Συνέντευξη στην
Πέγκυ Ντόκου
Το γεγονός πως “Η Ελλάδα είναι απούσα από τις πραγματικές μάχες” και την επιτακτική ανάγκη να γίνουν εκλογές, υπογραμμίζει σήμερα σε συνέντευξή της στην “δημοκρατική”, η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής της “Ελιάς” και επικεφαλής για την Ελλάδα στην Προοδευτική Συμμαχία των Σοσιαλδημοκρατών, κα Εύα Καϊλή.
Επιπλέον, μιλάει για το μεταναστευτικό με αφορμή την πρόσφατη σύνοδο κορυφής των ευρωπαίων ηγετών, ενώ εμφανίζεται αισιόδοξη για την πορεία του “Κινήματος Αλλαγής” -ειδικά μετά και τις τελευταίες εξελίξεις. Η κα Καϊλή πάντως, τονίζει πως η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει κανέναν λόγο να πανηγυρίζει για την έξοδο από τα Μνημόνια από την στιγμή που υπάρχει ακόμη πραγματικό πρόβλημα στην ελληνική οικονομία.
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κυρία Καϊλή θα ήθελα να ξεκινήσουμε από τις πρόσφατες εξελίξεις με την Σύνοδο για το Μεταναστευτικό. Σας ικανοποιούν οι αποφάσεις που ελήφθησαν για το ζήτημα –κυρίως όσον αφορά την χώρα μας;
Το μεταναστευτικό είναι ένα ζήτημα που μας απασχολεί εδώ και καιρό και από ότι φαίνεται θα μας απασχολεί για δεκαετίες. Οι δυσκολίες εξεύρεσης μιας συνολικής λύσης, οφείλονται στην απροθυμία των χωρών του Βίζενγκραντ, να δουν το ζήτημα ως Ευρωπαϊκό, και όχι ως πρόβλημα μόνο των χωρών εισόδου (Ελλάδας και Ιταλίας), ενώ ασκούνται πολιτικές πιέσεις στο εσωτερικό της Γερμανίας, και φυσικά η δική μας κυβέρνηση πορεύεται άνευ συγκεκριμένου σχεδίου. Η πρόσφατη Σύνοδος έδειξε τις διαφορετικές προσεγγίσεις που υπάρχουν, αλλά και την διάθεση του ΕΚ και της Επιτροπής κυρίως, να αναγνωρίσουν πως το βάρος πρέπει να το αναλάβουν όλες οι χώρες της ΕΕ. Άλλωστε είδατε πως ο Πρόεδρος Τουσκ έγινε δέκτης έντονης κριτικής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αυτήν την εβδομάδα. Το προτεινόμενο σχέδιο για δημιουργία κέντρων υποδοχής σε Τουρκία και Αφρική, είναι ίσως μέρος μιας λύσης που μάλιστα μπορεί να μας γυρίσει μπούμερανγκ καθώς μια χώρα, όπως η Τουρκία, που χρησιμοποιεί το μεταναστευτικό σαν απειλή, θα βρεθεί ακόμα με μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη. Αυτό που είναι απαραίτητο, ειδικά για την Ελλάδα και την Ιταλία είναι να ολοκληρωθεί η εν εξελίξει διαδικασία διαπραγμάτευσης του Δουβλίνο 4 και να αλλάξουν τα όσα, αδίκως ισχύουν, για τις χώρες εισόδου με νόμιμες διόδους αλλά και ισχυρό έλεγχο στα Ευρωπαϊκά σύνορα μας.
