Ειδήσεις

Χάνουμε τους Ρώσους, κερδίζουμε τους Τούρκους

Η εκρηκτική αύξηση της τουριστικής ζήτησης από τη Ρωσία την κατέταξε πέρσι μέσα στην πρώτη πεντάδα των πλέον ανερχόμενων αγορών παγκοσμίως, καταγράφοντας σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού αύξηση 25% στις δαπάνες και αγγίζοντας συνολικά τα 54 δισ. δολάρια. Η Ελλάδα κέρδισε σημαντικό μερίδιο της ρωσικής πίτας φτάνοντας στην τρίτη θέση των πιο δημοφιλών προορισμών στις προτιμήσεις των Ρώσων τουριστών.
Στον αντίποδα, η αύξησης της κίνησης από τη γειτονική Τουρκία ήταν τα τελευταία χρόνια αργή αλλά σταθερή. Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα υποδέχτηκε πέρσι 831 χιλ. Τούρκους τουρίστες, 230 χιλ. δηλαδή περισσότερους σε σύγκριση με το 2012 (αύξηση 38%). Παρά το γεγονός πως η γειτονική χώρα δεν συμπεριλαμβάνεται συχνά στις βασικές αγορές- στόχους τους ελληνικού τουρισμού, οι αφίξεις από την Τουρκία εκτιμάται φέτος ότι θα αγγίξουν τα ποσοστά των Ρώσων, με τους επιχειρηματίες των Δωδεκανήσων, της Λέσβου, της Χίου, αλλά και της Θεσσαλονίκης να σημειώνουν πως οι φετινές απώλειες από τη ρωσική αγορά, θα αντισταθμιστούν από τις τουρκικές εισπράξεις.

Είναι ενδεικτικό, πως μόνο τον Ιούλιο στη Μυτιλήνη έφτασαν 11 χιλ. Τούρκοι τουρίστες, οι διπλάσιοι σχεδόν σε σχέση με πέρσι, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου, το 35% των αφίξεων σημειώθηκε τις πέντε τελευταίες ημέρες του μήνα, λόγω της τετραήμερης αργίας που ισχύει στην Τουρκία για το Μπαϊράμι. Την ίδια ώρα, περισσότεροι από 1.500 Τούρκοι τουρίστες κατακλύζουν κάθε Σαββατοκύριακο τα ξενοδοχεία και τις επιχειρήσεις του νησιού, εκμεταλλευόμενοι το πρόγραμμα γρήγορης και απλουστευμένης διαδικασίας ελέγχου διαβατηρίων που ισχύει στη Λέσβο για τους επιβάτες κρουαζιέρας. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως η τουριστική μαρίνα της Μυτιλήνης βρίσκεται για τα επόμενα σαράντα χρόνια στα «χέρια» του Τούρκου μεγιστάνα Ραχμί Κοτς, μετά την κοινοπραξία της τουρκικής Setur Servis Turistik με τη Folli Follie το 2012, μια κίνηση που στρώνει γέφυρες τουριστικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Στη Χίο, οι αφίξεις Τούρκων τουριστών ξεπέρασαν τον προηγούμενο μήνα τις 14 χιλ., 30% δηλαδή περισσότερες από τις αφίξεις στη Λέσβο. Όπως σημειώνουν οι επιχειρηματίες των νησιών, πρόκειται στην πλειονότητα τους για τουρίστες μεσαίου και υψηλού εισοδηματικού επιπέδου, που κάνουν ψώνια στις τοπικές αγορές και συχνάζουν σε ακριβά εστιατόρια. Το γεγονός μάλιστα πως το φαγητό στην Ελλάδα είναι κατά 30% φθηνότερο σε σύγκριση με την Κωνσταντινούπολη, ανεβάζει κατά πολύ την αγοραστική δύναμη των γειτόνων.

Οι VIP Τούρκοι όμως συγκεντρώνονται στα Δωδεκάνησα και ειδικά στη Σύμη, η οποία έγινε ευρέως γνωστή τα τελευταία χρόνια και λόγω της προβολής από Τούρκους ηθοποιούς που την επέλεξαν για τις διακοπές τους. Τα κότερα µε την ηµισέληνο κατακλύζουν το νησί των Δωδεκανήσων, με το νησί να έχει χαρακτηριστεί «η Μύκονος των Τούρκων». Όπως τονίζουν οι επιχειρηματίες, οι μισές χλιδάτες θαλαμηγοί ανήκουν σε Τούρκους, οι οποίοι έχουν δημιουργήσει ένα μικρό οικονομικό θαύμα στο νησί.

Κερδισμένη από τη σημαντική κίνηση από την Τουρκία βγαίνει και η πόλη της Θεσσαλονίκης. Η άλλοτε άδεια κατά τους καλοκαιρινούς μήνες συμπρωτεύουσα κατέγραψε στο εξάμηνο αύξηση 21,7% στις διανυκτερεύσεις Τούρκων (34.753 φέτος – 28.556 πέρυσι), που τώρα αποτελούν τη δεύτερη πιο πολύτιμή αγορά για επιχειρηματίες και ξενοδόχους.

Βίκυ Κουρλιμπίνη
Πηγή:www.capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου