Συνεχίζονται οι πρωτοβουλίες του Δήμου Ρόδου για την αξιοποίηση του Στρατοπέδου 299 στο Τσαΐρι με στόχο να μεταστεγαστούν εκεί οι υπηρεσίες του Τροχαίου Υλικού καθώς και η μεταστέγαση των ΡΟΜΑ, στον παλαιό σκουπιδότοπο.
Αυτό δήλωσε χτες σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε εκτάκτως, ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, ο οποίος μίλησε αναλυτικά και για τις επαφές που είχε στην Αθήνα με εκπροσώπους σε υπουργεία, ενώ έκανε και ιδιαίτερη μνεία στις τελευταίες κυβερνητικές εξαγγελίες για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς.
«Ερχόμαστε γι’ άλλη μια φορά στην διαπίστωση ότι τελικά, όλα τα κέντρα λήψης αποφάσεων παραμένουν στην Αθήνα και ενεργοποιούνται μόνον όταν πας εκεί και ζητήσεις είτε προσωπική επαφή είτε συνάντηση ακόμη και για απλά υπηρεσιακά θέματα. Ενδεικτικά, σας αναφέρω πως μαζί με τον υφυπουργό και βουλευτή Δωδεκανήσου κ. Νεκτάριο Σαντορινιό, είδαμε τελικά τον γ.γ. του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών κ. Δέδε –λόγω απουσίας του υπουργού κ. Σπίρτζη. Μετά την εξαγγελία που έγινε ότι θα προχωρήσει η χρηματοδότηση της νέας εισόδου της μεσογειακής χάραξης, καταφέραμε να εξασφαλίσουμε την χρηματοδότηση του αγωγού των 7χλμ. από τα διυλιστήρια στο Χαράκι μέχρι την Κάλαθο. Είναι μια δαπάνη 3.250.000 ευρώ την οποία δεν μπορεί ούτε ο Δήμος Ρόδου, ούτε η ΔΕΥΑΡ να επωμιστούν. Είναι υποχρέωση του κεντρικού κράτους. Η ΔΕΥΑΡ για τα συνοδά έργα του Φράγματος, έχει κάνει δύο διαγωνισμούς, ενώ ετοιμάζει και τρίτο (490.000 ευρώ για τα Κολύμπια, 490.000 ευρώ για το Τσαΐρι –ανεξαρτήτως των εκπτώσεων- και κοντά στα 330.000 ευρώ για τον αγωγό από το Χαράκι προς τα Στεγνά, κάτι που είναι αναγκαίο λόγω προβλημάτων στην υδροδότηση). Τελικά καταφέραμε να λάβουμε την σχετική διαβεβαίωση ότι η χρηματοδότηση θα δοθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Θα ζητήσω πάντως μέσα στην ίδια μελέτη, πέρα από τον αγωγό, να συνεχίσουμε και από την Λάρδο μέχρι το Κιοτάρι όπου υπάρχει το αντίστοιχο δίκτυο προκειμένου να καλύψουμε τις ανάγκες της Νότιας Ρόδου» ανακοίνωσε ο δήμαρχος, εκτιμώντας μάλιστα πως η όλη υπόθεση πρέπει να θεωρείται ως λήξασα.
Η μετεγκατάσταση
των ΡΟΜΑ και
το στρατόπεδο 299
Η επόμενη συνάντηση που είχε ο δήμαρχος, ήταν στην ΕΤΑΔ με τον πρόεδρό της κ. Τερζάκη, όπου ΔΕΝ τέθηκε το ζήτημα των παραλιών, λόγω του ό,τι τελούν εν αναμονή των εξελίξεων. Όπως είπε ο ίδιος, του ζήτησε να παραχωρηθεί η έκταση (η οποία έχει εξασφαλίσει ήδη όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις) για τον χώρο μετεγκατάστασης των ΡΟΜΑ, στον παλαιό σκουπιδότοπο: «Η δεύτερη αίτησή μας, που έγινε από τον Γενάρη του 2017 και περιμένουμε 6 μήνες για να πάρουμε μία βεβαίωση ότι η συγκεκριμένη έκταση δεν θα χρειαστεί να παραχωρηθεί για άλλες ανάγκες, είχε…. κολλήσει σε ένα γραφείο. Παρά τις προσπάθειες των υπηρεσιακών, παραγόντων δεν έγινε τίποτα. Έπρεπε να πάει ο ίδιος ο δήμαρχος στον πρόεδρο της ΕΤΑΔ για να ‘ξεμπλοκάρει’ το θέμα. Ευελπιστώ να λυθεί σύντομα», είπε ο δήμαρχος.
Ο κ. Χατζηδιάκος αναφέρθηκε επίσης στην παραχώρηση του στρατοπέδου 299 την οποία είχε ζητήσει ο Δήμος Ρόδου προκειμένου να στεγάσει εκεί τις υπηρεσίες και τον εξοπλισμό του Τροχαίου Υλικού: «Τα έγγραφα…. πάνε κι έρχονται αλλά φαίνεται ότι χρειάζεται προσωπική παρουσία ακόμη και γι αυτό. Αυτή την φορά, και ενώ είχαμε μια συνάντηση για κάποιο άλλο θέμα στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας κ. Βίτσα, θέσαμε κι αυτό. Έλαβα την διαβεβαίωση ότι θα προχωρήσει. Θέλω να πιστεύω ότι ο αναπληρωτής υπουργός θα είναι πιο…. γρήγορος από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας όσον αφορά αυτή την παραχώρηση. Είναι πάντως σημαντικό για εμάς, διότι εξυπηρετεί τους σχεδιασμούς του Δήμου Ρόδου, τόσο για την μεταφορά του εξοπλισμού του Τροχαίου Υλικού όσο και για την μετεγκατάσταση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας –κάτι που θα το ζητήσουμε εφόσον παραχωρηθεί ο συγκεκριμένος χώρος», ανέφερε ο δήμαρχος.
Η διοργάνωση του ‘Σιρκουί’
Ο δήμαρχος αναφέρθηκε επίσης στην διοργάνωση του ‘Σιρκουί’ –το οποίο για φέτος είναι αδύνατον να πραγματοποιηθεί λόγω προβλημάτων- λέγοντας πως ζήτησε να παραχωρηθεί το αεροδρόμιο των Μαριτσών για να γίνει εκεί κάποιος άλλος αγώνας μηχανοκίνητου αθλητισμού, που θα εντάσσεται στην διοργάνωση: «Πήραμε την σχετική έγκριση από τον κ. Βίτσα για το θέμα και μάλιστα μέχρι τις 20 του μηνός θα δοθεί συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα για να ανακοινωθεί ότι θα γίνει ο αγώνας στην Ρόδο. Ταυτόχρονα θα γίνει ένας αγώνας στο Τατόι καθώς και ένας ακόμη αγώνας στις 29 Οκτωβρίου στην Ρόδο» είπε ο δήμαρχος.
Η υπόθεση με τους
β/ν σταθμούς
Έντονη πάντως ήταν η αντίδραση του δημάρχου σχετικά με τις εκταμιεύσεις πόρων από ευρωπαϊκά προγράμματα για να καλυφθεί το σύνολο των αναγκών λειτουργίας των βρεφονηπιακών σταθμών: «Πάντα υπήρχε ένα πρόβλημα και όπου δεν μπορούσε να ανταποκριθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, υπήρχε χρηματοδότηση μέσω του ΙΤΕΠ για τις δομές. Φέτος υπάρχει μια δυσκολία. Θεωρώ πάντως πως είναι μια κρατική υποχρέωση –η λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών, και των νηπιαγωγείων, είναι καθαρά ζήτημα του κράτους να τα χρηματοδοτήσει. Εμένα με ενόχλησαν κάποιες ‘άστοχες’ δηλώσεις από το υπουργείο, ότι οι Δήμοι θα πρέπει να κάνουν δομές β/ν για να εξυπηρετήσουν καλύτερα τους πολίτες. Πολιτική θα κάνουμε όταν θα εξυπηρετούμε τους πολίτες. Θέλω να αναφέρω πως ο Δήμος Ρόδου έχει ολοκήρώσει μελέτες για δημιουργία β/ν σταθμών κι ενός νηπιαγωγείου: είναι ο β/ν σταθμός στην Ιαλυσό, στα Κοσκινού (δεν εντάχθηκε ακόμη αλλά επίκειται η ένταξή του) καθώς και στην Μεσαιωνική Πόλη –όπου είναι απόλυτα αναγκαία η δημιουργία του- καθώς και το νηπιαγωγείο της Παστίδας. Οι Δήμοι, λοιπόν, κάνουν καλά την δουλειά τους και φτιάχνουν μελέτες. Η χρηματοδότηση όμως, είναι ευθύνη της Πολιτείας».
Ο δήμαρχος δήλωσε πως υπάρχει ήδη πρόβλημα με την κατάργηση του 6θέσιου δημοτικού σχολείου της Μεσαιωνικής Πόλης, που έγινε 3θέσιο.
«Είναι σημαντικό για την κοινωνία να λειτουργεί το δημοτικό σχολείο και αν θα προσπαθήσουν κάποιοι να το καταργήσουν, εμείς δεν θα το επιτρέψουμε», όπως ξεκαθάρισε.
Αναφέρθηκε ακόμη, στην πρόσφατη επίσκεψη της υπουργού κας Θεανώς Φωτίου όπου η ίδια εξήγγειλε την δημιουργία ενός ΚΔΑΠ μέσα στην πόλη και αντί να γίνει αυτό, γίνονται άλλες κινήσεις.
«Στα θέματα παιδείας και υγείας όλες οι δυνάμεις θα πρέπει να είναι ενωμένες…» κατέληξε ο δήμαρχος.