Ειδήσεις

Βασικοί κανόνες προετοιμασίας βρεφικού φαγητού για ασφαλή κατανάλωση

Γράφει η Μαρία Τσομπανοπούλου
Γεωπόνος- Τεχνολόγος τροφίμων

Η ασφαλής προετοιμασία του βρεφικού φαγητού στο σπίτι παίζει σημαντικό ρόλο για την διατροφή των παιδιών στην βρεφική ηλικία, η οποία είναι κρίσιμη όχι μόνο για να λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά των τροφών τους αλλά και για να παραμένουν ασφαλή με στόχο την αποφυγή έκθεσης σε μικροβιακές μολύνσεις.
Ο κακός χειρισμός των τροφίμων, η κακή προετοιμασία αλλά και οι λάθος χειρισμοί κατά την διάρκεια της συντήρησης τους έχουν σαν αποτέλεσμα να οδηγήσουν σε επιμολύνσεις καθώς επίσης και στην ανάπτυξη των μικροοργανισμών.
Οδηγίες επιλογής των συστατικών:
• Η ποιότητα των υλικών, προτιμότερο είναι να χρησιμοποιούνται νωπά τρόφιμα. Στην περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό τότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατεψυγμένα ή κονσερβοποιημένα τρόφιμα. Ιδιαίτερη προσοχή, πρέπει να δείχνετε στα φρούτα και τα λαχανικά τα οποία έχουν υποστεί μεταποίηση καθώς θα πρέπει να αναγράφεται στην ετικέτα συσκευασίας τους ότι είναι δίχως προσθήκη ζάχαρης ή αλατιού.
• Να ελέγχετε τον χώρο διάθεσης των προϊόντων αν είναι δροσερός καθώς επίσης τα ευαίσθητα τρόφιμα που πρόκειται να αγοράσετε αν διατηρούνται στην σωστή θερμοκρασία τους. Τέλος, να ελέγχετε τον χώρο υγιεινής και αν υπάρχουν πιθανές εστίες μόλυνσης εντός αυτών.
• Έλεγχος ημερομηνίας λήξεως καθώς επίσης όλα όσα αναγράφονται στην ετικέτα των τροφίμων αλλά και τις οδηγίες συντήρησης και αποθήκευσης αυτών.
Τρόφιμα που εγκυμονούν κινδύνους για τα μωρά:
• Αποφεύγετε, να χρησιμοποιείτε συσκευασμένες τροφές οι οποίες δεν αναγράφουν στην ετικέτα τους επαρκή στοιχεία όσον αφορά το περιεχόμενο τους ή συσκευασίες που δεν φέρουν ετικέτες στο εξωτερικό τους, καθώς επίσης και συσκευασίες που έχουν υποστεί φθορά με εμφανή σημάδια σκισίματος.
• Γαλακτομικά προϊόντα τα οποία έχουν παρασκευαστεί από παστεριωμένο γάλα μπορούν να αποτελούν φορείς βακτηριδίων.
• Η κακή συντήρηση αλλά και η λαθεμένη αποθήκευση κονσερβοποιημένων τροφών καθίστανται ικανή στο να δημιουργήσει διόγκωση, διαρροή αλλά και σκουριά σε κουτιά ή βάζα.
• Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε συσκευασμένα τρόφιμα όπου στις ετικέτες αυτών δεν αναγράφονται επαρκή στοιχεία όσον αφορά το περιεχόμενο τους ή ακόμη δεν φέρουν ετικέτες.
• Μέλι: παρόλο που θεωρείται σημαντική τροφή θα πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση αυτού σε παιδιά κάτω των 12 μηνών διότι έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος αλλαντίασης (βαριά τοξική δηλητηρίαση)
• Οι κονσερβοποιημένες (σπιτικές τροφές) μπορεί να κρύβουν βλαβερά βακτήρια και αυτό οφείλεται στην μη σωστή διαδικασία κονσερβοποίησης.

Βασικοί κανόνες
προετοιμασίας των
βρεφικών τροφίμων
Επειδή τα βρέφη ανήκουν στην κατηγορία υψηλού κινδύνου είναι πολύ εύκολο να προσβληθούν από τις διατροφικές μολύνσεις σε σχέση με τα μεγαλύτερα παιδιά αλλά και τους ενήλικες. Παρακάτω ακολουθούν οι βασικοί κανόνες για την προετοιμασία τους και την αποφυγή κινδύνου μόλυνσης.
• Να δείχνετε ιδιαίτερη σχολαστικότητα κατά το πλύσιμο των χεριών σας περί 20sec ανάμεσα στα δάχτυλα και κάτω από τα νύχια διότι αποτελούν εστία μόλυνσης και όχι μόνο επιφανειακά αλλά ακόμη και όλου του εξοπλισμού που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί κατά την προετοιμασία των τροφίμων.
• Να χρησιμοποιείτε ξεχωριστές σανίδες κοπής για τα ευπαθή/ ευαλλοίωτα τρόφιμα: ωμά κρέατα, ωμά πουλερικά και ωμά ψάρια ώστε να αποφευχθεί η μόλυνση μεταξύ αυτών.
• Να πλένετε πολύ καλά τα φρούτα και τα λαχανικά με καθαρό τρεχούμενο νερό.
• Τα ωμά κρέατα, ωμά πουλερικά και ωμά ψάρια θα πρέπει να αποθηκεύονται στο πιο ψυχρό σημείο του ψυγείου σας αμέσως μετά την αγορά τους.
• Το μαγειρεμένο φαγητό δεν θα πρέπει να παραμένει σε θερμοκρασία δωματίου για πάνω από 2 ώρες ή πάνω από 1 ώρα όταν οι θερμοκρασίες είναι υψηλές.
• Η αποθήκευση για τα κρέατα, τα αυγά, τα πουλερικά και τα ψάρια όταν έχουν προπαρασκευαστεί δεν θα πρέπει να μένουν στο ψυγείο για περισσότερο από 24 ώρες και 48 ώρες για λαχανικά και φρούτα.
Τέλος, για τον καλύτερο έλεγχο των τροφίμων που έχετε προπαρασκευάσει όταν πρόκειται να τοποθετηθούν στην κατάψυξη , καλό είναι να αναγράφεται η ημερομηνία αποθήκευσης σε μία ετικέτα/ αυτοκόλλητο ώστε να μην ξεπερνάται η συνιστάμενη χρονική διάρκεια του μήνα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου