«ΟΥ ΜΕΤΑΝΟΕΙΝ ΑΛΛΑ ΠΡΟΝΟΕΙΝ ΧΡΗ ΤΟΝ ΑΝΔΡΑ ΤΟΝ ΣΟΦΟΝ»
Προτροπή σοφού ανδρός, για «σοφούς» άνδρες, τα χαρακτηριστικά του σοφού άνδρα που επιθυμούσαν οι τότε πολίτες, να εχουν οι Άρχοντες τους, τον χρόνο που ασκούσαν εξουςσία.
Η μετάνοια του Άρχοντα τον οφελεί ως άνθρωπο, αν είναι ειλικρινής, αλλά δεν οφελεί την πολιτεία, αν αυτή αφορά, λάθη, παραλείψεις ή κακές επιλογές των Αρχόντων.
Προνοεί ο Άρχοντας για όσα επιφυλάσσει το μέλλον και λειτουργεί «αποτρεπτικά», για την αποφυγή και πρόληψη δυσμενών καταστάσεων.
Δύο μεγάλα προβλήματα, πολύ μεγάλης επικινδυνότητας για το μέλλον του τόπου, κρέμονται επί των κεφαλών μας, που αν αφεθούν χωρις άμεσες παρεμβάσεις, τις αρνητικές τους επιπτώσεις θα τις βιώσουμε στα αμέσως επόμενα χρόνια.
-ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ.
Τριαντα χρόνια πριν, για την κάλυψη του ενεργειακού κενού που εμφάνιζε τότε το νησί, με την λειτουργία μόνο του εργοστασίου της ΣΟΡΩΝΗΣ, ξεκίνησαν οι προσπάθειες κατασκευής νέου εργοστασίου και χρειάστηκαν είκοσι χρόνια περίπου, για την ολοκλήρωση της κατασκευής του, για διάφορους λόγους και αιτίες.
Η αλματώδης αύξηση της κατανάλωσης, φέρνει στο όρια της την υφιστάμενη παραγωγή ρεύματος και την επιλογή των διακοπών ρεύματος, για εξοικονόμηση και περιορισμό της κατανάλωσης.
Η μόνη διέξοδος κάλυψης του κενού είναι η εκμετάλλευση των Ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ΑΠΕ και των πιθανολογούμενων χρηματοδοτήσεων από το το σχετικό πρόγραμμα.
Είδαν το φως της δημοσιότητας, οι προτάσεις του αρμόδιου Οργανισμού για την χωροθέτηση των θαλάσσιων Αιολικών Πάρκων.
Στην ευρύτερη περιοχή μας, προβλέπονται τρία θαλάσσια πάρκα, ένα στην περιοχή Ροδου, ένα στην περιοχή ΚΑΡΠΑΘΟΥ και ένα στην περιοχή ΚΑΣΟΥ.
Θεωρώ χρήσιμο και επιβεβλημένο ο ΔΗΜΟΣ της ΡΟΔΟΥ, άμεσα να διαμορφώσει θέση και άποψη, για το που χωροθετείται το πάρκο, ποιάς δυναμικότητας, ποιάς τεχνολογίας, με ποιες και από ποιούς διαδικασίες θα γίνει η οριστική χωροθέτηση και πως θα κατανεμηθούν οι προβλεπόμενες χρηματοδοτήσεις.
Διαβάζοντας κάτω από τις γραμμές της πρότασης χωροθέτησης των Αιολικών Πάρκων και την ομαδοποίηση τους κατά περιοχές, όχι μόνο υποψιάζομαι, αλλά είμαι σχεδόν βέβαιος, (ο θεός να με βγάλει ψεύτη), ότι η εταιρεία Μαρέβα- Κυριάκος, εχουν επιλέξει ήδη τους Εθνικούς Εργολάβους που θα αναλάβουν αυτά τα έργα.
Το εργο για το νησί μας έπρεπε να είχε εκτελεστεί χρόνια πριν και μάλιστα με πρωτεργάτη και μπροστάρη τον ΔΗΜΟ ΡΟΔΙΩΝ, ο Δημος με το Λιμενικο Ταμείο, μπορεί άμεσα και τώρα, να προχωρήσει στην χωροθέτηση, να ζητήσει να είναι συμμέτοχος της όποιας Κοινοπραξίας αναλάβει το εργο και όχι οσφυοκαμπτικά λειτουργώντας, να ικανοποιηθεί με κάποια δήθεν αντισταθμιστικά οφέλη που δεν θα τα πάρει ποτέ.
