Ισχυρές ενστάσεις προβάλλουν οι θεσμοί στις προωθούμενες αλλαγές του υπουργείου Παιδείας στο καθεστώς λειτουργίας των ιδιωτικών σχολείων και κυρίως στο νέο εργασιακό πλαίσιο των εκπαιδευτικών. Οι θεσμοί θεωρούν ότι το υπουργείο για τρίτη φορά επιχειρεί –διά των διατάξεων– την «ομογενοποίηση» δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης. Ο υπουργός Νίκος Φίλης, μιλώντας στην «Κ», ζητεί τη συναίνεση της αντιπολίτευσης για την ανάγκη αλλαγής του εργασιακού πλαισίου των εκπαιδευτικών. Συναίνεση που θα ενισχύσει την προσπάθειά του να κάμψει τις ενστάσεις των θεσμών.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η τρόικα δεν είναι σύμφωνη με τις προτεινόμενες αλλαγές στη διαδικασία των απολύσεων των εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά σχολεία, όπως έχουν κατατεθεί σε άρθρο του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για την ελληνόγλωσση και τη διαπολιτισμική εκπαίδευση. Συγκεκριμένα, με βάση το άρθρο 28, οι εκπαιδευτικοί προσλαμβάνονται με διετή σύμβαση ορισμένου χρόνου και «κατά τη λήξη της διετίας ο ιδιοκτήτης μπορεί να καταγγείλει τη σύμβαση. Μετά την πάροδο της διετίας, εφόσον δεν καταγγελθεί, η σύμβαση μετατρέπεται αυτοδικαίως σε σύμβαση αορίστου χρόνου».
Η σύμβαση αορίστου χρόνου μπορεί να καταγγελθεί εάν ο εργοδότης επικαλείται και αποδεικνύει επαρκώς αιτιολογημένη διαταραχή του εκπαιδευτικού κλίματος στο σχολείο λόγω αδυναμίας συνεργασίας εργοδότη και εκπαιδευτικού στην περίπτωση κατάργησης σχολείων, τάξεων και τμημάτων, εάν ο εκπαιδευτικός συμπληρώσει το 70ό έτος ηλικίας και σε περιπτώσεις συνταξιοδότησης, πειθαρχικού παραπτώματος και σωματικής ή πνευματικής ανεπάρκειας του εκπαιδευτικού.
Το Υπηρεσιακό Συμβούλιο
Σημαντική είναι και η παράγραφος 9 του άρθρου 28, όπου αναφέρεται ότι στις περιπτώσεις απολύσεων ιδιωτικών εκπαιδευτικών το αρμόδιο κατά περίπτωση Υπηρεσιακό Συμβούλιο σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση (ΠΥΣΔΕ, ΠΥΣΠΕ, ΚΥΠΣΠΕ, ΚΥΣΔΕ) επιβεβαιώνει εάν η σύμβαση εργασίας καταγγέλθηκε νομίμως, διαπιστώνει εάν η καταγγελία είναι καταχρηστική ή μη και εισηγείται σχετικά με την απόλυση στον αρμόδιο διευθυντή Εκπαίδευσης, ο οποίος έχει δέσμια αρμοδιότητα να εκδώσει διαπιστωτική πράξη, σύμφωνη με την εισήγηση του οικείου Υπηρεσιακού Συμβουλίου. Τα Υπηρεσιακά Συμβούλια αποτελούνται από εκπροσώπους των σχολαρχών, των ιδιωτικών εκπαιδευτικών και του υπουργείου και κατά το παρελθόν –όταν είχαν πάλι σχετική αρμοδιότητα– μεροληπτούσαν υπέρ των εκπαιδευτικών, όπως υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι των σχολαρχών.
Αντίθετη άποψη έχουν το υπουργείο Παιδείας και η ομοσπονδία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Το ίδιο άρθρο ορίζει ότι «απολύσεις ιδιωτικών εκπαιδευτικών, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, που λαμβάνουν χώρα χωρίς την προβλεπόμενη κατά τα ανωτέρω πράξη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου, είναι άκυρες. Παραίτηση ιδιωτικού εκπαιδευτικού κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους επιτρέπεται μόνο με τη συναίνεση του ιδιοκτήτη ή για αποχρώντα λόγο εκτιμώμενο από τον οικείο διευθυντή Εκπαίδευσης. Η παραίτηση, για να θεωρείται έγκυρη, πρέπει να υποβάλεται από τον εκπαιδευτικό αυτοπροσώπως στο ιδιωτικό σχολείο και εντός 5 ημερών στον διευθυντή Εκπαίδευσης».
Με τις εν λόγω διατάξεις ο κ. Φίλης αλλάζει τη νομοθετική ρύθμιση επί υπουργίας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, με την οποία οι εργασιακές σχέσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών απελευθερώθηκαν πλήρως, χωρίς έλεγχο από την πολιτεία.
Τρίτη προσπάθεια αλλαγών
Είναι η τρίτη φορά επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που επιχειρείται αλλαγή στις διατάξεις για το καθεστώς απολύσεων των εκπαιδευτικών. Οι δύο προηγούμενες απόπειρες (επί Αριστείδη Μπαλτά – Τάσου Κουράκη την άνοιξη του 2015 και επί Νίκου Φίλη τον περασμένο Νοέμβριο) να ψηφιστούν οι ίδιες ρυθμίσεις προσέκρουσαν στις ενστάσεις της τρόικας, δεδομένου ότι καταργούν μνημονιακό νόμο και κατά μία ερμηνεία καθιερώνουν ρήτρες μονιμότητας στα ιδιωτικά σχολεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές έχουν εκφράσει τις ενστάσεις τους στο υπουργείο Παιδείας, με αποτέλεσμα η ρύθμιση, όπως αποτυπώνεται στο ν/σ, να είναι μετέωρη. Μάλιστα, το θέμα συνδέεται, ως προς τα εργασιακά, με τις δεσμεύσεις της δεύτερης αξιολόγησης του φθινοπώρου. Σε αυτό το πλαίσιο κινείται η δέσμευση της κυβέρνησης να μην προχωρήσει σε οποιαδήποτε αλλαγή χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών.
«Πρόθεσή μου είναι η συναίνεση»
Ο υπουργός Νίκος Φίλης, μιλώντας στην «Κ» για το ν/σ το οποίο συζητήθηκε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, τόνισε ότι «στο θέμα της ιδιωτικής εκπαίδευσης έγινε σαφές ότι η “εποχή Αρβανιτόπουλου”, που επέβαλε την κατάργηση οποιασδήποτε προστασίας για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, έχει παρέλθει. Κανένας βουλευτής από κανένα κόμμα, ούτε καν από τη Ν.Δ., δεν υποστηρίζει πλέον την απορρύθμιση εκείνης της περιόδου. Ολα τα κόμματα συμφωνούν ότι πρέπει να αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας των ιδιωτικών σχολείων, που έφτασαν να είναι αμιγώς ιδιωτικές επιχειρήσεις, παραβιάζοντας το Σύνταγμα, το οποίο ορίζει ρητά ότι οι ιδιωτικοί φορείς εκπαίδευσης τελούν υπό κρατική εποπτεία. Πρόθεσή μου είναι, όπως τόνισα και στην επιτροπή, να αναδείξουμε μέσα από την ιδεολογική και πολιτική αντιπαράθεση και σύγκρουση, που είναι λογικό να υπάρχει, τα στοιχεία εκείνα στα οποία μπορεί να επιτευχθεί συναίνεση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και να δώσουμε ένα θετικό μήνυμα στην κοινωνία». Μάλιστα, ο ίδιος, ενόψει της προσεχούς συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, αναφέρεται σε ανάλογες με τη δική του ρυθμίσεις για την ιδιωτική εκπαίδευση από προηγούμενες μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις.
Καθημερινή