Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, από τις πρώτες ημέρες της νέας κυβέρνησης, αποφάσισαν την άμεση και αυστηρή εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Η κυβέρνηση επιθυμεί καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, όπως ισχύει και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Στόχος της εγκυκλίου για τον αντικαπνιστικό νόμο είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας μέσω της αποτροπής των δυσμενών επιδράσεων του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους και χώρους συνάθροισης κοινού.
Τη Δευτέρα δόθηκε στη δημοσιότητα η εγκύκλιος με θέμα την εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας, την οποία απέστειλε προς τις Περιφέρειες της χώρας και τους φορείς του Δημοσίου ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της ΠΝΑΙ, πρόκειται να ξεκινήσει τους ελέγχους στο πλαίσιο της εφαρμογής της εγκυκλίου σε συνδυασμό με τους τακτικούς ελέγχους που διενεργούνται στα καταστήματα.
«Έχουμε λάβει την εγκύκλιο και θα προχωρήσουμε άμεσα σε ελέγχους για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου σε συνδυασμό με τους καθιερωμένους, τακτικούς ελέγχους που διενεργούμε για την υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων. Η διεύθυνσή μας λειτουργεί με πέντε επόπτες υγείας και στον τομέα ευθύνης μας ανήκουν όλα τα νησιά του νομού, ενώ το αντικείμενό μας είναι ευρύ. Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια έτσι ώστε να πραγματοποιούνται τακτικά οι έλεγχοι κυρίως στη Ρόδο αλλά και στα άλλα νησιά. Βέβαια οι έλεγχοι γίνονται και γίνονταν πάντα. Εάν δεν αντιμετωπίζαμε τη μεγάλη αυτή έλλειψη προσωπικού, θα ήταν συνεχείς», δήλωσε η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της ΠΝΑΙ, κα Μαρία Βαλατσού.
Στις δημόσιες υπηρεσίες, οι προϊστάμενοι κάθε διεύθυνσης είναι υπεύθυνοι για την τήρηση του αντικαπνιστικού νόμου από τους υπαλλήλους. Ήδη σε αρκετές περιπτώσεις έχει απαγορευτεί το κάπνισμα στους χώρους εργασίας.
Στο μεταξύ, μεγάλη απήχηση έχει η πρωτοβουλία «Άκαπνη Ρόδος». Στόχος της ομάδας είναι να εξασφαλισθεί η άκαπνη και καθαρή ατμόσφαιρα στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος του νησιού της Ρόδου. Η ομάδα της Ρόδου συνεργάζεται με τις ομάδες “akapnos.gr” και “ψυχαγωγία χωρίς καπνό” που απαριθμούν 40.000 και 20.000 μέλη αντίστοιχα. Έχουν «χαρτογραφηθεί» οι επιχειρήσεις εστίασης στη Ρόδο που τηρούν τον νόμο και είναι «άκπανες». Πρόκειται για περίπου 55 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ενώ συνεχώς η ομάδα δέχεται νέα αιτήματα από επιχειρήσεις που θέλουν να συμπεριληφθούν στη λίστα των «άκαπνων» χώρων εστίασης/διασκέδασης.
Πού ισχύει
ο αντικαπνιστικός νόμος
Ι. Σε όλα τα κτήρια όπου στεγάζονται Γραφεία Δημοσίων Υπηρεσιών, Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου που εποπτεύονται και επιχορηγούνται από το Κράτος, Οργανισμοί και άλλα Ιδρύματα (ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΛΤΑ κ.λπ.).
II. Σε όλες τις μονάδες παροχής Υπηρεσιών Υγείας, όπως: Νοσοκομεία, Ιδιωτικές Κλινικές, Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία, Δημοτικά Ιατρεία, Ιδιωτικά Ιατρεία – Οδοντιατρεία, Φαρμακεία, Λοιπές μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) κ.α.
III. Σε όλους τους χώρους που παρέχεται εκπαίδευση όπως: Σχολεία, Πανεπιστήμια, Τεχνολογικά Ιδρύματα, Φροντιστήρια.
IV. Στα νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς, βρεφονηπιακούς σταθμούς, παιδότοπους.
V. Σε κλειστούς χώρους διεξαγωγής αθλοπαιδιών, ομαδικών αθλημάτων και αθλητικών εκδηλώσεων.
VI. Στους κλειστούς ή στεγασμένους χώρους των χώρων παροχής υπηρεσιών διαδικτύου, καθώς επίσης.
α) σε όλους τους δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους, κλειστούς ή στεγασμένους, που χρησιμοποιούνται για την παροχή εργασίας, β) στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, γ) στους παντός είδους κλειστούς χώρους αναμονής, δ) στα αεροδρόμια, εξαιρουμένων των χώρων που ειδικά προσδιορίζονται για τους καπνιστές, ε) στους σταθμούς μεταφορικών μέσων και επιβατικών σταθμών λιμένων, στ) στα παντός είδους κυλικεία, ζ) στα παντός είδους μέσα μαζικής μεταφοράς συμπεριλαμβανομένων των επιβατηγών δημόσιας χρήσης αυτοκινήτων, με μετρητή (ταξί) και αγοραίων, η) στα πάσης φύσεως αυτοκίνητα, ιδιωτικής και δημοσίας χρήσης, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών.