Με προσκόμματα που υψώνονται εκ των έσω και βραχυκυκλώνουν ακόμη και το κυβερνητικό επιτελείο, προχωρεί το σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης, ανοίγοντας ένα νέο πεδίο σκληρής αντιπαράθεσης με την Αντιπολίτευση.
Όπως αναφέρουν Τα Νέα της Δευτέρας, η παρέμβαση του υπουργείου Πολιτισμού για την υπόθεση του Ελληνικού προκάλεσε εκνευρισμό και στο Μέγαρο Μαξίμου.
Η εικόνα για τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης, ωστόσο, γίνεται ακόμη πιο θολή, καθώς στην υπόθεση του Ελληνικού έρχεται να προστεθεί η νέα επίθεση του υπουργού Περιβάλλοντος Πάνου Σκουρλέτη στον επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιο Πιτσιόρλα, η οποία συνοδεύεται και με τη δημόσια διαφωνία του αρμόδιου υπουργού για το κυβερνητικό σχέδιο πώλησης του 17% της ΔΕΗ.
Ο Πάνος Σκουρλέτης άνοιξε παράλληλο μέτωπο και με τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη για τη λειτουργία των πλευρικών σταθμών διοδίων στους κόμβους Βαρυμπόμπης και Αγίου Στεφάνου Αττικής.
Ο κ. Σκουρλέτης είναι αντίθετος με τη λειτουργία των διοδίων, όμως, η σύμβαση προβλέπει ότι με την ολοκλήρωση των έργων (τον Μάρτιο του 2017) θα πρέπει να λειτουργήσουν διόδια στην Βαρυμπόμπη και τον Άγιο Στέφανο.
Η αμφίσημη κυβερνητική στάση και οι αναδιπλώσεις υπουργών για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που έχουν καταγραφεί και σε άλλες υποθέσεις (ΟΛΠ, περιφερειακά αεροδρόμια, επένδυση στην περιοχή Αφάντου στη Ρόδο) αποδίδονται σε έναν βαθμό στην εσωκομματική πίεση που ασκείται στο Μαξίμου, αφού τα περισσότερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αρνούνται να υιοθετήσουν τα συμφωνηθέντα.
Στην αντιπολίτευση εκτιμούν ότι οι παλινωδίες οφείλονται στην αδυναμία της κυβέρνησης, πρωτίστως λόγω ιδεολογικοπολιτικών αγκυλώσεων, να εγγυηθεί και να στηρίξει την υλοποίηση ενός προγράμματος που μπορεί να ανοίξει αναπτυξιακούς δρόμους.
«Οι περισσότεροι στην κυβέρνηση είναι εναντίον των επενδύσεων και θα κάνουν τα πάντα για να μην γίνουν οι ιδιωτικοποιήσεις» τόνισε τη Δευτέρα ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.
Πάντως, ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, προσπάθησε να ρίξει τους τόνους, ασκώντας κριτική στη ΝΔ για το ζήτημα του Ελληνικού.
Κατά τον Αλέκο Φλαμπουράρη, οι αρχαιολογικοί χώροι στα 6.000 στρέμματα του Ελληνικού είναι προσδιορισμένοι και αναφέρονται στην σύμβαση που έχει υπογραφεί, όπως αναφέρονται και τα χαρακτηρισμένα ως νεότερα μνημεία που ξεπερνούν τα 35.000 τετραγωνικά μέτρα και «είναι αναγκαία η επικαιροποίησή του για την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος και του σχεδίου ολοκληρωμένης ανάπτυξης».
Αλλά και το υπουργείο Πολιτισμού είχε δώσει διαβεβαιώσεις ότι η επένδυση θα προχωρήσει κανονικά.