Τοπικές Ειδήσεις

Κύριλλος, Μητροπολίτης Ρόδου: Μόνο η Μονή στην Υψενή υπέστη σοβαρές ζημιές

Την διαβεβαίωση ότι η μοναδική μονή που υπέστη ζημιές κατά τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές, ήταν η Υψενή αλλά και πολλά ελαιόδεντρα, έδωσε χτες σε δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος –ενώ διέψευσε ότι υπέστη ζημιές η μονή στα Λάερμα.
«Ζημιές, σε εκκλησιαστικό χώρο όσον αφορά στα κτήρια, υπέστη μόνον η μονή της Υψενής. Εκεί κάηκε η οροφή της παλιάς πτέρυγας που υπήρχε αλλά επειδή κάτω από τα κεραμίδια υπήρχε το τσιμέντο, δεν μεταδόθηκε η φωτιά στους εσωτερικούς χώρους. Οπότε, η ζημιά αφορά μόνο στην κεραμοσκεπή της μίας πτέρυγας. Ωστόσο, κάηκαν γύρω στις 500 ελιές –μεγάλης ηλικίας 150 έως 200 ετών- ξινόδεντρα και βέβαια, η γύρω περιοχή, μετατράπηκε σε ‘κρανίου τόπο’. Δεν υπάρχει, δηλαδή πράσινο. Παρόμοιες καταστροφές του περιβάλλοντος χώρου, υπέστησαν και άλλοι ναοί, κυρίως εξωκκλήσια αλλά τα κτήρια, δεν υπέστησαν ζημιές. Αυτό που ειπώθηκε ότι σημειώθηκαν καταστροφές στον κοιμητηριακό ναό των Λαέρμων, δεν είναι αλήθεια –εκεί κάηκαν μόνο τα δέντρα στον περιβάλλοντα χώρο. Όμως, και η περιβαλλοντική καταστροφή των λατρευτικών μας χώρων, είναι δυστυχώς μεγάλη και σίγουρα θα πάρει πολύ χρόνο μέχρι να αποκατασταθεί. Κι αν λάβουμε υπόψη ότι εκείνες οι περιοχές είχαν καεί ξανά το 2008, δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πότε θα μπορέσει να αποκατασταθεί το δάσος. Επιπλέον, υπέστησαν ολοκληρωτική –σχεδόν- καταστροφή, οικήματα που ήταν πίσω από το Ναό της Μεταμορφώσεως στο Κιοτάρι –αλλά πρόκειται για ιδιωτικούς χώρους, και όχι για εκκλησιαστικούς» -εκφράζοντας την λύπη του για την καταστροφή που υπέστη το νησί, ευχόμενος: «Ο Θεός να βοηθήσει, αφενός να ξεπεράσουμε αυτή την κατάσταση, αφετέρου να μην επιτρέψει να ξαναζήσουμε τέτοια περιστατικά στο μέλλον…»
Παράλληλα, εξήρε το θάρρος και το κουράγιο των (γυναικών) μοναχών που έμειναν στην Υψενή για να την υπερασπιστούν
«Η Υψενή, εάν δεν παρέμεναν οι μοναχές στον καινούργιο ναό και να βγουν αμέσως λαμβάνοντας την πρωτοβουλία να αρχίσουν να σβήνουν τη φωτιά, θα είχε υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή. Κι αυτό γιατί, είχαν πάρει φωτιά και άλλα μέρη οπότε θα βρίσκαμε όλο το μοναστήρι καμένο. Η απόφασή τους να παραμείνουν, ήταν σωτήρια, τελικά!»

ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΣ, Ο ΜΗΝΑΣ
ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ
Μιλώντας για τον Δεκαπενταύγουστο, που είναι ο ‘μήνας της Παναγίας’ ο Μητροπολίτης Ρόδου, υπογράμμισε τα εξής:
«Ο Αύγουστος, ως γνωστόν, είναι ο μήνας της Παναγίας. Είχε θεσπιστεί στους βυζαντινούς χρόνους με αυτοκρατορικό διάταγμα, αφιερωμένο στην Παναγία.
Ξεκινάει λοιπόν, η 1η Αυγούστου με παρακλήσεις αυτές τις 15 ημέρες, τελειώνουν με την Κοίμηση της Παναγίας (εορτή της Κοιμήσεως) συνεχίζουμε με την Απόδοση της Εορτής. Αξίζει να πούμε ότι σε πολλά μοναστήρια, και μάλιστα σ’ εκείνα του Αγίου Όρους, η Απόδοση της Εορτής της Παναγίας, γίνεται στις 28 Αυγούστου –δηλαδή όλος ο μήνας, είναι, λειτουργικά αφιερωμένος στην Παναγία. Και κλείνει, με την Εορτή της Αγίας Ζώνης.
Η κύρια Θεομητορική Εορτή είναι αυτή της Κοιμήσεως, στις 15 Αυγούστου και γύρω από αυτή, περιστρέφεται όλος ο μήνας Αύγουστος. Συντρέχουν και οι ευνοϊκές συνθήκες της εποχής, συντρέχουν οι ευνοϊκές συνθήκες των διακοπών, των αδειών κ.λπ. με όλο τον κόσμο να συμμετέχει σε αυτές τις εορτές. Η αθρόα συμμετοχή, είναι αυτή που συνέβαλε στο να ονομαστεί η εορτή και ‘Πάσχα του Καλοκαιριού’.
Στο νησί της Ρόδου, υπάρχουν πάρα πολλοί ναοί αφιερωμένοι στην Κοίμηση της Θεοτόκου, υπάρχουν τα προσκυνήματά της που συγκεντρώνουν πάρα πολύ κόσμο. Σ’ εμάς, η Εορτή της Κοιμήσεως, επικεντρώνεται στις 15 Αυγούστου στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ιαλυσού, ενώ η Απόδοση της εορτής στις 23 Αυγούστου, επικεντρώνεται στον Ιερό Ναό της Παναγίας Καθολικής Κρεμαστής (και με την πανήγυρη κλείνει ο Θεομητροτικός Αύγουστος στο νησί μας).
Παράλληλα, έχουμε κι άλλους ναούς που πανηγυρίζουν με συρροή πολλών πιστών, όπως είναι ο Ναός της Παναγίας στη Λίνδο, στον Ασκληπειό, η Καθολική στ’ Αφάντου, η Σάλακος, η Έμπωνα και πολλά άλλα παρεκκλήσια. Επιπλέον, η εορτή αποδίδεται και στην Υψενή, στις 23 Αυγούστου που τώρα, λόγω της αδελφότητας που υπάρχει εκεί, έχει γίνει πολύ γνωστή και συγκεντρώνει πολύ κόσμο.
Αυτό που χαρακτηρίζει αυτές τις ημέρες του Αυγούστου, είναι οι παρακλήσεις προς την Παναγία Θεοτόκο, που αγγίζουν την ψυχή του λαού μας».
Είπε ακόμη ότι η δική του παρουσία θα είναι στον Ιερό Ναό της Ιαλυσού (13 Αυγούστου για τον Επιτάφιο και την Λιτανεία) ενώ την παραμονή θα παραστεί στην Κρεμαστή όπου θα γίνει Επιτάφιος και Λιτανεία. Ανήμερα, θα βρίσκεται και πάλι στον Ναό της Ιαλυσού.
Ερωτηθείς, για την προσωπική σχέση που έχει ο κάθε χριστιανός με την Παναγία, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρόδου, δήλωσε:
«Η Παναγία, είναι το αρχέτυπο της Μητέρας –της μάνας. Ο κάθε πιστός, θα μας απαριθμήσει συγκεκριμένες ευεργεσίες της Υπεραγίας Θεοτόκου προς αυτόν ενώ η προσωπική ευλάβεια προς το πρόσωπό της είναι θρονιασμένη στην ψυχή του κάθε πιστού Έλληνα –γι αυτό βλέπουμε και την κοσμοσυρροή στην γιορτή της».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου