Ειδήσεις

Εκπαιδευτικές άδειες με… χορηγό

Μόνο αφού εξασφαλίσουν… χορηγό θα παίρνουν οι πανεπιστημιακοί εκπαιδευτικές άδειες για χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Μοιάζει μία εύλογη συνέπεια μετά την κατάργηση του επιδόματος που χορηγείται στους πανεπιστημιακούς για τον σκοπό αυτό. Η αρχή έγινε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), αποτυπώνοντας μία κατάσταση που ισχύει για όλα τα ΑΕΙ της χώρας.

Ειδικότερα, ο αρμόδιος αναπληρωτής πρύτανη Νικόλαος Μυλωνάς σε επιστολή του προς τους πανεπιστημιακούς του ΕΚΠΑ, τους ενημέρωσε ότι κόβεται η επιπρόσθετη αμοιβή των εκπαιδευτικών αδειών στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα, κάθε τρία χρόνια οι πανεπιστημιακοί μπορούν να πάρουν εκπαιδευτική άδεια (sabbatical) είτε για το εξωτερικό είτε για το εσωτερικό. Με βάση τη νομοθεσία, οι καθηγητές που λαμβάνουν εκπαιδευτική άδεια για το εξωτερικό και συνεργάζονται με ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα χωρίς αμοιβή, δικαιούνται να λαμβάνουν τις πλήρεις αποδοχές τους προσαυξημένες κατά 80%. Ο βασικός λόγος της μέριμνας αυτής είναι για να αντιμετωπίσουν οι πανεπιστημιακοί τη διαφορά του κόστους ζωής στην ξένη χώρα, το οποίο είναι υψηλότερο από αυτό στην Ελλάδα.

Στην επιστολή του ο κ. Μυλωνάς σημειώνει ότι «στον προϋπολογισμό του 2014 υπήρχε πρόβλεψη για καταβολή επιπρόσθετων αμοιβών, που έχει πλήρως εξαντληθεί. Στον προϋπολογισμό του 2015 δεν έχει προβλεφθεί ποσό σε αυτόν τον κωδικό λόγω της οικονομικής στενότητας που βιώνει το ίδρυμά μας». Και συνεχίζει: «Καθώς ο προϋπολογισμός του 2016 θα είναι μειωμένος κατά 10% από τον τρέχοντα προϋπολογισμό, η συνέχιση της οικονομικής στενότητας δεν επιτρέπει την πρόβλεψη ποσού για επιπρόσθετες αμοιβές λόγω εκπαιδευτικών αδειών. Μόνο εφόσον βελτιωθούν τα οικονομικά του ιδρύματος θα μπορέσει ο τακτικός προϋπολογισμός να καλύψει ξανά αυτού του είδους τις αμοιβές». Η χρηματοδότηση του τακτικού προϋπολογισμού για το 2015 ανέρχεται στο ποσό των 11.279.346 ευρώ και το ίδρυμα δεν έχει πάρει κάποιο κονδύλιο. Συνολικά, τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας έχουν πάρει μόλις 2 από τα συνολικά 112 εκατομμύρια ευρώ της προβλεπόμενης κρατικής επιχορήγησης.

Η διακοπή χορήγησης του επιδόματος του 80% στο ΕΚΠΑ πλήττει τη μεγάλη πλειοψηφία των πανεπιστημιακών, οι οποίοι επιλέγουν για εκπαιδευτική άδεια χώρες και ιδρύματα της Δυτικής Ευρώπης. Και αυτό διότι η πλειονότητα των καθηγητών που επιλέγουν για sabbatical τις ΗΠΑ έχουν εξασφαλίσει να κάνουν και μαθήματα / εργασία σε ΑΕΙ ή ερευνητικά κέντρα, αμειβόμενοι. Ωστόσο, στα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια η κατάσταση δεν είναι ίδια. Και αυτό διότι τα ΑΕΙ της Ευρώπης έχουν δομήσει το πρόγραμμα σπουδών αυστηρά, και δύσκολα μπορεί να υπάρξει περιθώριο για ένα νέο μάθημα, ενώ ένας πολύ σημαντικός λόγος είναι ότι και τα ιδρύματα της Ευρώπης έχουν περάσει σε περίοδο… ισχνών αγελάδων. Αντίθετα, τα πανεπιστήμια των ΗΠΑ διαθέτουν πλούσια ιδιωτικά ταμεία, από τα οποία μπορούν να χρηματοδοτήσουν και εκπαιδευτικές άδειες.

Για να προλάβουν την αναστολή χορήγησης του 80%, στελέχη του ΕΚΠΑ μαζί με μέλη του Συμβουλίου του είχαν εξετάσει την προοπτική Ελληνες του εξωτερικού να δημιουργήσουν ένα Ταμείο, από το οποίο μπορούν να καλύπτονται οι εκπαιδευτικές άδειες των πανεπιστημιακών. Πρόταση που δεν προχώρησε, καθώς η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας επέλεξε να καταργήσει τα Συμβούλια των ΑΕΙ, με αποτέλεσμα να ατονήσουν και οι προσπάθειες για την υλοποίηση της σχετικής ιδέας για τους πανεπιστημιακούς του ΕΚΠΑ.

Καθημερινη

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου