Συνέντευξη
στην Πέγκυ Ντόκου
Την αισιοδοξία του ότι το Κίνημα Αλλαγής όχι μόνον θα ξεπεράσει τα προβλήματά του αλλά και ότι θα εξελιχθεί σε πρωταγωνιστή της πολιτικής ζωής στην Ελλάδα, εκφράζει σε συνέντευξή του στην “δημοκρατική” ο πρώην υπουργός του Πασοκ κ. Κοσμάς Σφυρίου.
Οσον αφορά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, υποστηρίζει ότι είναι δύσκολο να τις προκηρύξει ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας στην δεδομένη περίοδο, εάν δεν έχει βάσιμες ελπίδες νίκης ενώ σχετικά με την συμφωνία στην οποία κατέληξε ο κ. πρόσφατα το Eurogroup, ο κ. Σφυρίου δηλώνει κατηγορηματικά ότι “Ο πρωθυπουργός την «βάπτισε» καθαρή έξοδο από τα μνημόνια αφού έχει ήδη ψηφίσει – με νόμο – τα επόμενα μνημονιακά μέτρα μέχρι και το 2060 προσπαθώντας γι ακόμη μια φορά, όπως κάνει πάντα στα 3,5 χρόνια που κυβερνά, με ωραία λόγια, να «σκεπάσει» αυτά που πράττει….”
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Σφυρίου, θα ήθελα να ξεκινήσουμε από τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής. Γράψατε, ότι δεχθήκατε με… ανακούφιση την αποχώρηση του Στ. Θεοδωράκη, ενώ αποχώρησε και ο Γιάννης Ραγκούσης. Πώς εκτιμάτε, ότι θα εξελιχθεί η κατάσταση, από τώρα και στο εξής; Ανησυχείτε για την παράταξη;
Με ξεκάθαρες πολιτικές και προγραμματικές θέσεις (χωρίς την σύγχυση, που προκαλούσαν οι συνεχείς δημόσιες διαφοροποιήσεις του κ. Σταύρου Θεοδωράκη) και με ανοικτή πολιτική δράση – κοντά στην κοινωνία και στα προβλήματά της – το Κίνημα Αλλαγής θα εξελιχθεί σε πρωταγωνιστή της πολιτικής ζωής στην Ελλάδα.
• Μετά τις δηλώσεις Πάνου Καμμένου (τις συνεχείς αποχωρήσεις στελεχών των ΑΝ.ΕΛ) και την σημερινή κατάσταση στην πολιτική της χώρας μας, εκτιμάτε ότι θα έχουμε σύντομα πολιτικές εξελίξεις (εκλογές);
Ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α – ΑΝ.ΕΛ επαίρεται για την… συμφέρουσα (;) για την Ελλάδα, όπως ισχυρίζεται, συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, της ίδιας κυβέρνησης (!) επιμένει, ότι η συμφωνία είναι κακή και βλαπτική (!) για την Ελλάδα και δηλώνει, ότι όταν έλθει για κύρωση στην ελληνική Βουλή (φθινόπωρο, άνοιξη, άραγε πότε;), οι ΑΝ.ΕΛ δεν θα την ψηφίσουν και θα την «οδηγήσουν» στην κρίση του ελληνικού λαού. Αν βέβαια πράξει αυτά που λέει ο κ. Πάνος Καμμένος, να ένας λόγος αναγκαστικών πρόωρων εκλογών. Εγώ υποστηρίζω, ότι επιβάλλεται να γίνουν πρόωρες εκλογές και για τον λόγο που προβλέπει η παράγραφος 2, του άρθρου 41 του Συντάγματος («…προκειμένου να αντιμετωπιστεί εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας…»), την οποία επικαλέστηκαν, τόσο ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το 1977, όσο και ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1985, για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Υποστηρίζω, ότι ο κ. Τσίπρας έχει χρέος να πράξει το ίδιο, για το λεγόμενο «μακεδονικό» ζήτημα. Όμως, πάγια τακτική των πρωθυπουργών – διεθνώς, αλλά και των Κ. Καραμανλή και Α. Παπανδρέου – είναι, πως προκηρύσσουν πρόωρες εκλογές, αν έχουν βάσιμες ελπίδες να τις κερδίσουν. Αν ο κ. Τσίπρας δεν «βλέπει» βάσιμες ελπίδες νίκης, δεν θα θέλει να πάθει, ό,τι και οι πρωθυπουργοί Ρέντζι (της Ιταλίας) και Κάμερον (της Βρετανίας), κατά τις πρόωρες ψηφοφορίες στις χώρες τους.
• Θα ήθελα το σχόλιό σας για τις δημοσκοπήσεις. Αισιοδοξείτε, ότι θα λάβετε στις εκλογές, περισσότερα απ’αυτά που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, διψήφιο ποσοστό; Εν τέλει, ποιος είναι ο στόχος σας;
Ναι, αισιοδοξώ. Ο στόχος του Κινήματος Αλλαγής είναι, να πρωταγωνιστήσει κατά την επόμενη περίοδο, όχι μόνο με διψήφιο ποσοστό εμπιστοσύνης των πολιτών, με αυτόνομη πορεία (χωρίς να ετεροπροσδιορίζεται, ούτε από τη Ν.Δ, ούτε από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α), αλλά και με τις προγραμματικές θέσεις, που ψήφισε το ιδρυτικό συνέδριο. Με ισχυρό Κίνημα Αλλαγής, θα αποτραπεί ο διχασμός, που προκαλεί στην κοινωνία η ακραία πόλωση μεταξύ Ν.Δ και ΣΥ.ΡΙΖ.Α (την είδαμε και προχθές στο Κοινοβούλιο).
Στην διαδικασία των διερευνητικών εντολών, για τον σχηματισμό κυβέρνησης, το Κίνημα Αλλαγής – και κατά την εντολή που θα λάβει, αλλά και πριν απ’ αυτήν – θα υποστηρίξει την απόλυτα αναγκαία στρατηγική: της εθνικής συνεννόησης των πολιτικών ηγεσιών και της εθνικής ομοψυχίας της κοινωνικής βάσης.
Για την επόμενη περίοδο (αφού 20 Αυγούστου λήγει και η τρίτη δανειακή σύμβαση της χώρας μας), το κάθε κόμμα να αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί, για την πορεία της Ελλάδας κατά την επόμενη περίοδο. Με προγραμματική συμφωνία: για προοδευτικές, σύγχρονες μεταρρυθμίσεις, για δίκαιη ανάπτυξη, για άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, για διακυβέρνηση με αναβάθμιση των θεσμών της Δημοκρατίας κ.λ.π.
• Πρόσφατα, εκφράστηκε ικανοποίηση, για την συμφωνία που κατέληξε το Eurogroup – με τις δηλώσεις των ευρωπαίων εταίρων για το ελληνικό πρόγραμμα. Θα καταφέρει η χώρα μας, να σταθεί στα πόδια της και να βγει από τα μνημόνια, όπως λέει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας;
Αν ολοκλήρωνε την τελευταία αξιολόγηση (από την οποία παραιτήθηκε ο κ. Τσίπρας…) του δεύτερου ελληνικού προγράμματος, η χώρα θα είχε βγεί από το 2015. Όμως, η ανεδαφική, καταστροφική πολιτική που ακολούθησε, μέχρι να κάνει την «κωλοτούμπα», έφερε: την τρίτη δανειακή σύμβαση, πρόσθετο κόστος – για τον ελληνικό λαό πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, τα capital controls και φυσικά τα σκληρά μέτρα του τρίτου μνημονίου.
Τώρα, που τελειώνει η τρίτη δανειακή σύμβαση, για να «σταθεί η χώρα μας στα πόδια της» και να βγει από τα μνημόνια, απόλυτα αναγκαία προϋπόθεση είναι, να επιτυγχάνει ανάπτυξη επί σειράν ετών.
Ανάπτυξη, που όσο κι αν την «εξορκίζει» ο πρωθυπουργός, δεν επιτυγχάνεται. Γιατί το αποσιωπά ο κ. Τσίπρας; Γιατί, με τόση επιδείνωση των φορολογικών βαρών και με capital controls (και τα δύο έγιναν επί των ημερών του), οι απαιτούμενες επενδύσεις και η ανάπτυξη δεν έρχονται.
Όμως, ο πρωθυπουργός έχει αναγορεύσει ως ύψιστης σημασίας ζήτημα, την προσπάθειά του, να δημιουργήσει ευνοϊκές εντυπώσεις, με επικοινωνιακά τεχνάσματα. Ενώ αποσιωπά την ουσία των ζητημάτων. Ας αναφερθώ σε δύο επίκαιρα παραδείγματα:
Γίνεται, στο πρόσφατο Eurogroup, μια θετική επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής χρέους και πανηγυρίζει στο Ζάππειο, για να εντυπωσιαστεί ο λαός, για τη δήθεν μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησής του. Αποσιωπά όμως, ότι αυτή η επιμήκυνση αφορά μόνο στο 1/3 του δημοσίου χρέους (ξέρετε, εκείνου του «παράνομου και επονείδιστου», που θα το διέγραφε – μονομερώς – ο κ. Τσίπρας…) Αποσιωπά ακόμη, ότι απορρίφθηκε η γαλλική πρόταση, που πρόβλεπε μεγαλύτερη επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, αν συνέχιζε να υστερεί η ανάπτυξη.
Και βέβαια το κορυφαίο επικοινωνιακό τέχνασμα: την λήξη της τρίτης δανειακής σύμβασης, ο πρωθυπουργός την «βάπτισε» καθαρή έξοδο από τα μνημόνια. Και το κάνει αυτό, αφού έχει ήδη ψηφίσει – με νόμο – τα επόμενα μνημονιακά μέτρα (τουλάχιστον 5,2 δις ευρώ), για την περίοδο 1/1/2019 – 31/12/2022 και τα πρωτογενή πλεονάσματα (προϊόν της υπερφορολόγησης), μέχρι και το 2060!
Ο πρωθυπουργός, ακόμη μια φορά, όπως κάνει πάντα στα 3,5 χρόνια που κυβερνά, προσπαθεί με ωραία λόγια, να «σκεπάσει» αυτά που πράττει.