Χωροθέτηση. ΝΟΤΙΑ ΡΟΔΟΣ. Κοντά στο εργοστάσιο. Δημιουργία θέσεων εργασίας και αιτία άλλων παραγωγικών δραστηριοτήτων. Αξιοθέατο για την προσέλκυση επισκεπτών. Αφορμή για την αναβάθμιση συνολικά της περιοχής, και πολλα άλλα.
ΛΥΨΕΙΔΡΙΑ
Το πρόβλημα του νερού, δεν είναι προ των πυλών, είναι η πιο επικίνδυνη καθημερινή μας φροντίδα, δεν αφορά μόνο την ποσότητα, αλλά και την ποιότητα του παρεχόμενου νερού, σε όλα σχεδόν τα δίκτυα του νησιού.
Τραγικώτερη είναι η κατάσταση στην ΝΟΤΙΑ ΡΟΔΟ, μια περιοχή που χρόνο με τον χρόνο συγκεντρώνει ένα πολύ μεγάλο αριθμό κλινών, που δυστυχώς, απο ότι ακούγεται η αύξηση κλινών θα ενταθεί και άλλο, σύμφωνα με τις προτάσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.
Η κατασκευή του Φράγματος του Γαδουρά ξεκίνησε το 96 αν δεν με απατάει ή μνήμη μου, μετα από πολλές αλλαγές στον καθορισμό των χρήσεων του, για να ενταχθεί στο τότε πρόγραμμα χρηματοδότησης.
Πέρασαν περίπου τριαντα χρόνια και ακόμα δεν καταφέραμε την πλήρη αξιοποίηση του, δεν ξέρω πότε θα φτάσει το νερό του φράγματος στην ΚΑΛΑΘΟ.
Η μείωση των βροχοπτώσεων, η οποία μάλλον και θα συνεχιστεί, θυμίζω τι είχε συμβεί στο νησί την περίοδο 90-2004, με τις περικοπές νερού και τα τότε προτεινόμενα μέτρα περιορισμού της κατανάλωσης, εντελώς συμπτωματικό το γεγονός, ότι τότε Πρωθυπουργός ηταν ο πατέρας του σημερινού Πρωθυπουργού.
Τα δυο φράγματα δεν αρκούν, είναι αδήριτη ανάγκη να οδηγηθούμε σε κινήσεις και αποφάσεις βελτίωσης της κατάστασης.
Μετα τις ΦΩΤΙΕΣ πρότεινα συγκεκριμένες ενέργειες, για την προστασία του νησιού από πλημύρες και συγκεκριμένες προτάσεις αναδάσωσης.
-για την αντιμετώπιση και των δυο προβλημάτων, άμεσα πρέπει να χωροθετηθούν και να κατασκευασθούν ΑΝΑΣΧΕΤΙΚΑ ΦΡΑΓΜΑΤΑ
– προσφέρουν εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα-αντιπλημμυρική προστασία-δημιουργία χώρων υδροβιότοπων και χώρους πρόκλησης επισκεπτών.
-υποχρεωτική κατασκευή μονάδων αφαλάτωσης για όλα τα ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ 200 κλινών και άνω και να είναι επιτρεπτή η ρίψη στη θάλασσα των υπολοίπων της αφαλάτωσης.
-να επιτραπεί η χρήση θαλασσινού νερού για τις κολυμβητικές δεξαμενές των ξενοδοχείων, τεχνικές λύσεις για την προστασία των μηχανημάτων υπάρχουν.
-στη νότια Ρόδο υποφέρουν δίκτυα και οικιακές συσκευές από τα άλατα του νερού.
Για όλα τα προβλήματα υπάρχουν λύσεις, αυτό που αναζητά ο πολίτης είναι οι ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΩΝ ΛΥΣΕΩΝ και όχι μόνο ΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ.
Μπορείτε να επιλέξετε, το ΠΡΟΝΟΕΙΝ ή το ΜΕΤΑΝΟΕΙΝ.
Παρασκευας Γιαννης
Ροδος 9/8/24
https://www.dimokratiki.gr/08-08-2024/logos-protreptikos-apo-epicharmo-ton-koo-pros-archontes/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.