• Πώς εκτιμάτε ότι θα εξελιχθεί η υπόθεση με το Μακεδονικό; Οι αντιδράσεις του κόσμου πληθαίνουν καθημερινά στην Ελλάδα και η κυβέρνηση φαίνεται να παρακολουθεί με αμηχανία. Έπρεπε να γίνει η Συμφωνία των Πρεσπών και πώς θα εξελιχθεί κατά την άποψή σας;
Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι και ενωμένοι σε κάθε σημαντικό εθνικό θέμα, δεν επιτρέπεται να εξαντλούμαστε σε λαϊκισμούς και επικοινωνιακές φιέστες. Παρόλα αυτά, αν κάποιος διαφωνεί με την συμφωνία που έφερε η κυβέρνηση δεν είναι εθνικιστής ούτε φασίστας όπως χαρακτηρίζουν με τεράστια ευκολία εμάς που εκδηλώσαμε εξαρχής την ανησυχία μας για τις επικίνδυνες πτυχές μιας βιαστικής συμφωνίας. Είπα από την αρχή ότι μία κακή λύση ανοίγει περισσότερα θέματα από όσα κλείνει. Το όνομα είναι δευτερεύον ζήτημα. Πρώτα έρχεται η ταυτότητα, το έθνος και οι διεκδικήσεις είτε με αλυτρωτισμούς είτε σε πρακτικά ζητήματα όπως ποια θα είναι η ονομασία των Ελληνικών προϊόντων Μακεδονικής προέλευσης. Γιατί θα πρέπει όσοι είμαστε Μακεδόνες να εξηγούμε ότι είμαστε από την Ελληνική Μακεδονία; Θέλω όσο κανείς να λυθεί το ζήτημα και να απελευθερώσει τη χώρα μας από ένα αγκάθι, αλλά αυτό δεν προϋποθέτει συμβιβασμούς πάνω σε ανεδαφικές αξιώσεις ειδικά ενώ εμείς είμασταν σε θέση ισχύος. Η δημιουργία τετελεσμένων και η ναρκοθέτηση του μέλλοντος μας δείχνει πως η συμφωνία ήταν βιαστική, ένα λάθος, από λάθος ανθρώπους. Αυτή την αγωνία και θέση διατύπωσα από την αρχή, αυτός είναι ο λόγος που πήγα στο συλλαλητήριο και αυτή είναι και η θέση της πατριωτικής προοδευτικής παράταξης μας και η επίσημη θέση του Κινήματος Αλλαγής και της προέδρου μας.
• Πρόσφατα, εκφράστηκε ικανοποίηση για τη συνολική συμφωνία για την Ελλάδα, στην οποία κατέληξε το Eurogroup –με τις σχετικές δηλώσεις των ευρωπαίων εταίρων για το ελληνικό πρόγραμμα. Θα καταφέρει η χώρα να σταθεί στα πόδια της και να βγει από τα Μνημόνια, όπως λέει ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας;
Όπως περιέγραψα και στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν υπάρχει κανένας λόγος να πανηγυρίζει για μία συμφωνία που υποθηκεύει την Ελληνική περιουσία για εκατό χρόνια, επιβάλλει στη πραγματική οικονομία έλλειμμα 3,5% -καθώς σε συνθήκες ύφεσης το δημοσιονομικό πλεόνασμα της κυβέρνησης είναι το έλλειμμα της πραγματικής οικονομίας, και παράλληλα όταν ο “δημοσιονομικός χώρος 8 δις” είναι ένα τερατούργημα από την φοροκλοπή της πραγματικής οικονομίας, την κλοπή των συντάξεων και την εσωτερική παύση πληρωμών στον ιδιωτικό τομέα. Ήταν μία ακόμα διαπραγματευτική αποτυχία. Δεν επέτυχε ουσιαστική απομοίωση χρέους, και πολύ περισσότερο δεν κατάφερε να κεφαλαιοποιήσει την πρόταση Μακρόν για αποπληρωμές με ρήτρα ανάπτυξης. Πρόκειται για την είσοδο της Ελλάδας σε ένα μνημόνιο (ή αλλιώς “επιτήρηση”) για σαράντα χρόνια χωρίς δόσεις με κάποιες δόσεις ρευστότητας για την προεκλογική καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ τους επόμενους μήνες. Το Κίνημα Αλλαγής θα είναι κοντά στους εργαζομένους, τους συνταξιούχους και την πραγματική οικονομία απέναντι στις κοινωνικές αδικίες που ο ΣΥΡΙΖΑ καταστρέφει αργά και σταθερά με τη πολιτική του.
• Πώς κρίνετε τις εξελίξεις στο “Κίνημα Αλλαγής”; Θα έχουμε μια νέα σελίδα ή θα μπει σε επικίνδυνη περιδίνηση;
Νομίζω ότι οι 212.000 πολίτες που έδωσαν το «παρών» στις ανοιχτές μας διαδικασίες έδωσαν ένα μήνυμα συμπόρευσης σε κάτι καινούριο, προοδευτικό και συλλογικό. Το Κίνημα θα είναι ο βασικός εκφραστής των προοδευτικών δυνάμεων για την ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο και έμφαση στην ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας, ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, εξορθολογισμό του φορολογικού συστήματος, με τις δυνατότητες που φέρνουν οι νέες τεχνολογίες για μια ενιαία ευρωπαϊκή ψηφιακή οικονομία, την άμεση άρση των αδικιών που επιβάλλονται στα αδύναμα στρώματα και στους συνταξιούχους. Η χώρα μας πρέπει να αρχίσει να παράγει πλούτο όσο το δυνατόν συντομότερα για να επιτύχουμε τους στόχους μας στην διανεμητική πολιτική που θα αυξήσει τη ποιότητα ζωής των πολιτών άμεσα και δίκαια. Όταν οι άλλοι πρόβαλαν σαν μαθητευόμενοι μάγοι ανόητες εναλλακτικές με προγράμματα στο Ζάππειο και στη Θεσσαλονίκη, το Κίνημα ήταν το μοναδικό σοβαρό πολιτικό κόμμα που είπε αλήθειες από την σωστή μεριά της εξίσωσης. Έτσι και θα πορευτούμε με πυξίδα το εθνικό συμφέρον.
• Με τις δηλώσεις Καμμένου (μετά τις συνεχείς αποχωρήσεις των στελεχών των ΑΝΕΛ) εσείς πιστεύετε ότι θα έχουμε πολιτικές εξελίξεις;
Πιστεύω ότι κάθε μέρα που μένει το αυτό το εθνικολαϊκιστικό μόρφωμα στην εξουσία, χάνουμε πολύτιμο χρόνο. Αυτή η κυβέρνηση δεν είχε ποτέ πολιτική συνάφεια. Δρούσε σε ένα παράλληλο σύμπαν που αύξανε τον λογαριασμό στον Έλληνα πολίτη και οδηγούσε στον αφελληνισμό της επιχειρηματικότητας. Η Ελλάδα είναι παντελώς απούσα από την νέα Ευρωπαϊκή Αρχιτεκτονική. Έχετε ακούσει ποια είναι η θέση της Ελλάδας στη Κοινή Δημοσιονομική Πολιτική; Ποια είναι η θέση της Ελλάδας στο καινούριο Πολυετές Χρηματοδοτικό Πλαίσιο; Ποια είναι η θέση της Ελλάδας στην επόμενη φάση της Ευρωπαϊκής Ενσωμάτωσης, όπως αυτή περιγράφτηκε στη θέση των Πέντε Προέδρων; Αν δεν έχετε ακούσει, σημαίνει ότι η Ελλάδα είναι απούσα από τις πραγματικές μάχες. Οι ευρωβουλευτές προσπαθούμε να καλύψουμε την απουσία της Ελλάδας από αυτές τις διαδικασίες που θα κρίνουν τη θέση της πατρίδας μας στα επόμενα 30 χρόνια. Για εμένα που ζω από μέσα την ανεπάρκεια εθνικών πολιτικών, είναι πραγματικά απογοητευτική, και εύχομαι να υπάρξουν άμεσα εξελίξεις. Οι εκλογές πρέπει να γίνουν άμεσα για να τεθούν τα πραγματικά διλήμματα πολιτικής. Όχι τα επικοινωνιακά ξεσπάσματα. Επιτέλους πρέπει να γίνουν “πολιτικές εκλογές” και όχι συγκρούσεις αφηγημάτων και συνθημάτων. Θα είναι ο καταλύτης της επιτάχυνσης των γεγονότων ο κ. Καμένος; Μα ναι… ίσως “ρίξει την κυβέρνηση” μία μέρα πριν τη λήξη της θητείας της.