Μπορεί οι τουριστικές ροές να έχουν αυξηθεί σε εντυπωσιακά επίπεδα, οι ρυθμοί της εμπορικής κίνησης όμως δεν έχουν ανέλθει ακόμη στα επιθυμητά επίπεδα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Δωδεκανήσου, κ. Νίκο Τσούλλο.
Η εικόνα που επικρατεί στην αγορά είναι για την ακρίβεια μικτή. Υπάρχουν επιχειρήσεις ή κλάδοι που κινούνται ικανοποιητικά και επιχειρήσεις οι τζίροι των οποίων παραμένουν χαμηλοί. Παρόλα αυτά, η υψηλή ζήτηση της Ρόδου, δημιουργεί προσδοκίες για το καλύτερο δυνατό οικονομικό αποτέλεσμα.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του προέδρου της ΟΕΒΕΔ, κ. Νίκου Τσούλλου:
• Κύριε Τσούλλο, οι ρυθμοί της τουριστικής σεζόν έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν… Πώς είναι τα πράγματα για την αγορά και τις επιχειρήσεις;
Το τελευταίο διάστημα έχει αυξηθεί αισθητά η κίνηση. Οι ροές των τουριστών κυμαίνονται σε πολύ καλά επίπεδα, θυμίζοντας παλιές καλές εποχές. Βέβαια η αύξηση της κίνησης, δεν αποτυπώνεται με τον επιθυμητό τρόπο στην αγορά. Η εμπορική κίνηση δεν βρίσκεται σε αντιστοιχία με την αυξημένη επισκεψιμότητα του προορισμού. Σαφώς και είναι θετικό το γεγονός ότι η Ρόδος προσελκύει μεγάλο αριθμό επισκεπτών, αυτό όμως που μετράει περισσότερο από κάθε άλλη φορά, είναι τι μπαίνει στο ταμείο. Σε επίπεδο εισπράξεων υστερούμε ακόμη και δεν είμαι βέβαιος αν υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης. Παρόλα αυτά, η μεγάλη προτίμηση που δείχνουν οι ξένοι επισκέπτες στη Ρόδο, μας κάνει να ελπίζουμε σε μία καλύτερη-σε όλα τα επίπεδα-τουριστική σεζόν το 2022.
• Θα είναι δύσκολος ο χειμώνας για την αγορά;
Για να είμαστε ακριβείς, παρατηρούμε ότι κάποιες επιχειρήσεις οι οποίες βρίσκονται σε πολυσύχναστα σημεία κινούνται περισσότερο σε σύγκριση με άλλες που δεν βρίσκονται σε κεντρικές περιοχές. Υπάρχουν δηλαδή επιχειρήσεις που κινούνται και επιχειρήσεις που δεν εισπράττουν. Και αυτό είναι το ιδιαίτερο στοιχείο της φετινής σεζόν… Οι αποκλίσεις όσον αφορά στην εμπορική κίνηση και τους τζίρους ακόμη και μεταξύ ομοειδών επιχειρήσεων, είναι μεγάλες.
Προφανώς όμως ο χειμώνας δεν θα είναι εύκολος για όλους, ακόμη και αν ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος είναι καλύτεροι και από το 2019…! Δύσκολα θα μπορέσουν οι επιχειρήσεις να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις του χειμώνα, έχοντας δουλέψει στην ουσία για δύο μήνες. Πώς να καλύψεις πάγια έξοδα, έχοντας βιώσει μία εξαιρετικά δύσκολη σεζόν το 2020 και δεν έχεις τα προσδοκώμενα οικονομικά αποτελέσματα την τρέχουσα σεζόν;
Είμαστε στο μηδέν συν από μηδέν πλην που βρεθήκαμε πέρυσι και αυτό, όπως αντιλαμβάνεστε δεν είναι αρκετό… Ενδεχομένως για συγκεκριμένες επιχειρήσεις και κλάδους (βλ μεταφορές ή φιλοξενία) τα πράγματα να είναι καλύτερα. Η γενική εικόνα όμως που έχουμε από την αγορά, δεν είναι αυτή που θα περιμέναμε.
Πάντως θα ήθελα να επισημάνω με την ευκαιρία, ότι η περίοδος αυτή μας δίδαξε ότι δεν υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ των επιχειρήσεων, μικρότερων ή μεγαλύτερων. Ο καθένας δουλεύει για τον εαυτό του… Δεν υπάρχει καμία πρόθεση αλληλοϋποστήριξης.
• Η αύξηση των κρουσμάτων στη Ρόδο σε συνδυασμό με τα ακόμη χαμηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης, μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την πορεία της σεζόν;
Σε όλο τον κόσμο αποτελεί μείζον θέμα η αύξηση των κρουσμάτων… Το 4ο κύμα της πανδημίας βρίσκεται σε εξέλιξη σε όλη την Ευρώπη. Προσωπικά πιστεύω ότι ο κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να αποφασίσει εάν θα εμβολιαστεί ή όχι. Είναι βέβαια υποχρεωμένος να ακούσει το γιατρό του, να ενημερωθεί από έγκυρες πηγές για να πάρει τις αποφάσεις του και να μη συμβουλεύεται αμφιβόλου εγκυρότητας πηγές. Προφανώς και το χαμηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης δεν δημιουργεί τις καλύτερες των εντυπώσεων στο εξωτερικό. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται μεγάλη προσοχή και τήρηση των υγειονομικών μέτρων αναχαίτισης της διασποράς του κορωνοϊού-Covid 19 ώστε να αποφύγουμε το …πρόωρο κλείσιμο της αγοράς ή όποια άλλη ανεπιθύμητη εξέλιξη!
