στορικό ρεκόρ στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα σημειώνει τις τελευταίες εβδομάδες, μετά την επιβολή των capital controls, η χρήση του πλαστικού χρήματος και ειδικότερα των χρεωστικών καρτών από τους συναλλασσόμενους, που εξακολουθούν να σπεύδουν στα τραπεζικά καταστήματα για να προχωρήσουν στην έκδοση νέων καρτών και μετά τη λήξη της τραπεζικής αργίας.
Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η «Κ» από τις τράπεζες, από τα τέλη Ιουνίου που επιβλήθηκαν η τραπεζική αργία και τα capital controls μέχρι σήμερα, έχουν εκδοθεί περισσότερες από 1,1 εκατ. χρεωστικές κάρτες, ξεπερνώντας τα 11 εκατ. στο σύνολό τους, ενώ η χρήση τους εκτιμάται ότι κατά μέσο όρο έχει σχεδόν τριπλασιαστεί.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η χρήση του πλαστικού χρήματος για συναλλαγές εκτινάχθηκε παντού, εκτός από τους τομείς που γνώριζαν ήδη κάποια ανάπτυξη. «Τρεις στους δέκα πελάτες μας αγοράζουν τον καφέ τους κάθε πρωί με τη χρήση χρεωστικής κάρτας, όταν πριν από ένα μήνα πλήρωναν όλοι πάντα με μετρητά», μας αναφέρει ιδιοκτήτης αλυσίδας καφετέριας. Η χρήση του πλαστικού χρήματος έχει φτάσει ακόμη και στην πληρωμή του αντιτίμου γα τη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, με τα στοιχεία να είναι εντυπωσιακά: τον Ιούλιο του 2015 σε σχέση με τον Ιούλιο του 2015 η χρήση του πλαστικού χρήματος έχει αυξηθεί κατά 170%.
Οπως αναφέρει στην «Κ» ο επικεφαλής της Visa για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Βουλγαρία Νίκος Καμπανόπουλος, στην Ελλάδα τα μετρητά ήταν πάντα το κυρίαρχο μέσο πληρωμών. Το 2014 το ποσό που δαπανήθηκε σε κάρτες Visa αντιπροσώπευε μόλις 1 ευρώ σε κάθε 33 ευρώ καταναλωτικής δαπάνης, σε σύγκριση με το 1 ευρώ στα 6 ευρώ στην Ευρώπη, κάτι όμως που αλλάζει ριζικά μετά την τραπεζική αργία και την επιβολή των capital controls, που περιόρισαν τη δυνατότητα ανάληψης μετρητών, φέρνοντας όμως στη δύσκολη αυτή στιγμή για τη χώρα την ευκαιρία να επωφεληθεί από τα σημαντικά οφέλη σε καταναλωτές και επιχειρήσεις που αποκομίζουν με τη χρήση του πλαστικού χρήματος.
Σε ομαλές συνθήκες, αναφέρει ο κ. Καμπανόπουλος, οι χώρες τείνουν να κινούνται αργά για να πάνε από μια οικονομία μετρητών σε ένα σύστημα ηλεκτρονικών πληρωμών. Στη Βρετανία πήρε σχεδόν δέκα χρόνια για να γίνουν οι ανέπαφες συναλλαγές καθημερινές. Η Ελλάδα μάς δείχνει πώς αυτού του είδους η αλλαγή μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσα σε λίγες εβδομάδες.
Σύμφωνα με στοιχεία της Visa Europe, που επεξεργάζεται σχεδόν το 60% των συναλλαγών με ελληνικές κάρτες για αγορές, τις δύο εβδομάδες μετά την εισαγωγή των capital controls παρατηρήθηκε αύξηση 135% στον αριθμό συναλλαγών σε σύγκριση με το δεκαπενθήμερο πριν από τα capital controls. Ο τομέας των τροφίμων γνώρισε τη μεγαλύτερη αύξηση στη χρήση των χρεωστικών καρτών μέσα στις δύο αυτές εβδομάδες (με αύξηση της χρήσης τους 234%) και ακολουθούν ο τομέας της υγείας (206%) και τα πρατήρια καυσίμων (193%).
Ως απάντηση στην αυξημένη ζήτηση των καταναλωτών, διάφορες επιχειρήσεις πλέον επιθυμούν να εγκαταστήσουν άμεσα τερματικά αποδοχής καρτών. Χαρακτηριστικά, αναφέρονται εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε μικρογεύματα και καφέ και σήμερα δεν δέχονται κάρτες ή εταιρείες στον ασφαλιστικό κλάδο που ενδιαφέρονται να εξοπλίσουν τους ασφαλιστικούς πράκτορες με τερματικά για πληρωμές μέσω κινητού τηλεφώνου (mPoS), αλλά ακόμη και σωματεία ταξί που επιθυμούν να εξοπλίσουν τους οδηγούς με mPoS.
Οι ηλεκτρονικές πληρωμές μπορούν να αποτελέσουν ένα από τα βασικότερα μέσα της Πολιτείας για την άμεση καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του περιορισμού της παραοικονομίας, με σημαντική αύξηση των δημοσίων εσόδων.
Καθημερινη