήσει ως αμορτισέρ για να απορροφήσει τους κραδασμούς από την υπόθεση Καμμένου – ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι βουλευτές και κομματικά στελέχη θα βγάλουν τα… εσώψυχά τους. Ούτως ή άλλως, όλοι γνωρίζουν ότι ο Πρωθυπουργός κρατά στα χέρια του το όπλο του ανασχηματισμού, ο οποίος είναι πολύ πιθανό να γίνει λίγο πριν ή λίγο μετά τη ΔΕΘ, δηλαδή τέλη Αυγούστου ή αρχές Σεπτεμβρίου. Οπερ σημαίνει πως και οι ίδιοι, μπροστά στο ενδεχόμενο αξιοποίησής τους στο κυβερνητικό σχήμα, δεν θα έχουν λόγο να ανοίξουν μέτωπα.
Αφετέρου, ο Τσίπρας αναμένεται να παρουσιάσει ένα πλάνο που θα κορυφωθεί στη ΔΕΘ και προβλέπει παρεμβάσεις σε ζητήματα της καθημερινότητας. Θα ανακοινώσει, π.χ., αλλαγές στον αυτοδιοικητικό χάρτη και στο εκπαιδευτικό σύστημα ή στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας κ.τ.λ. Επίσης, ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελεί η συνταγματική αναθεώρηση, η οποία προβλέπει θεσμικές αλλαγές με τις προτάσεις που κατεβάζει η επιτροπή σοφών. Ανάμεσα σε αυτές, για παράδειγμα, η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας από τον λαό ή η καθιέρωση λαϊκών δημοψηφισμάτων.
Ειδικά για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης είναι η καθιέρωση απλής αναλογικής, στα πρότυπα του εκλογικού νόμου, αλλά δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη αν θα αλλάξει ή όχι ο χρόνος διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών. Ενα σενάριο θέλει την κυβέρνηση να επαναφέρει την τετραετία, κάτι το οποίο σημαίνει ότι οι κάλπες για δημάρχους και περιφερειάρχες θα στηθούν το φθινόπωρο του 2018. Αυτό θα έδινε υπό προϋποθέσεις την ευκαιρία να λειτουργήσουν εκτονωτικά σε περίπτωση ταυτόχρονης διεξαγωγής πρόωρων βουλευτικών εκλογών. Με αυτή τη λογική μια δεύτερη κάλπη, αν οι εθνικές εκλογές γίνουν στο τέλος της τετραετίας, όπως ισχυρίζεται ο Πρωθυπουργός, μπορεί να είναι π.χ. μια κάλπη δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση, η οποία θα απορροφήσει τις αντιδράσεις και τη δυσαρέσκεια του κόσμου και θα δώσει την ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ να ελπίζει για κάτι καλύτερο στις βουλευτικές εκλογές.
Τα ΝΕΑ