Μπορεί η γκρίνια για τα φαινόμενα υπερτουρισμού σε πολλές περιοχές του ευρωπαϊκού Νότου να αυξάνεται μέρα με τη μέρα, ωστόσο αυτό δεν αλλάζει την εικόνα που υπάρχει για τη βιομηχανία του τουρισμού στην Ευρώπη και ειδικά στη … γειτονιά μας.
Το ένα ρεκόρ διαδέχεται το άλλο και οι περισσότερες περιοχές, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία και βέβαια η Ελλάδα, βρίσκονται σε επίπεδα υψηλότερα από αυτά του 2019, που αποτελεί και το τελευταίο έτος αναφοράς στην προ-Covid εποχή.
Η πλέον σημαντική διαπίστωση, στην οποία αναφέρεται και η σχετική μελέτη της Capital Economics, είναι ότι οι χώρες του Νότου, που στηρίζουν την ανάπτυξή τους σε σημαντικό βαθμό στον τουρισμό, θα τρέξουν το επόμενο χρονικό διάστημα με ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ κατά πολύ υψηλότερους όχι μόνο από τις χώρες του Βορρά, αλλά και από τους μέσους όρους της Ευρωζώνης.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο οίκος, ο τουριστικός τομέας έχει αναπτυχθεί ραγδαία τα τελευταία δύο χρόνια. Αρχικά, αυτό οφειλόταν στην επαναλειτουργία της οικονομίας μετά την καραντίνα και τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν για δύο και πλέον χρόνια.
Ωστόσο, τα δεδομένα δείχνουν ότι δεν ήταν μόνο αυτός ο λόγος, καθώς η τουριστική βιομηχανία στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες του Νότου αναπτύσσεται με μεγάλη ταχύτητα και έχει πλέον ξεπεράσει τα προ-Covid επίπεδα.
Προκειμένου να στοιχειοθετήσει την εκτίμησή της αυτή, η Capital Economics αναφέρει ότι, έως το 12μηνο Ιουνίου 2023 – Μαΐου 2024, οι διανυκτερεύσεις σε τουριστικά καταλύματα ήταν κατά μέσο όρο 2,8% υψηλότερες από ό,τι το 2019.
Άνοδος παρά την στασιμότητα στους μισθούς
Ένα ακόμη στοιχείο που ενισχύει την εκτίμηση ότι η τουριστική βιομηχανία έχει τεράστια δυναμική, είναι το γεγονός ότι η ισχυρή επίδοση συνεχίστηκε παρά τη στασιμότητα των πραγματικών μισθών το 2023. Αυτό προφανώς οφειλόταν εν μέρει στη μειωμένη ζήτηση, καθώς ορισμένα νοικοκυριά στην Ε.Ε. επέλεξαν να κάνουν περισσότερες διακοπές από ό,τι συνήθως, αφού τις στερήθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας. Επιπλέον, αυξήθηκε ο αριθμός των τουριστών εκτός Ε.Ε., με τις ταξιδιωτικές δαπάνες εκτός Ε.Ε. να αυξάνονται ταχύτερα από αυτές εντός της Ε.Ε. τα τελευταία δύο χρόνια, όπως σημειώνει η Capital Economics.
Η Capital Economics εκτιμά ότι ο τουρισμός θα αναπτυχθεί πολύ ταχύτερα από την οικονομία συνολικά αυτό το καλοκαίρι. Επιχειρηματικές έρευνες δείχνουν ότι η ζήτηση για υπηρεσίες που σχετίζονται με τον τουρισμό, και ιδιαίτερα για ταξιδιωτικές υπηρεσίες, είναι αρκετά ισχυρή, ενώ φαίνεται ότι οι περιορισμοί χωρητικότητας στον τουριστικό τομέα μειώνονται. Οι αεροπορικές εταιρείες έχουν ανακοινώσει ότι αναμένουν αύξηση του αριθμού των επιβατών φέτος, αλλά χαμηλότερες τιμές λόγω της ταχύτερης αύξησης της χωρητικότητας σε σχέση με τον αριθμό των τουριστών.
Η Capital Economics εκτιμά ότι ο τουρισμός θα συνεχίσει να αναπτύσσεται ταχύτερα και τα επόμενα χρόνια. Για φέτος, αναμένει ότι τα πραγματικά εισοδήματα θα αυξηθούν με τον ταχύτερο ρυθμό από τη «γέννηση» του ευρώ, λόγω των υψηλών μισθολογικών συμβάσεων και της πτώσης του πληθωρισμού, γεγονός που πιθανόν θα τονώσει τις τουριστικές δαπάνες.
Επιπλέον, τα νοικοκυριά μπορεί να αποφασίσουν να εξοικονομήσουν λιγότερο από το διαθέσιμο εισόδημά τους, καθώς τα επιτόκια αποταμίευσης, που βρίσκονται επί του παρόντος σε ιστορικά υψηλά επίπεδα στην Ευρωζώνη, ενδέχεται να υποχωρήσουν στο μέλλον, με την αύξηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και τη μείωση των επιτοκίων.
Κλιματική αλλαγή και υπερτουρισμός
Ο οίκος επισημαίνει επίσης πως η κλιματική αλλαγή και η μειωμένη ανοχή στον τουρισμό από τους τοπικούς πληθυσμούς θα μπορούσαν να εμποδίσουν την ανάπτυξη του κλάδου, ειδικά στους δημοφιλείς προορισμούς. Ωστόσο, αυτό δεν αναμένεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο στον συνολικό αριθμό των τουριστών. Ακόμη και αν η προσφορά είναι περιορισμένη σε μια συγκεκριμένη περιοχή ή πόλη, οι τουρίστες θα ανταποκριθούν στην έλλειψη διαθεσιμότητας ή στις υψηλότερες τιμές πηγαίνοντας σε εναλλακτικούς προορισμούς.
«Η ισχυρή ανάπτυξη στον τουριστικό τομέα υποστηρίζει την άποψή μας ότι οι οικονομίες της περιφέρειας της Ευρωζώνης θα σημειώσουν γενικά ισχυρή ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια», επισημαίνει η Capital Economics.
Ο τουρισμός, προσθέτει, θα ενισχύσει σημαντικά το ΑΕΠ των οικονομιών του Νότου, ακόμη και αν ο αριθμός των τουριστών αυξηθεί σύμφωνα με τις ιστορικές τάσεις.
Για παράδειγμα, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Τουρισμού και Ταξιδίων εκτίμησε ότι ο τουρισμός, άμεσα και έμμεσα, αντιπροσώπευε περίπου το 14% της ισπανικής οικονομίας το 2023.
Τέλος, σημειώνεται ότι, με βάση αυτήν την εκτίμηση και υποθέτοντας ότι ο αριθμός των τουριστών αυξάνεται σύμφωνα με τον μέσο όρο του 2015-2019 (3,3% ετησίως), ο τουρισμός μπορεί να προσθέσει περίπου 0,5% ετησίως στην ισπανική οικονομία.
Ο τουρισμός θα ενισχύσει το ΑΕΠ στην Ελλάδα και την Πορτογαλία ακόμη περισσότερο, καθώς αντιπροσωπεύει ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των οικονομιών. Συνολικά, η Capital Economics αναμένει ότι η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα θα ξεπεράσουν σημαντικά τη Γαλλία και τη Γερμανία τα επόμενα χρόνια όσον αφορά τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ.
Πηγή: imerisia.gr