Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε το πρωί της Παρασκευής την εξάπλωση του ιού Εμπολα στην Δυτική Αφρική ως “κατάσταση έκτακτης ανάγκης” για την παγκόσμια υγεία. Είναι η τρίτη φορά απο το 2007, όταν καθιερώθηκε αυτός ο κανονισμός, που ο Π.Ο.Υ. εκδίδει τέτοιου είδους προειδοποίηση. Προς το παρόν, πάντως, δεν υπάρχει θέμα ταξιδιωτικών οδηγιών ή εμπορικών περιορισμών εξ αιτίας της επιδημίας.
Η δήλωση είναι χαρακτηριστική της νέας, πιο ενεργητικής στάσης του Παγκόσμιου Οργανισμού, ο οποίος αρκετές φορές στο παρελθόν είχε υποχωρήσει απέναντι σε κράτη-μέλη, οι οποίες απαιτούσαν να μην ληφθούν μέτα ακόμα κι όταν επιδημίες σάρωναν το εσωτερικό τους και εξαπλώνονταν σε γειτονικές χώρες.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία του Π.Ο.Υ. ο ιός Εμπολα ευθύνεται για τον θάνατο 932 ατόμων απο τον Μάρτιο και είναι η χειρότερη επιδημία των τελευταίων 40 χρόνων. Τα περισσότερα κρούσματα είναι στη Γουϊνέα, στη Λιβερία και στη Σιέρα Λεόνε αλλά πέντε έχουν ήδη αναφερθεί στη Νιγηρία, στην οποία πέθανε ένα άτομο που ταξίδευε απο τη Λιβερία.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων, περιλαμβανομένων και των νεκρών, φτάνει τους 1.711.
Ο Π.Ο.Υ. κάλεσε σήμερα όλες τις κυβερνήσεις των χωρών στις οποίες έχει εκδηλωθεί η επιδημία να κηρύξουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης – κάτι το οποίο ορισμένες έχουν ήδη κάνει.
“Μία συντονισμένη διεθνής αντίδραση είναι απαραίτητη για τον τερματισμό της εξάπλωσης του ιού”, αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του Π.Ο.Υ, η οποία εκδόθηκε μετά απο τη διήμερη, επείγουσα συνεδρίαση για την επιδημία του Εμπολα.
Ο Κέιτζι Φουκούντα, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΠΟΥ αρμόδιος για την υγειονομική ασφάλεια, τόνισε ότι με τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων του ιού, μπορεί να αναχαιτιστεί η εξάπλωσή του.
“Δεν πρόκειται για μία μυστηριώδη ασθένεια. Πρόκειται για μία μολυσματική νόσο που μπορεί να συγκρατηθεί. Δεν πρόκειται για ιό που μεταδίδεται από τον αέρα”, είπε ο Φουκούντα σε ενημέρωση των δημοσιογράφων που έκανε τηλεφωνικώς από την έδρα του ΠΟΥ στη Γενεύη.
Οι χώρες που έχουν πληγεί από την επιδημία απλώς δεν διαθέτουν τη δυνατότητα να χειριστούν από μόνες τους μία κρίση τέτοιων διαστάσεων και τόσο πολύπλοκη, δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΠΟΥ Μάργκαρετ Τσαν.
Η Τσαν τόνισε ότι δεν θα σημειωθούν κρούσματα του ιού σε όλες τις χώρες ή ακόμη στις περισσότερες χώρες, αλλά η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία σε παγκόσμια κλίμακα είναι “μία ανοιχτή έκκληση αλληλεγγύης προς τη διεθνή κοινότητα”.
Η ανακοίνωση του Οργανισμού αναφέρει επίσης ότι η έλλειψη εμπειρίας ως προς την αντιμετώπιση της επιδημίας του Έμπολα και παρερμηνείες αναφορικά με την ασθένεια, περιλαμβανομένου του τρόπου μετάδοσής της, “συνεχίζουν να αποτελούν σημαντική πρόκληση για κάποιες κοινότητες”.
Πηγή:Kαθημερινή