• Θα απαιτηθούν νέα μέτρα στήριξης από την κεντρική Διοίκηση;
Η στήριξη της Κυβέρνησης στις επιχειρήσεις θα πρέπει να είναι μόνιμη ανεξάρτητα από την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού. Πρέπει να υπάρχει στοχευμένη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζόμενων και όχι κλάδων συνολικά. Τα όποια μέτρα ενίσχυσης δεν θα πρέπει να έχουν οριζόντιο χαρακτήρα, αλλά θα πρέπει να εφαρμόζονται ανά περίπτωση, λαμβάνοντας υπόψη αντικειμενικά κριτήρια. Φέτος, όπως είπαμε, θα υπάρξουν επιχειρήσεις που θα μπορέσουν με τον ένα ή άλλο τρόπο να τα φέρουν βόλτα και άλλες που δεν θα έχουν αυτή τη δυνατότητα.
Αυτό που προτείναμε ως ΟΕΒΕΔ είναι να συνεχιστούν τα μέτρα στήριξης με κριτήρια συγκεκριμένα για όσους το έχουν πραγματικά ανάγκη.
• Ποιες είναι κύριε Τσούλλο οι πρωτοβουλίες και προτεραιότητες της ΟΕΒΕΔ;
Η ενημέρωση από τα μέλη μας και η μεταφορά των προβλημάτων των επαγγελματικών κλάδων και επιχειρήσεων στην Κυβέρνηση. Αυτός είναι ο κύριος ρόλος ύπαρξης της Ομοσπονδίας, η συλλογή πληροφοριών και η μεταφορά προτάσεων στην κεντρική Διοίκηση. Την περίοδο 2020-2021 στείλαμε τουλάχιστον 30 παρεμβάσεις στα υπουργεία και κάποιες από τις προτάσεις μας ή τα αιτήματά μας, ικανοποιήθηκαν.
Ασφαλώς και όλη αυτή η προσπάθεια παρεμβάσεων στα κέντρα λήψης αποφάσεων είναι διαρκής και στοχευμένη!
• Θα ήθελα να κλείσουμε με το νέο Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας… Πώς πήρατε την απόφαση να το φέρετε στη Ρόδο σε μία τόσο ιδιαίτερη περίοδο;
Την ιδέα την είχα στο μυαλό μου από την στιγμή που η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Δωδεκανήσου σε συνεργασία με το τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Ρόδου διοργάνωσε στις αρχές του 2020 την έκθεση με τις σημαντικότερες εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων του Μουσείου Κοτσανά. Ήμουν βέβαιος ότι ένα τέτοιο μουσείο λείπει από ένα προορισμό σαν τη Ρόδο, ένα προορισμό με μεγάλη και ιδιαίτερα σημαντική πολιτιστική κληρονομιά.
Το νέο Μουσείο βρίσκεται σε έναν εμβληματικό χώρο στην «Κολόνα» της Παλιάς Πόλης, δεξιά από τη Θαλασσινή Πύλη και στόχος είναι να αποτελέσει ορόσημο για το πολιτιστικό γίγνεσθαι του νησιού αλλά και εφαλτήριο για τη γνωριμία του επισκέπτη με μια σχετικά άγνωστη πτυχή του αρχαιοελληνικού πολιτισμού, τα επιτεύγματα της αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας.
Η έκθεση που παρουσιάζεται στο κοινό της Ρόδου τιτλοφορείται «Αρχαία Ελλάδα: Οι απαρχές των τεχνολογιών» και περιλαμβάνει 50 επιλεγμένα εκθέματα-τεχνολογικούς σταθμούς που αποτελούν και μια παγκόσμια πρωτιά το καθένα. Εξέχουσα θέση καταλαμβάνουν στην έκθεση εμβληματικές εφευρέσεις με Ροδιακή καταγωγή όπως ο υπολογιστικός μηχανισμός των Αντικυθήρων – ο πρώτος αναλογικός υπολογιστής της Ιστορίας, ο Πολυβόλος Καταπέλτης του Διονύσιου – η πρώτη εφαρμογή της επίπεδης αλυσοκίνησης παγκοσμίως, το φορητό δακτυλιοειδές ηλιακό ωρολόγιο του Παρμενίωνα κ.ά.
Δεν ήταν μία εύκολη απόφαση η ίδρυση αυτού του μουσείου κάτω από τις τρέχουσες συνθήκες. Παρόλο όμως που βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή και που χρειάζεται ακόμη να περάσει κάποιος χρόνος μέχρι να ενημερωθεί για την ύπαρξή του το ευρύ κοινό, μας χαροποιούν τα ενθουσιώδη σχόλια των επισκεπτών του μουσείου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στις πλατφόρμες!