Ειδήσεις

«Μαχαίρι» και στα επιδόματα ατόμων με σοβαρή αναπηρία!

«Θαύματα» κάνει η επιτροπή του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) του ΙΚΑ ΕΤΑΜ και στη Ρόδο, αφού κατόρθωσε σε μια περίσταση να «γιατρέψει» γυναίκα με βαριά τετραπληγία και σκλήρυνση κατά πλάκας, που βεβαιωνόταν στα τελευταία 13 έτη με 89% αναπηρία και σε μια δεύτερη, γυναίκα με ανίατη ασθένεια (μια από της 26 σ’ όλη τη χώρα), που βεβαιωνόταν με αναπηρία 67%!

Eπιδόματα, συντάξεις και παροχές κόβονται, όπως φαίνεται, «μαχαίρι» από τις επιτροπές, που υπερβάλλουν εαυτόν, ορισμένες φορές γελοιοποιώντας την ίδια την ιατρική επιστήμη, προκειμένου να πιάσουν τον στόχο του ΟΟΣΑ, που προβλέπει ότι οι αναπηρικές συντάξεις πρέπει να πέσουν στο 5% των συνολικών συντάξεων και ταυτόχρονα για να μειώσουν τα κόστη του ΙΚΑ στην εποχή του μνημονίου!

Πίσω από τους στόχους και τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης, του ΟΟΣΑ, της ΕΕ για τα άτομα με αναπηρία, για τα επιδόματα και τις συντάξεις αναπηρίας, κρύβονται μεγάλες ανθρώπινες τραγωδίες.

Η κατάσταση στη Ρόδο δεν απέχει από αυτό, που βιώνουν άτομα με αναπηρία στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Χαρακτηριστικές είναι οι δύο περιπτώσεις που αναφέραμε.

Στην πρώτη, γυναίκα από χωριό της δυτικής πλευράς του νησιού, μητέρα ενός παιδιού, βρίσκεται σε αδυναμία να συντηρήσει τον εαυτό της, την τελευταία 15ετία. Τα τελευταία 13 έτη έχει διαγνωστεί με σκλήρυνση κατά πλάκας και πάσχει από βαριά τετραπληγία.

Από την τελευταία όμως εξέτασή της, ενώπιον της επιτροπής του ΚΕΠΑ η γυναίκα, παρότι η κατάστασή της δεν δείχνει σημάδια βελτίωσης, διαπίστωσε ότι η αναπηρία της μειώθηκε σε 67%.
Τι σημαίνει όμως αυτό πρακτικά: Ότι δεν θα λαμβάνει το επίδομα των 400 ευρώ το δίμηνο, που συντηρούσε ορισμένες ανάγκες της, ότι χάνει φορολογικές απαλλαγές των ΑΜΕΑ και ταυτόχρονα παροχές σε εκπτώσεις σε τηλέφωνα κλπ.

Η δεύτερη περίπτωση που περιήλθε σε γνώση της «δημοκρατικής», είναι εξίσου εξωφρενική.
Μητέρα δύο παιδιών, που τα τελευταία 20 έτη περίπου πάσχει από ανίατη ασθένεια, και που μπορεί με ένα απλό κρυολόγημα να την οδηγήσει στο θάνατο, διαπίστωσε ότι το ποσοστό αναπηρίας της από 67% που ήταν και της δικαιολογούσε τη χορήγηση ειδικού φαρμάκου αξίας από το δημόσιο, μειώθηκε στο 50%.
Η επιτροπή του ΚΕΠΑ μπόρεσε και «γιάτρεψε» και τη συγκεκριμένη ασθενή!

Η Κοινή Ποικίλη Ανοσοανεπάρκεια (ΚΠΑΑ-CVID) είναι μια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από χαμηλά επίπεδα ανοσοσφαιρινών (αντισωμάτων) στον ορό του αίματος και αυξημένη ευαισθησία σε λοιμώξεις.

Τα χαρακτηριστικά, που παρουσιάζουν οι περισσότεροι ασθενείς με CVID, είναι επαναλαμβανόμενες ωτίτιδες και παραρρινοκολπίτιδες, λοιμώξεις των βρόγχων και των πνευμόνων. Όταν οι λοιμώξεις των πνευμόνων γίνονται σοβαρές και επαναλαμβανόμενες, μπορεί να προκληθεί μόνιμη βλάβη στο βρογχικό δένδρο και να αναπτυχθεί μια χρόνια βλάβη των βρόγχων (αναπνευστικών οδών) που οδηγεί στη διάταση και φλεγμονή τους.

Οι μικροοργανισμοί, που κατά κανόνα εντοπίζονται στις λοιμώξεις αυτές, είναι βακτήρια ευρέως διαδεδομένα στον πληθυσμό, τα οποία συχνά προκαλούν πνευμονία.

Ασθενείς μπορεί επίσης να εμφανίζουν διογκωμένους λεμφαδένες στο λαιμό, στον θώρακα ή στην κοιλιακή χώρα.
Αν και οι πάσχοντες έχουν μειωμένες αντισωματικές απαντήσεις και χαμηλές τιμές ανοσοσφαιρίνων στο αίμα τους, μερικά από τα αντισώματα που παράγει ο οργανισμός τους συχνά επιτίθενται στους ίδιους τους ιστούς (αυτοαντισώματα). Αυτά τα αυτοαντισώματα μπορεί να επιτεθούν και να καταστρέψουν κύτταρα του αίματος.

Οι ασθενείς αυτοί, 26 σ’ όλη τη χώρα, λαμβάνουν κάθε μήνα ανοσοσφαιρίνη. Οι ανοσοσφαιρίνες ή αντισώματα είναι γλυκοπρωτεΐνες που εμφανίζουν εξειδίκευση στη σύνδεση με συγκεκριμένα αντιγόνα ή τοξίνες εισβολέων. Με τη σύνδεση αυτή το ανοσοποιητικό σύστημα επιδιώκει την εξουδετέρωση της δράσης των ανεπιθύμητων τοξινών.
Σημειώνεται ότι στην πρώτη περίπτωση ο σύζυγος της ασθενούς προσέφυγε ενώπιον της δευτεροβάθμιας επιτροπής, που απέρριψε όμως την προσφυγή του, ενώ για τη δεύτερη ακόμη δεν έχει υποβληθεί προσφυγή.

Οπως έχει καταγγείλει επανειλημμένα η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), από το 14%, που ήταν οι αναπηρικές συντάξεις επί του συνόλου των συντάξεων πριν μερικά χρόνια, σήμερα μειώθηκαν περίπου στο 8% και, με βάση τις κατευθύνσεις της έκθεσης του ΟΟΣΑ, το ποσοστό αυτό θα πρέπει να φτάσει το 5%.
Ανάλογο είναι το «σφαγείο» και στα επιδόματα αναπηρίας, όπου η κατεύθυνση είναι οι περίπου 160.000 σημερινοί δικαιούχοι, να γίνουν 100.000.

Το «μαχαίρι» θα πέσει αλύπητα και στο ύψος των επιδομάτων, προειδοποιεί η ΣΕΑΑΝ, αφού αυτά θα ανέρχονται σε ποσά που δε θα ξεπερνούν τα 150 – 200 ευρώ το μήνα -με ελάχιστες εξαιρέσεις-, καταδικάζοντας τους αναπήρους και τις οικογένειές τους στην απόλυτη εξαθλίωση.

Σύμφωνα με την απογραφή των δικαιούχων αναπηρικών επιδομάτων -που υποτίθεται ότι ως στόχο είχε, να αποδώσει δικαιοσύνη στους …πραγματικά ανάπηρους- το 2012, οι δικαιούχοι ανέρχονταν σε 210.000. Το 2013 ανακοίνωσαν 181.000 δικαιούχους. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Εργασίας (πληροφοριακό σύστημα «ΗΛΙΟΣ»), αυτοί που λαμβάνουν κάποιο προνοιακό επίδομα είναι 160.000.

Την ίδια στιγμή, με βάση τα στοιχεία των επιστημονικών εταιρειών στη χώρα, οι βαριά ανάπηροι ανέρχονται σε 500.000 και το 10% του πληθυσμού έχει κάποια αναπηρία ή χρόνια πάθηση. Δηλαδή, ούτε 2 στους 5 βαριά ανάπηρους και χρόνια πάσχοντες δεν παίρνουν προνοιακό επίδομα.

Επομένως, οι περικοπές είναι προαποφασισμένες. Τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) είναι ακριβώς αυτά τα σύγχρονα «σφαγεία» των αναπηρικών συντάξεων, επιδομάτων, φαρμάκων και θεραπειών, μέσω της δυσμενούς αλλαγής και εκτίμησης του βαθμού αναπηρίας, που σημαίνει «Καιάδα» για τους αναπήρους.

Ανάλογα με το ποσοστό -με κατώτατο όριο το 67%- δικαιούνται ιατροφαρμακευτική κάλυψη, επίδομα, αναπηρική σύνταξη, άλλες παροχές, όπως φοροαπαλλαγές, ελαφρύνσεις για την κατοικία τους, για αυτοκίνητο κλπ.

Στόχος αυτής της «σφαγής» δεν είναι άλλος από τη μείωση του «κόστους» για υγεία, περίθαλψη, πρόνοια. Το κράτος απαλλάσσεται όλο και περισσότερο από την ευθύνη και τη χρηματοδότηση των υπηρεσιών Υγείας – Πρόνοιας, των κοινωνικών παροχών και φυσικά η επίθεση στα άτομα με αναπηρία εντάσσεται και στη συνολική επίθεση κατά της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Οπως έχει επισημάνει και ο Συνήγορος του Πολίτη, οι γνωματεύσεις αναπηρίας και οι αποφάσεις των Υγειονομικών Επιτροπών δεν είναι επαρκώς αιτιολογημένες βάσει ιατρικών στοιχείων, με εκατοντάδες καταγγελίες εξεταζόμενων. Ακόμη, πως υπάρχουν τραγικές αποκλίσεις των ποσοστών αναπηρίας ανάμεσα στις γνωματεύσεις των προηγούμενων Υγειονομικών Επιτροπών Νομαρχιών, Ασφαλιστικών Ταμείων κλπ. στις γνωματεύσεων Αναπηρίας των ΚΕΠΑ.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου